ΥΓΕΙΑ

7 όργανα και αδένες που θα ζούσατε υγιείς ακόμα κι αν σας έλειπαν

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είναι γνωστό ότι μέχρι πρότινος πολλοί άνθρωποι έβγαζαν τις αμυγδαλές τους χωρίς αυτό να σηματοδοτεί κάποιου είδους πρόβλημα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

7 όργανα και αδένες που θα ζούσατε υγιείς ακόμα κι αν σας έλειπαν
Bigstock

Αυτό μπορεί να μην αποτελεί κοινή πρακτική πλέον, αλλά εγείρει ένα ενδιαφέρον ερώτημα: Γιατί έχουμε μέρη του σώματος που μπορούμε να αφαιρέσουμε με ασφάλεια και να συνεχίσουμε την ζωή μας σαν να μην υπήρξαν ποτέ; Αν δεν χρειάζονται, γιατί τα έχουν οι άνθρωποι εξαρχής;

Μια θεωρία είναι ότι αυτά τα μη απαραίτητα όργανα και αδένες έπαιζαν κάποτε σημαντικούς ρόλους στην εξέλιξη των προγόνων μας, αλλά τώρα αντιπροσωπεύουν ανατομικά υπολείμματα. Για παράδειγμα, πιστευόταν από καιρό ότι η σκωληκοειδής απόφυση βοήθησε τους προγόνους μας να αφομοιώνουν την τροφή, αλλά με την πάροδο χιλιάδων ετών έγινε ένα ξεπερασμένο και αχρείαστο όργανο. Επίσης, άλλα όργανα είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε ορισμένα στάδια της ζωής, αλλά στη συνέχεια πέφτουν σε αχρηστία.

Δείτε 7 μέρη του σώματος που μπορείτε να αφαιρέσετε χωρίς αυτό να αποτελεί πρόβλημα υγείας:

1. Σκωληκοειδής απόφυση

Αυτό το όργανο έχει περίπου το μέγεθος του μικρού σας δακτύλου και κρέμεται στην κάτω δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου. Για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, αυτό το τμήμα του εντερικού σωλήνα μερικές φορές αποφράσσεται, μολύνεται ή φλεγμαίνει: σκωληκοειδίτιδα σημαίνει φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Αν και μπορεί να υποχωρήσει με θεραπεία με αντιβιοτικά, η επείγουσα χειρουργική αφαίρεση (σκωληκοειδεκτομή) είναι συχνά απαραίτητη.

2. Αμυγδαλές

Ένα δίκτυο λεμφαδένων σε όλο το σώμα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος... επιτήρησης, που βοηθά στην παγίδευση επικίνδυνων εισβολέων όπως βακτήρια και ιοί. Θεωρήστε τις δύο αμυγδαλές σας ως μεγαλύτερους, εξειδικευμένους λεμφαδένες που συλλαμβάνουν τέτοιους εισβολείς. Βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού ακριβώς στα πλάγια και πίσω από την σταφυλή, το κομμάτι ιστού που κρέμεται πάνω τους.

Η αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) συνιστάται μόνο σε άτομα με επαναλαμβανόμενες κρίσεις βακτηριακών λοιμώξεων του λαιμού, όπως ο στρεπτόκοκκος, μια πάθηση κοινή στα παιδιά. Αφού αφαιρεθούν, άλλος λεμφοειδής ιστός, όπως οι κανονικοί λεμφαδένες, αναλαμβάνουν τη δουλειά των αμυγδαλών.

3. Αδενοειδή

Βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης, εκεί όπου οι ρινικές οδοί συναντούν το στόμα και τον λαιμό. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι παρόμοιες με τις αμυγδαλές. Μπορούν επίσης να πάθουν φλεγμονή, να μολυνθούν και να διογκωθούν. Όταν λοιπόν αφαιρούνται οι αμυγδαλές, γενικά αφαιρούνται και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ταυτόχρονα. Η συνδυασμένη επέμβαση ονομάζεται αμυγδαλεκτομή και αδενοειδεκτομή. Όπως και με τις αμυγδαλές, άλλος λεμφοειδής ιστός αναλαμβάνει το έργο τους, όταν αποκοπούν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

4. Χοληδόχος κύστη

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιάς. Αποθηκεύει τη χολή που παράγεται στο συκώτι και την απελευθερώνει στην πεπτική οδό όταν χρειάζεται, για να βοηθήσει στην πέψη των λιπαρών τροφών. Η χοληδόχος κύστη μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί (χολοκυστεκτομή) εάν υποστεί φλεγμονή (χολοκυστίτιδα). Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει λόγω μόλυνσης ή χολολιθίασης (πέτρες στη χολή). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανάπαυση και τα αντιβιοτικά μπορούν να ελέγξουν τη φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, οπότε η αφαίρεση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να αποφευχθεί.

5. Μήτρα

Αυτό το μοναδικό αναπαραγωγικό όργανο έχει έναν και μόνο σκοπό: να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου μέχρι τη γέννηση. Αλλά αν κριθεί απαραίτητο, η μήτρα μπορεί να αφαιρεθεί (υστερεκτομή) χωρίς να βλάψει την υγεία της γυναίκας. Οι συνήθεις λόγοι για την αφαίρεση περιλαμβάνουν επώδυνη ή υπερβολική έμμηνο ρύση, καλοήθεις αναπτύξεις (ινομυώματα) που προκαλούν πόνο ή αιμορραγία και καρκίνο.

6. Θύμος αδένας

Αυτός ο μικρός αδένας βρίσκεται ψηλά στο πάνω μέρος του θώρακα πίσω από το στέρνο. Σε ένα έμβρυο ή νεογέννητο, είναι πολύ σημαντικός αδένας για την ανάπτυξη και την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλά οι ενήλικες μπορούν να ζήσουν μια χαρά και χωρίς αυτόν. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θύμου (θυμεκτομή) συνιστάται εάν ο θύμος αδένας γίνει καρκινικός ή εάν ένα άτομο αναπτύξει το αυτοάνοσο νόσημα μυασθένεια Gravis.

7. Σπλήνα

Όπως τα αδενοειδή και οι αμυγδαλές, η σπλήνα αποτελείται από λεμφοειδή ιστό. Φιλτράρει το αίμα, απομακρύνοντας μολυσματικούς οργανισμούς, γηρασμένα αιμοσφαίρια και άλλα μη φυσιολογικά κύτταρα που ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αλλά μερικές φορές η σπλήνα γίνεται υπερδραστήρια και -μαζί με γηρασμένα- αρχίζει να αφαιρεί και υγιή κύτταρα.

Για παράδειγμα, η ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα (ITP) μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα αιμοπετάλια (πήγματα αιμοσφαιρίων που εμποδίζουν την υπερβολική αιμορραγία) αφαιρούνται από την κυκλοφορία. Με λίγα αιμοπετάλια στην κυκλοφορία του αίματος, οι μώλωπες και η αιμορραγία μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Αν και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, η αφαίρεση της σπλήνας (σπληνεκτομή) μπορεί να κριθεί απαραίτητη. Ή μερικές φορές το τραύμα στην σπλήνα, ειδικά μετά από αθλητικούς τραυματισμούς και τροχαία ατυχήματα, προκαλεί εσωτερική αιμορραγία, η οποία επίσης μπορεί να οδηγήσει σε σπληνεκτομή.

Τα άτομα που δεν έχουν σπλήνα είναι πιο επιρρεπή σε ορισμένες λοιμώξεις, επομένως εάν η αφαίρεση δεν είναι επείγουσα, συνιστάται εμβολιασμός πριν από τη σπληνεκτομή.

Πηγή: harvard.edu