ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνα μικροπλαστικά: Γιατί κινδυνεύουν λιγότερο όσοι ζουν σε πράσινο περιβάλλον

Σινάνη Αικατερίνη

Τα πλαστικά μικροσωματίδια προέρχονται από τη διάσπαση των πλαστικών προϊόντων τα οποία βρίσκονται παντού στα σπίτια και το περιβάλλον, αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε.

Επικίνδυνα μικροπλαστικά: Γιατί κινδυνεύουν λιγότερο όσοι ζουν σε πράσινο περιβάλλον

Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του αναπνευστικού μας συστήματος αλλά και στη γενική υγεία.

Νέα ιαπωνική μελέτη αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο των δασών στην προστασία μας από τα μικροπλαστικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δάση λειτουργούν ως «συλλέκτες» μικροπλαστικών, καθώς τα επικίνδυνα μικροσωματίδια προσκολλώνται στα φύλλα των δέντρων.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια Μιγιαζάκι Ακάνε από το Πανεπιστήμιο των Γυναικών της Ιαπωνίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα των μικροπλαστικών που προσκολλώνται στα φύλλα των δέντρων.

Τα μικροπλαστικά που εντοπίζονται στον αέρα είναι πλαστικά μικροσωματίδια (με διάμετρο μικρότερη των 100 μm) τα οποία εκλύονται στην ατμόσφαιρα και διασπείρονται στο περιβάλλον.

Μέχρι σήμερα ωστόσο, ήταν ασαφές το πού καταλήγουν. Είναι γνωστό ότι τα δάση συσσωρεύουν αέριους ρύπους, αλλά κανένας δεν γνώριζε ως τώρα αν έχουν την ικανότητα να «συλλέγουν» αιωρούμενα μικροπλαστικά καθαρίζοντας τον αέρα.

Οι ερευνητές μελέτησαν την πιθανή ύπαρξη μικροπλαστικών στα φύλλα ενός είδους δρυός που είναι αντιπροσωπευτικό των δασών της Ιαπωνίας (Quercus serrata). Η έρευνα διεξήχθη σε δέντρα ενός μικρού δάσους στο Τόκιο.

«Θελήσαμε να βρούμε μια αξιόπιστη μέθοδο ανάλυσης των επιπέδων των μικροπλαστικών στην επιφάνεια των φύλλων των δέντρων και να προσδιορίσουμε πώς ακριβώς τα αιωρούμενα μικροπλαστικά παγιδεύονται στα φύλλα» εξήγησε η πρώτη συγγραφέας της νέας μελέτης, Νάτσου Σουνάγκα.

Για να απομονωθούν τα μικροπλαστικά από τα φύλλα, ακολούθησαν τρεις διαφορετικές διαδικασίες από τους ερευνητές: πλύσιμο με απεσταγμένο νερό, ταυτόχρονη χρήση υπερηχητικών κυμάτων και πλυσίματος με απεσταγμένο νερό και επεξεργασία με ένα αλκαλικό διάλυμα που περιείχε 10% υδροξείδιο του καλίου.

«Ανακαλύψαμε ότι τα αιωρούμενα μικροπλαστικά απορροφώνται από την κηρώδη επιφάνεια των φύλλων των δέντρων» εξήγησε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Δρ. Μιγιαζάκι.

«Με άλλα λόγια, τα σωματίδια αυτά συσσωρεύονται στα φύλλα».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από τους τρεις τρόπους επεξεργασίας των φύλλων, μόνο η χρήση υδροξειδίου του καλίου κατάφερε να απομακρύνει τόσο το κερί της επιφάνειας των δέντρων, όσο και τις ουσίες που είχαν απορροφηθεί από αυτό.

«Με βάση τα ευρήματά μας εκτιμούμε ότι τα δάση με δέντρα Quercus serrata της Ιαπωνίας (καλύπτουν έκταση περίπου 32.500 km2) παγιδεύουν περί τα 420 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά του αέρα ετησίως» δήλωσε η Δρ. Σουνάγκα. «Αυτό μαρτυρεί ότι τα δάση λειτουργούν ως επίγειοι συλλέκτες των μικροπλαστικών του αέρα».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Chemistry Letters.