ΥΓΕΙΑ

Είναι κληρονομικός ο καρκίνος του μαστού;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όλοι γεννιόμαστε με μια γενετική σύνθεση που καθορίζει ορισμένες πτυχές του ποιοι είμαστε.

Είναι κληρονομικός ο καρκίνος του μαστού;
Bigstock

Τα γονίδια που μεταβιβάστηκαν από τους βιολογικούς σας γονείς (και τους δικούς τους γονείς, παππούδες, γιαγιάδες κ.ο.κ.) επηρεάζουν πολλά: το ύψος σας, το σχήμα της μύτης σας, το χρώμα των μαλλιών σας κ.α.

Αλλά η οικογενειακή σύνδεση δεν σταματά εκεί. Τα γονίδιά σας μπορούν επίσης να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως η κυστική ίνωση, η νόσος του Αλτσχάιμερ και ακόμη και ορισμένοι καρκίνοι.

Ίσως έχετε ακούσει ότι ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι θέμα κληρονομικότητας. Και είναι αλήθεια. Εάν έχετε ένα ή πολλά μέλη της οικογένειας που έχουν ή είχαν καρκίνο του μαστού, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο.

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις που συμβαίνουν στα μέλη της ίδιας οικογένειας και οι οποίες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού και άλλους σχετικούς καρκίνους”, λέει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, ογκολόγος μαστού, δρ. Azka Ali.

Πώς κληρονομείται ο καρκίνος του μαστού

Είναι σύνηθες να αναρωτιέστε εάν ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού προέρχεται από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας ή του πατέρα σας.

Η απάντηση: Και από τις δύο!

Τα γονίδια που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού μπορούν να περάσουν από τις γενιές και στις δύο πλευρές του οικογενειακού σας δέντρου.

“Όταν εξετάζουμε το οικογενειακό ιστορικό, μπορεί να είναι ενδεικτικό εάν κάποιος έχει πολλά μέλη στην μια πλευρά της οικογένειας που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ή σχετικούς καρκίνους. Το θέμα δεν είναι ποια πλευρά της οικογένειας, αλλά πόσα μέλη εκείνης της πλευράς της οικογένειας επηρεάζονται και ποια η μεταξύ τους σχέση”, λέει η δρ. Ali.

Με άλλα λόγια, αν η μητέρα της μητέρα σας είχε καρκίνο του μαστού και το ίδιο και η αδερφή του πατέρα σας, αυτό δεν αποτελεί ισχυρή απόδειξη γενετικής σχέσης.

Αλλά αν η μητέρα της μητέρας σας είχε καρκίνο του μαστού και το ίδιο και η αδερφή της μητέρας σας, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει μια γενετική μετάλλαξη που περνά από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας σας. Το ίδιο ισχύει αν υπάρχουν πολλαπλοί καρκίνοι του μαστού στην οικογένεια του πατέρα σας.

Έχετε κληρονομικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Η ανίχνευση του καρκίνου στα πρώτα του στάδια κάνει μεγάλη διαφορά. Όταν διαγνωστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί και, μάλιστα, σχετικά εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν ετήσιους μαστογραφικούς ελέγχους στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών.

Για εκείνες με αυξημένο κίνδυνο λόγω κληρονομικότητας μπορεί να υπάρξει συμβουλή και για μαστογραφίες από μικρότερη ηλικία. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε κληρονομικό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως:

  • Έχετε 3 ή περισσότερους συγγενείς στην μία πλευρά της οικογένειάς σας που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ή σχετικούς καρκίνους (όπως καρκίνους των ωοθηκών, του παγκρέατος ή του προστάτη).
  • Έχετε μια γυναίκα μέλος της οικογένειας που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε ηλικία 50 ετών ή μικρότερη.
  • Έχετε έναν άνδρα συγγενή που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.
  • Εσείς ή ένα στενό συγγενικό μέλος έχει αναγνωριστεί ότι διατρέχει γενετικό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

“Ιδανικά, όταν υποψιαζόμαστε ότι ένα άτομο με καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι θετικό σε ένα από τα σχετικά με την πάθηση γονίδια, συνιστούμε να κάνει γενετικό έλεγχο, ώστε να ενημερωθεί η οικογένειά του εάν κινδυνεύει”, διευκρινίζει ο δρ. Ali.

“Η έγκαιρη διάγνωση παραμένει το απόλυτο κλειδί για τον καρκίνο του μαστού. Όσο περισσότερο μπορείτε να κατανοήσετε τον κίνδυνο σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να ελαχιστοποιήσουμε αυτόν τον κίνδυνο”, προσθέτει.

Πηγή: clevelandclinic.org