ΥΓΕΙΑ

Εποχική γρίπη: Γιατί ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το κύριο μέτρο πρόληψης

Παρά το γεγονός ότι μπήκαμε στον Απρίλιο, οι ιοί της γρίπης συνεχίζουν να εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα.

Εποχική γρίπη: Γιατί ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το κύριο μέτρο πρόληψης

Ο τύπος Α, δίνει κλινικά συμπτώματα πιο βαριά με περισσότερους ασθενείς να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, για τη φετινή περίοδο επιτήρησης, η εποχική γρίπη, η οποία οφείλεται σε ποσοστό 92% στον ιό γρίπης Α(Η1N1pdm09) εμφάνισε έντονα αυξητική τάση στις αρχές του Ιανουαρίου, με ποσοστό θετικότητας 38% σε αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινότητας κατά τη 2η εβδομάδα του έτους. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα από τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης κυμαίνεται από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, και συνήθως κορυφώνεται κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο. Από το 2023, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επιτήρηση της γρίπης πραγματοποιείται πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εμβολιασμός και αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης που μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Η μετάδοση του ιού της γρίπης γίνεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω μικρών, αόρατων σταγονιδίων και μέσω επαφής με επιφάνειες που έχουν μολυνθεί.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τη μεταδοτικότητα της γρίπης. Ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, τονίζουν οι επιστήμονες.

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης για τη γρίπη.

Όταν οι ιοί της γρίπης που περιλαμβάνει το εμβόλιο είναι παρόμοιοι με τους ιούς που κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι πολύ αποτελεσματικό. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τον χαρακτηρισμό των στελεχών που κυκλοφορούν σε κάθε χώρα αποστέλλονται από τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις για τη σύσταση του εμβολίου του επόμενου έτους.

Στους ηλικιωμένους και σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα το εμβόλιο συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές.

Στη φετινή χειμερινή περίοδο, η χρήση ενισχυμένων αντιγριπικών εμβολίων εξυπηρετεί την καλύτερη ανοσοποίηση των ευπαθών ομάδων έναντι του ιού της γρίπης.

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν έναντι των ιών της γρίπης περιλαμβάνουν 4 στελέχη γρίπης, Α(Η3Ν2), Α(Η1Ν1), Β(Victoria), B(Yamagata), και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες: παρασκευαζόμενο με επώαση σε ωά ορνίθων (15mcg από κάθε αντιγόνο) κυτταροκαλλιέργειες (ομοίως)

- Τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο υψηλής δόσης (60 mcg από κάθε αντιγόνο)

- Τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης με ανοσοενισχυτικό MF59 (15mcg από κάθε αντιγόνο + ανοσοενισχυτικό). «Τα προκαταρτικά αποτελέσματα γενετικού και αντιγονικού χαρακτηρισμού των κυκλοφορούντων στελεχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν υψηλή συσχέτιση του εμβολίου με το στέλεχος Η1Ν1pdm09, που επικρατεί μέχρι στιγμής στην κοινότητα.

Ανάλογα υψηλή συσχέτιση δείχνει και το στέλεχος τύπου Β που έχει παρουσιάσει άνοδο μετά τον Μάρτιο.

Χαμηλότερη φαίνεται η κάλυψη του εμβολίου έναντι του στελέχους Η3Ν2, που κυκλοφορεί σε χαμηλά ποσοστά στην κοινότητα.

Πηγή: