ΥΓΕΙΑ

Αλλεργίες: Τι πρέπει να γνωρίζετε ανάλογα με την αιτία που τις προκαλεί

Σινάνη Αικατερίνη

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιο φτέρνισμα έως απειλητικά για τη ζωή επεισόδια, κατά τα οποία στενεύουν οι αεραγωγοί και κλείνει ο λαιμός.

Αλλεργίες: Τι πρέπει να γνωρίζετε ανάλογα με την αιτία που τις προκαλεί

Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε πιθανή αλλεργία που μπορεί να έχουν, δήλωσε ο Δρ. Sanjiv Sur, διευθυντής και καθηγητής αλλεργιολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Όλοι πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ αλλεργίας για να μάθουν ποια αλλεργιογόνα τους επηρεάζουν, λέει ο Sur.

Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν αν κάποια είδη γύρης, μούχλα, τρίχωμα ζώων, τρόφιμα, ακόμη και φάρμακα θα προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση και να προβλέψουν τη σοβαρότητά της.

Τα άτομα με αλλεργίες στη γύρη, τη μούχλα και το τρίχωμα των ζώων, μπορούν να κάνουν αντιαλλεργικές ενέσεις για να μετριάσουν τις αντιδράσεις.

Οι ενέσεις αυτές εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να συνηθίσει την ζωική πρωτεΐνη που προκαλεί την αντίδραση.

Η διαδικασία διαρκεί ωστόσο, περίπου έξι μήνες και για να έχει κάποιο όφελος, πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά περιόδους για 3-4 χρόνια προκειμένου το αποτέλεσμα να έχει διάρκεια.

Από την άλλη, τα άτομα με αλλεργίες σε τρόφιμα και φάρμακα, είναι καλύτερο να αποφεύγουν απλώς την ουσία που τούς προκαλεί την αλλεργία, δήλωσε ο Sur.

«Όσοι έχουν τροφικές ή φαρμακευτικές αλλεργίες συνήθως αντιδρούν πιο σοβαρά από ό,τι τα άτομα με απλή εποχική αλλεργία. Εάν παρουσιάσετε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, είναι χρήσιμο να ενημερώσετε τον γιατρό σας για το συμβάν».

Οι ήπιες αντιδράσεις σε τρόφιμα ή φάρμακα μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποιο αντιισταμινικό χωρίς συνταγή, αλλά οι σοβαρές αντιδράσεις μπορεί να απαιτούν ένεση επινεφρίνης.

Η ένεση χορηγείται συνήθως στον εξωτερικό μηρό.

Τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως η γύρη, η μούχλα και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, συνήθως προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα, όπως φτέρνισμα και φαγούρα στα μάτια.

Μπορούν όμως να προκαλέσουν και κρίσεις άσθματος ή επιδείνωση άλλων πνευμονικών παθήσεων. Τα άτομα με αυτές τις παθήσεις μπορεί να χρειαστούν εισπνεόμενα φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών και την αποκατάσταση της αναπνοής.

«Οι ουσίες στις οποίες είστε αλλεργικοί και ο βαθμός της αλλεργικής αντίδρασης, μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, είναι συνεπώς χρήσιμο να κλείσετε ραντεβού με έναν αλλεργιολόγο για να το επιβεβαιώσετε», δήλωσε ο Sur.

Πηγή: healthday.com