ΥΓΕΙΑ

Μοναξιά: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στους επιζώντες από καρκίνο

Σινάνη Αικατερίνη

Οι επιζώντες από καρκίνο που υποφέρουν από μοναξιά, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν συγκριτικά με εκείνους που έχουν συντροφιά.

Μοναξιά: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στους επιζώντες από καρκίνο

Όσοι είναι πιο μοναχικοί, είναι επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

«Η μοναξιά, το αίσθημα απομόνωσης, προκαλεί ανησυχία στους επιζώντες από καρκίνο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Jingxuan Zhao, επιστημονική συνεργάτιδα στον τομέα έρευνα υπηρεσιών υγείας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου τείνει να απομονώνει τους ανθρώπους, καθώς εμπλέκονται σε έναν προσωπικό αγώνα με την σοβαρή ασθένεια, επιβαρύνοντας τις κοινωνικές τους σχέσεις, εξήγησε η Zhao.

«Οι επιζώντες από καρκίνο στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 18 εκατομμύρια, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 22 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 3.400 επιζώντες από καρκίνο ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι απάντησαν σε μια χρηματοδοτούμενη μελέτη για τη συνταξιοδότηση και την υγεία μεταξύ 2008 και 2018.

Περίπου το 28% των επιζώντων ανέφεραν σοβαρή μοναξιά, ενώ το 24% ανέφεραν μέτρια μοναξιά.

Εκείνοι που ανέφεραν το υψηλότερο επίπεδο μοναξιάς, είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους λιγότερο μοναχικούς, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή προγραμμάτων για τον έλεγχο της μοναξιάς μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο και για την παροχή κοινωνικής υποστήριξης σε όσους έχουν ανάγκη», δήλωσε η Zhao.

«Αυτή η δράση μπορεί να προωθήσει παρεμβάσεις, όπως είναι η συμβουλευτική ψυχικής υγείας, η κοινοτική υποστήριξη, η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα και η ενσωμάτωση αυτών των προγραμμάτων στη θεραπεία του καρκίνου και στη φροντίδα επιβίωσης από τον καρκίνο», πρόσθεσε η Zhao.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται ένα χρόνο μετά τις προειδοποιήσεις ειδικών για «επιδημία μοναξιάς και απομόνωσης, που είναι μια υποτιμημένη κρίση δημόσιας υγείας».

«Οι σχέσεις μας είναι μια πηγή θεραπείας και ευημερίας και μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε πιο υγιείς, πιο ολοκληρωμένες και πιο παραγωγικές ζωές. Δεδομένων των σημαντικών επιπτώσεων της μοναξιάς και της απομόνωσης στην υγεία, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην οικοδόμηση κοινωνικών δεσμών με τον ίδιο τρόπο που έχουμε δώσει προτεραιότητα σε άλλα κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και οι διαταραχές χρήσης ουσιών» σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of the National Comprehensive Cancer Network.