ΥΓΕΙΑ

Αρρυθμίες: Καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα ή εγκεφαλικό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος;

Σινάνη Αικατερίνη

Η κολπική μαρμαρυγή, η επικίνδυνη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, είναι γνωστή κυρίως για την αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αρρυθμίες: Καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα ή εγκεφαλικό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος;

Στην πραγματικότητα όμως, οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια παρά να υποστούν εγκεφαλικό, όπως δείχνει νέα μελέτη.

Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή είναι «διπλάσιος από τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της ζωής», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Nicklas Vinter, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Δανέζικου Κέντρου Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Aalborg της Δανίας.

Δύο στους πέντε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή θα αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με έναν στους πέντε (20%) που θα υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν στους 10 (10%) που θα υποστούν έμφραγμα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

«Αν και οι κατευθυντήριες οδηγίες για την κολπική μαρμαρυγή επικεντρώνονται κυρίως στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν η σημαντικότερη επιπλοκή», κατέληξαν οι ερευνητές.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που αναπτύσσουν κολπική μαρμαρυγή, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παλαιότερα ένας στους τέσσερις ανθρώπους εμφάνιζε αρρυθμία κάποια στιγμή στη ζωή του, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο αριθμός αυτός έχει πλέον αυξηθεί σε έναν στους τρεις ανθρώπους, γεγονός που σημαίνει αύξηση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής κατά τη διάρκεια της ζωής από 25% σε 31% μεταξύ του 2000 και του 2010.

Είναι γνωστό ότι η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου επειδή ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός σχηματίζει θρόμβους στην καρδιά, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί και να «μπλοκάρουν» την κανονική ροή του αίματος προς το κεφάλι. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αιτία ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Μπορεί όμως να συμβάλει στην καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία συμβαίνει όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος.

Σχεδόν 16 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να έχουν κολπική μαρμαρυγή μέχρι το 2050.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας για 3,5 εκατομμύρια Δανούς ενήλικες που δεν είχαν ιστορικό μαρμαρυγής. Αυτοί οι άνθρωποι παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 23 ετών, από το 2000 έως το 2022. Περισσότεροι από 360.000 από αυτούς κατέληξαν να έχουν κολπική μαρμαρυγή και οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Συνολικά, οι άνδρες που διαγνώστηκαν με αρρυθμία, είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας από ό,τι οι γυναίκες, 44% έναντι 33%. Αντιμετώπιζαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, 12% έναντι 10%.

Στις γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή όμως, καταγράφηκαν υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων, 23% έναντι 21%.

Οι γιατροί επί του παρόντος εστιάζουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής, συνταγογραφώντας αντιπηκτικά για την πρόληψη της θρόμβωσης. Πάνω από το 85% των ασθενών στη Δανία που διαγιγνώσκονται με αρρυθμία λαμβάνουν τέτοια φάρμακα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.