ΥΓΕΙΑ

Ο αόρατος κίνδυνος από τις εστίες και σόμπες υγραερίου στο σπίτι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι άνθρωποι σε σπίτια με εστίες και σόμπες αερίου ή προπανίου αναπνέουν τακτικά και σε ανθυγιεινά επίπεδα διοξείδιο του αζώτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ο αόρατος κίνδυνος από τις εστίες και σόμπες υγραερίου στο σπίτι
Bigstock

Η τυπική χρήση αυτών των εστιών αυξάνει την έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου (NO2) κατά περίπου 4 μέρη ανά δισεκατομμύριο, κατά μέσο όρο σε ένα έτος, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αυτό αντιστοιχεί σε επίπεδο 75% της έκθεσης σε NO2, η οποία θεωρείται επικίνδυνη στον εξωτερικό αέρα, σύμφωνα με τα σχετικά όρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

“Και αυτό το νούμερο δεν λαμβάνει υπόψη άλλες εξωτερικές πηγές ΝΟ2, επομένως είναι πολύ πιο πιθανό να υπερβείτε το όριο”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Yannai Kashtan, διδακτορικός φοιτητής στην Επιστήμη των Συστημάτων της Γης στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Η αναπνοή υψηλών επιπέδων NO2 μπορεί -με την πάροδο του χρόνου- να εντείνει τις κρίσεις άσθματος και έχει συνδεθεί με μειωμένη ανάπτυξη των πνευμόνων στα παιδιά, σημείωσαν οι ερευνητές.

Το μείγμα των ρύπων που προέρχονται από τις εστίες αερίου και προπανίου θα μπορούσε να ευθύνεται για έως και 200.000 τρέχουσες περιπτώσεις παιδικού άσθματος (στις ΗΠΑ), με το 25% εξ αυτών να αποδίδεται αποκλειστικά στο διοξείδιο του αζώτου, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η μακροχρόνια έκθεση στο NO2 από τις σόμπες και τις εστίες αερίου είναι επίσης αρκετά υψηλή, ώστε να προκαλεί έως και 19.000 θανάτους κάθε χρόνο (στις ΗΠΑ), πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αισθητήρες για να μετρήσουν τις συγκεντρώσεις NO2 σε περισσότερα από 100 σπίτια διαφόρων μεγεθών, χωρο-διατάξεων και μεθόδων αερισμού.

“Δεν περίμενα να δω συγκεντρώσεις ρύπων να παραβιάζουν τα κριτήρια για την υγεία στα υπνοδωμάτια μέσα σε μια ώρα από τη χρήση της εστίας αερίου και να μένουν εκεί για ώρες μετά το σβήσιμό της”, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής, Rob Jackson, καθηγητής στην Σχολή Βιωσιμότητας Doerr του πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Οι άνθρωποι που ζουν σε σπίτια μικρότερα από 240 τ.μ. εκτίθενται σε διπλάσια ποσότητα NO2 κατά τη διάρκεια ενός έτους σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο (στις ΗΠΑ), ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Επίσης, εκτίθενται σε 4 φορές περισσότερο NO2 από τους ανθρώπους που ζουν στα μεγαλύτερα σπίτια που μελετήθηκαν (πάνω από 900 τ.μ.).

“Οι ηλεκτρικές εστίες κουζίνας δεν εκπέμπουν διοξείδιο του αζώτου ή βενζόλιο. Εάν διαθέτετε εστία αερίου ή προπανίου, πρέπει να μειώσετε την έκθεση σε ρύπους χρησιμοποιώντας εξαερισμό, είπε ο Jackson.

Σε μεγαλύτερα σπίτια, οι συγκεντρώσεις NO2 εκτοξεύονταν συνήθως σε ανθυγιεινά επίπεδα, ακόμα κι αν ήταν ανοιχτός ο απορροφητήρας και εξαέριζε τον αέρα σε εξωτερικούς χώρους, είπαν οι ερευνητές.

“Διαπιστώσαμε ότι το πόσο αέριο καίτε στην εστία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει το πόσο εκτίθεστε στο ΝΟ2. Και επίσης, πόσο αποτελεσματικός είναι ο απορροφητήρας σας και τον χρησιμοποιείτε πάντα;, πρόσθεσε ο Kashtan.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.

Πηγή: healthday.com