ΥΓΕΙΑ

Παιδικό ταλκ και καρκίνος των ωοθηκών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σινάνη Αικατερίνη

Χιλιάδες αγωγές έχουν κατατεθεί κατά της εταιρείας Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας ότι η παιδική πούδρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Παιδικό ταλκ και καρκίνος των ωοθηκών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Νέα έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εφαρμογή ταλκ στα γεννητικά όργανα συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και ότι ο αυξημένος κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τα άτομα που χρησιμοποιούσαν την πούδρα πολύ ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι επιστήμονες από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Sister Study, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 50.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2003 έως το 2009.

Η J&J έχει υποστηρίξει ότι προηγούμενες μελέτες δεν έχουν αποδείξει πειστική σχέση μεταξύ του καρκίνου των ωοθηκών και των προϊόντων με βάση το ταλκ, σύμφωνα με το NBC News, αλλά η νέα μελέτη αμφισβητεί αυτό το σκεπτικό.

Οι περισσότερες από τις αγωγές της J&J έχουν ενοποιηθεί σε μια ενιαία ομοσπονδιακή υπόθεση στο Νιου Τζέρσεϊ, με την έναρξη της δίκης να έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, ανέφερε το NBC News.

«Η μελέτη αυτή είναι αρκετά επίκαιρη. Θεωρούμε ότι επιβεβαιώνει πλήρως τη θέση των εμπειρογνωμόνων των εναγόντων», δήλωσε στο NBC News η Leigh O'Dell, συν-επικεφαλής σύμβουλος μιας ομάδας δικηγόρων που ορίστηκε από πολλούς ανθρώπους με εκκρεμείς υποθέσεις κατά της J&J.

Ο Erik Haas, παγκόσμιος αντιπρόεδρος της J&J για τις δικαστικές υποθέσεις, δήλωσε ότι η νέα ανάλυση δεν τεκμηριώνει οριστικά την αιτιώδη συνάφεια.

«Η μελέτη αυτή δεν αλλάζει τα συντριπτικά στοιχεία ότι το ταλκ δεν προκαλεί καρκίνο των ωοθηκών», δήλωσε στο NBC News.

Στη νέα μελέτη, οι γυναίκες ρωτήθηκαν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν ταλκ στα γεννητικά τους όργανα μεταξύ των ηλικιών 10 και 13 ετών και κατά τη διάρκεια του έτους πριν από την εγγραφή τους στη μελέτη. Οι ερευνητές διασταύρωσαν τα στοιχεία με έρευνες από το 2017 έως το 2019 που ρώτησαν τις γυναίκες για τη χρήση ταλκ καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Με βάση αυτές τις απαντήσεις, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι έως και το 56% των γυναικών χρησιμοποίησαν ταλκ στα γεννητικά τους όργανα σε κάποια φάση της ζωής τους. Οι γυναίκες αυτές είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι μαύρες, λιγότερο μορφωμένες και να ζουν στο Νότο.

Η ανάλυση δεν μπορεί να αποδείξει ότι το ταλκ προκαλεί καρκίνο των ωοθηκών, αλλά η συν-συγγραφέας της μελέτης Dale Sandler, επικεφαλής του κλάδου επιδημιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας, δήλωσε ότι μάλλον δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί πλήρως η αιτιότητα σε μελέτες σε ανθρώπους.

«Δεν μπορεί να γίνει κλινική δοκιμή η οποία θα τυχαιοποιήσει τους ανθρώπους σε αυτούς που χρησιμοποιούν ταλκ και σε όσους δεν το κάνουν. Επομένως, θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τύπους έρευνας», δήλωσε στο NBC News.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν τις γυναίκες να επανεξετάσουν τη χρήση των προϊόντων ταλκ, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Katie O'Brien, επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας.

«Δεν γνωρίζουμε κανέναν ιατρικά αναγκαίο λόγο για τον οποίο κάποιος θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει ταλκ», σημείωσε η ίδια.

Είναι σημαντικό ότι τα τρέχοντα σκευάσματα της παιδικής πούδρας της J&J χρησιμοποιούν άμυλο αραβοσίτου και όχι ταλκ.

Το ταλκ και ο αμίαντος βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στη φύση, οπότε κάποιο ακατέργαστο ταλκ που συλλέγεται μέσω της εξόρυξης μπορεί να είναι μολυσμένο με αμίαντο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Η O'Brien πρόσθεσε ότι ορισμένα προϊόντα ταλκ μπορεί επίσης να περιέχουν φθαλικές ενώσεις - χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες στο σώμα και έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο των ωοθηκών. Επιπλέον, το ίδιο το ταλκ μπορεί να είναι λειαντικό, πρόσθεσε, οπότε μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.