ΥΓΕΙΑ

Φαγητό πριν τον ύπνο: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Σινάνη Αικατερίνη

Αν λίγο πριν πάτε για ύπνο το βράδυ, νιώσετε ξαφνικά την επιθυμία για φαγητό ή ποτό, ένας ειδικός προτείνει να αποφύγετε την καφεΐνη και τα μεγάλα γεύματα.

Φαγητό πριν τον ύπνο: Τι πρέπει να αποφεύγετε

«Αν σκοπεύετε να πάτε για ύπνο στις 9 μ.μ., δεν πρέπει να φάτε ένα μεγάλο γεύμα στις 8 μ.μ. Αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, θα έλεγα να σταματήσετε την κατανάλωσή της γύρω στο μεσημέρι», λέει η Roberta Anding, διατροφολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής Joseph Barnhart στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

«Η κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει τον ύπνο. Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου 10 έως 20 λεπτά για να αποκοιμηθεί. Εάν έχετε καφεΐνη στον οργανισμό σας ή είστε ευαίσθητοι σε αυτήν, αυτός ο χρόνος μπορεί να διπλασιαστεί» αναφέρει.

Είναι επίσης σημαντικό να προσέξετε τις κρυφές πηγές καφεΐνης: «Η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ, στο τσάι και σε ορισμένα αναψυκτικά, αλλά και στα ενεργειακά ποτά που πιθανώς καταναλώνετε πριν το γυμναστήριο», δήλωσε η Anding.

Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων αργά το βράδυ.

Όπως εξηγεί η Anding, η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος πριν από τον ύπνο θα επηρεάσει τη ροή του αίματος και θα μεταβάλλει τους κύκλους ύπνου/αφύπνισης.

«Το να έχετε πολύ φαγητό στο στομάχι σας πριν από τον ύπνο μπορεί να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το έντερό σας για την πέψη του φαγητού, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ροή αίματος προς τον εγκέφαλό σας. Χρειάζεστε όμως αυτή τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο για να περνάτε τα διάφορα στάδια του ύπνου», εξήγησε η Anding.

Αν εργάζεστε σε νυχτερινή βάρδια, το πρόγραμμα φαγητού και ποτού θα διαφέρει από όσους εργάζονται σε πρωινή εργασία.

Έτσι, αν πρέπει να φάτε κάτι πριν πάτε για ύπνο, η καλύτερη επιλογή είναι να φάτε κάτι ελαφρύ και εύπεπτο, λέει η Anding.

«Ένα μπολ με φράουλες, ελληνικό γιαούρτι ή ακόμα και ένα μήλο σε φέτες με λίγο φυστικοβούτυρο. Πρέπει να είναι κάτι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή λίπος που θα μείνει στο στομάχι σας περισσότερο. Η ποιότητα έχει επίσης σημασία. Πολλά από τα τρόφιμα που τρώνε οι άνθρωποι πριν από τον ύπνο είναι σνακ, όπως πατατάκια ή παγωτό».

Όσο για το τι είναι καλό να πίνετε το βράδυ, δεν χρειάζεται να περιοριστείτε στο νερό: Η Anding προτείνει να πίνετε γάλα ή ακόμη και ανθρακούχο νερό χωρίς καφεΐνη.

«Πολλοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι πίνουν καφέ ή τσάι είναι επειδή απολαμβάνουν τη γεύση τους. Αν ο καφές ή το τσάι είναι κάτι που κάποιος χρειάζεται απλώς να πιει πριν από τον ύπνο, σκεφτείτε να το αλλάξετε σε κάτι που δεν περιέχει καφεΐνη, που θα ήταν μια καλύτερη επιλογή. Παρόλο που ο ντεκαφεϊνέ δεν είναι πάντα 100% χωρίς καφεΐνη, περιέχει σημαντικά λιγότερη καφεΐνη» καταλήγει.

Πηγή: healthday.com