ΥΓΕΙΑ

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους πόνους της ενδομητρίωσης

Σινάνη Αικατερίνη

Η ενδομητρίωση προκαλεί σοβαρό πόνο στις γυναίκες, ενώ σε κάποιες από αυτές ο πόνος μπορεί να διαρκεί έως και ένα μήνα.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους πόνους της ενδομητρίωσης

«Μιλάμε για πόνο που δεν αντιμετωπίζεται με το να παίρνετε δύο χάπια ιβουπροφαίνης και να πηγαίνετε στη δουλειά», δήλωσε η Δρ. Kristin Riley, επικεφαλής του τμήματος ελάχιστα επεμβατικής γυναικολογικής χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Μιλάμε για πόνο που εμποδίζει τις γυναίκες να ζήσουν την καθημερινότητά τους».

Στην ενδομητρίωση, ο ιστός που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, αναπτύσσεται σε άλλα όργανα, όπως είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, η ουροδόχος κύστη, το ορθό, οι ουρητήρες, τα νεφρά, η πύελος, με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονώδους αντίδρασης με συμφύσεις και έντονο πόνο.

Η πάθηση επηρεάζει περίπου 190 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Ο πόνος που προκαλεί η ενδομητρίωση κυμαίνεται από υποφερτός έως βασανιστικός, δήλωσε η Riley. Μερικές φορές οι γυναίκες μπορούν να τον διαχειριστούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατο να βγουν από το σπίτι ή ακόμη και το να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση, αλλά μόνο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση ή χρόνιο πυελικό πόνο έχουν πλέον πληθώρα επιλογών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που αφορούν συγκεκριμένα είδη πόνου.

«Δεν ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες η ίδια προσέγγιση. Πρέπει να είναι εξατομικευμένη» λέει η Riley.

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα. Όταν όμως γίνεται εξουθενωτικός, η γυναίκα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της.

Ορισμένες ερωτήσεις που θέτει η Riley στις νέες ασθενείς της περιλαμβάνουν το πώς είναι ο πόνος, από πού προέρχεται και τι τις εμποδίζει να κάνουν.

«Κάποιες γυναίκες έχουν πόνους κράμπας. Κάποιες έχουν οξύ πόνο στα νεύρα ή τους μύες, ενώ άλλες έχουν κάτι που ξεκινά ως έντονος πόνος περιόδου και στη συνέχεια μεταφέρεται σε άλλα όργανα - γαστρεντερικός πόνος, πόνος στην ουροδόχο κύστη, πόνος στα κοιλιακά τοιχώματα, πόνος στην πλάτη» σημειώνει.

Η γυναικεία ανατομία είναι τέτοια που όταν εμφανίζεται φλεγμονή σε ένα όργανο, αυτό επηρεάζει και τα άλλα. Οι πάσχουσες με ενδομητρίωση συχνά έχουν πόνους στην ουροδόχο κύστη ή στο έντερο, καθώς και προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας και γονιμότητας.

Οι πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν:

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Αποτελούν συνήθως την πρώτη επιλογή για τη μείωση της φλεγμονής στα όργανα που επηρεάζονται από την ενδομητρίωση.

Ορμονοθεραπεία

Οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται για την καταστολή της περιόδου είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση του πόνου της ενδομητρίωσης. Τα οιστρογόνα μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του ιστού έξω από τη μήτρα και να ελέγξουν τον πόνο που σχετίζεται με την περίοδο και τις εξάρσεις της πάθησης.

Νευροπαθητικά φάρμακα για τον πόνο

Πρόκειται για αναλγητικά που στοχεύουν τα νεύρα που μεταδίδουν τον πόνο στον εγκέφαλο. Χρησιμοποιούνται και για τη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Κανναβιδιόλη

Οι κρέμες, τα χάπια και τα σταγονίδια ελαίου CBD έχουν γίνει ευρέως διαθέσιμα ως παυσίπονα για τα άτομα με ενδομητρίωση. Τα περισσότερα δεν έχουν δοκιμαστεί, αλλά ορισμένες ασθενείς και γιατροί λένε ότι προσφέρουν ανακούφιση και έχουν σχετικά λίγες παρενέργειες.

Διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS)

Χαμηλής τάσης ηλεκτρικό ρεύμα περνάει από καλώδια που συνδέονται στους μύες. Η πρακτική αυτή χαλαρώνει τους ιστούς και μειώνει τον πόνο, δήλωσε η Riley.

Γιόγκα και ασκήσεις ενσυνειδητότητας

Η γιόγκα μπορεί να μειώσει τον πόνο και το στρες, όπως και ο διαλογισμός mindfulness που περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής.

Διατροφή

Κάποιες ασθενείς βρίσκουν ανακούφιση αν αλλάξουν τη διατροφή τους για να αποφύγουν τα τρόφιμα που προκαλούν αντιδράσεις του γαστρεντερικού, καθώς μπορεί να πυροδοτήσουν εξάρσεις του πόνου που σχετίζονται με την ενδομητρίωση. «Ορισμένες ασθενείς κόβουν τα γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη», δήλωσε η Riley.

Αν και τα οπιοειδή είναι μια επιλογή, οι γιατροί διστάζουν να τα συνταγογραφήσουν λόγω του κινδύνου εθισμού και κατάχρησης, δήλωσε η Riley.

Πηγή: healthday.com