ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα κι εγκεφαλικό: Πολύ πιο πιθανά μετά από γρίπη αν δεν έχετε κάνει το εμβόλιο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται γρήγορα μετά από μια γριπώδη νοσήματα, ενώ ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται πιο αργά.

Έμφραγμα κι εγκεφαλικό: Πολύ πιο πιθανά μετά από γρίπη αν δεν έχετε κάνει το εμβόλιο
Bigstock

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της γρίπης, των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία συμβαίνουν όλα πιο συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα δημόσιας υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης από το 2004 έως το 2015 και εστίασαν σε ενήλικες που νοσηλεύτηκαν ή προσήλθαν στα Επείγοντα νοσοκομείων με εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή ή γριπώδη νοσήματα. Η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Amelia Boehme, είπε ότι τα στοιχεία προέκυψαν από έναν αλγόριθμο που αναπτύχθηκε από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τον εντοπισμό της γρίπης και των γριπωδών συμπτωμάτων μέσω κωδικών χρέωσης (δηλαδή από τα αρχεία των νοσοκομείων για τις εξετάσεις και τις θεραπείες ασθενών που πήγαν στα Επείγοντα).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια αυξάνονται σε περιόδους υψηλών ποσοστών γριπωδών νοσημάτων στην κοινότητα, με μια “χρονική καθυστέρηση” να εμφανίζεται μόνο για τα εγκεφαλικά επεισόδια.

“Διαπιστώσαμε ότι εάν κάποιος πρόκειται να πάθει έμφραγμα, αυτό θα συμβεί εντός 7 ημερών από τη γριπώδη ασθένεια, κατά την οξεία της φάση. Με το εγκεφαλικό, βλέπουμε αυξημένο κίνδυνο 7 έως 15 ημέρες μετά, όπως με τα καρδιακά επεισόδια. Αλλά με το εγκεφαλικό, υπάρχει μια επιπλέον περίοδος υψηλότερου κινδύνου ακόμα και μετά από 30 ημέρες, δήλωσε η δρ. Boehme, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο τμήμα Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Columbia.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός μειώνει (και) εμφράγματα κι εγκεφαλικά

Οι ερευνητές δεν είχαν πληροφορίες σχετικά με το εάν τα άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι “τα χρόνια όπου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν υψηλότερη, συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που έπασχαν από γριπώδη νοσήματα και ο αριθμός όσων στη συνέχεια έπαθαν εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια μετά από τέτοια ασθένεια ήταν χαμηλότερος”.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι παραλείπουν το αντιγριπικό εμβόλιο έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή.

"Ακούμε συνεχώς από ασθενείς που λένε, 'Εγώ είμαι νέος και υγιής, οπότε δεν χρειάζομαι το αντιγριπικό εμβόλιο, δεν είναι κάτι σπουδαίο'. Αλλά είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το εμβόλιο για τη γρίπη, είπε η δρ. Boehme.

Ο δρ. Daniel Muñoz, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, την αποκάλεσε μια σημαντική μελέτη που ρίχνει φως σε μια γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή ενός ατόμου: “Η γρίπη μπορεί να είναι αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό”.

Η μελέτη επίσης “ενισχύει τη σημασία της διεύρυνσης της οπτικής μας σε άλλα πράγματα πέραν των παραδοσιακών καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου που μπορεί να κάνουν τους ασθενείς μας ευάλωτους”, πρόσθεσε ο δρ. Muñoz, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Vanderbilt.

“Αυτή η μελέτη είναι ένα κάλεσμα σε όλους να κάνουν κάθε χρόνο εμβόλιο κατά της γρίπης και να ενθαρρύνουν τους αγαπημένους τους να κάνουν το ίδιο”, κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: heart.org