ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Sjögren (Σέγκρεν): Γιατί ξηρά μάτια και στόμα είναι σοβαρά σημάδια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Θα μπορούσε μια περίπτωση ξηροφθαλμίας ή ξηροστομίας να είναι η αρχή για κάτι πολύ πιο σοβαρό;

Σύνδρομο Sjögren (Σέγκρεν): Γιατί ξηρά μάτια και στόμα είναι σοβαρά σημάδια
Bigstock

Το σύνδρομο Sjögren (ή και νόσος Σέγκρεν), είναι μια κατάσταση που επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά. Επηρεάζει διάφορα όργανα και απαιτεί μια διαφοροποιημένη προσέγγιση στη φροντίδα.

Εκδηλώνεται ως μια αυτοάνοση διαταραχή, η οποία προσβάλλει κυρίως τους υγιείς αδένες, που παράγουν δάκρυα και σάλιο. Ωστόσο, μπορεί να επεκταθεί σε διάφορα όργανα, παρουσιάζοντας ένα φάσμα προκλήσεων που υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της πάθησης και την ανάγκη για εξατομικευμένη φροντίδα.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Sjögren εκτείνονται πέρα από την ξηροφθαλμία και την ξηροστομία και περιλαμβάνουν νευρολογικά ζητήματα, όπως “ομίχλη του εγκεφάλου”, γαστρεντερικά προβλήματα, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες και πιο σοβαρές εκδηλώσεις, όπως δυσλειτουργία οργάνων και αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος. Αυτή η μεταβλητότητα στα συμπτώματα υπογραμμίζει τη σημασία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Σύνδρομο Sjögren: Αίτια

Αν και η ακριβής αιτία της νόσου Σέγκρεν παραμένει ασαφής, η αυτοάνοση φύση της (το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στους αδένες που παράγουν υγρασία και ενδεχομένως σε άλλα όργανα) υποδηλώνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Sjögren είναι το φύλο, η ηλικία (οι γυναίκες μεταξύ 40 και 50 ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο) και ένα οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή άλλων αυτοάνοσων διαταραχών.

Σύνδρομο Sjögren: Δυσκολία στη διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη λόγω του ευρέος φάσματος συμπτωμάτων, που μπορεί να μιμούνται άλλες καταστάσεις. Ένας συνδυασμός ιστορικού ασθενούς, φυσικής εξέτασης, εξετάσεων αίματος και εξειδικευμένων εξετάσεων για την ξηρότητα των ματιών και του στόματος είναι απαραίτητος.

Η επικάλυψη των συμπτωμάτων του συνδρόμου Σέγκρεν με εκείνα άλλων αυτοάνοσων διαταραχών περιπλέκει τη διάγνωσή του. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για τους γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη το σύνδρομο Sjögren στη διαφορική τους διάγνωση, όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν μια σειρά συμπτωμάτων ενδεικτικά κάποιας αυτοάνοσης δραστηριότητας.

Θεραπείες για το σύνδρομο Sjögren

Η θεραπεία είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη, εστιάζοντας στην ανακούφιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων και στην πρόληψη των επιπλοκών. Αν και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστούν τελικά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον έλεγχο της νόσου και την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπλοκών.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του συνδρόμου Sjögren ποικίλλουν:

Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ιβουπροφαίνη, ναπροξένη)

  • Είναι θεραπείες πρώτης γραμμής και χρησιμοποιούνται για την μείωση της φλεγμονής, που είναι συχνά κύριο σύμπτωμα της νόσου

Κορτικοστεροειδή (πρεδνιζόνη)

  • Δρα γρήγορα και πολύ αποτελεσματικά στη διακοπή πολλών σοβαρών συμπτωμάτων και των εξάρσεων

Αντιρευματικά φάρμακα (υδροξυχλωροκίνη, μεθοτρεξάτη, αζαθειοπρίνη)

  • Δεν δρουν τόσο γρήγορα όσο τα κορτικοστεροειδή, ωστόσο είναι αποτελεσματικά στην τροποποίηση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος για τη ρύθμιση των ανώμαλων ανοσολογικών αποκρίσεων που εξαρχής προκαλούν το σύνδρομο Sjögren

Βιολογικά (κυκλοφωσφαμίδη, ριτουξιμάμπη)

  • Χρησιμοποιούνται για τις πιο σοβαρές μορφές της νόσου για να βοηθήσει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής προσαρμόζεται στα συγκεκριμένα συμπτώματα του κάθε ασθενούς και τη σοβαρότητα της νόσου, τονίζοντας τη σημασία ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού σχεδίου που αναπτύσσεται σε συνεργασία με τον γιατρό.

Πηγή: studyfinds.org