ΥΓΕΙΑ

Γρίπη των πτηνών: Ο λόγος που πρέπει να αποφεύγουμε το νωπό μη παστεριωμένο γάλα

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που πίνουν νωπό μη παστεριωμένο γάλα κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών, προειδοποίησε την Τετάρτη η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Γρίπη των πτηνών: Ο λόγος που πρέπει να αποφεύγουμε το νωπό μη παστεριωμένο γάλα

«Συνεχίζουμε να συμβουλεύουμε έντονα κατά της κατανάλωσης νωπού γάλακτος», δήλωσε ο Δρ. Donald Prater, εκτελών χρέη διευθυντή του Κέντρου Ασφάλειας Τροφίμων και Εφαρμοσμένης Διατροφής του FDA, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, σύμφωνα με τους New York Times.

Σχεδόν όλο το γάλα ζωικής προέλευσης που πωλείται στα καταστήματα είναι παστεριωμένο και ο FDA λέει ότι η διαδικασία αυτή φαίνεται να σκοτώνει τον ιό της γρίπης των πτηνών, γνωστό ως H5N1.

«Με βάση τις πληροφορίες που διαθέτουμε επί του παρόντος, ο εμπορικός εφοδιασμός γάλακτος είναι ασφαλής τόσο λόγω της διαδικασίας παστερίωσης όσο και λόγω του ότι το γάλα από άρρωστες αγελάδες καταστρέφεται», αναφέρει ο FDA.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από γρίπη των πτηνών είναι μικρός αυτή τη στιγμή, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα.

Όμως το νωπό γάλα και το τυρί από νωπό γάλα μπορεί να αποτελέσουν φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης των πτηνών, επισημαίνουν.

Από το 1998 έως το 2018 καταγράφηκαν 202 κρούσματα που συνδέονται με την κατανάλωση νωπού γάλακτος, με αποτέλεσμα 2.645 νοσήσεις και 228 νοσηλείες, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ που επικαλείται ο FDA.

Ακόμη και στις καλύτερες εποχές, το νωπό γάλα «είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα», δήλωσε στους Times ο Benjamin Chapman, καθηγητής και ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Οι έλεγχοι διαπίστωσαν «υψηλό ιικό φορτίο» στο νωπό αγελαδινό γάλα, δήλωσε η Δρ. Rosemary Sifford, αναπληρώτρια διευθύντρια των κτηνιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο κύριος τρόπος με τον οποίο ο ιός της γρίπης των πτηνών μεταδίδεται μεταξύ των αγελάδων είναι μέσω της επαφής με το γάλα, πρόσθεσε η Sifford.

Δεν είναι σαφές αν το νωπό γάλα μπορεί να μεταδώσει τη γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο, αλλά οι ερευνητές συνεχίζουν να το παρακολουθούν, δήλωσε ο Prater.

«Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός μελετών που να δείχνει τη μολυσματικότητα που σχετίζεται με αυτόν τον ιό και τα προϊόντα νωπού γάλακτος», δήλωσε ο Prater.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει επιβεβαιώσει κρούσματα γρίπης των πτηνών σε γαλακτοπαραγωγές αγελάδες σε εννέα πολιτείες.

Πηγή: healthday.com