ΥΓΕΙΑ

Πώς συνδέεται η κοινωνικοοικονομική εξέλιξη του ατόμου με την άνοια

Σινάνη Αικατερίνη

Έχετε διαγράψει μια κοινωνικά και οικονομικά ανοδική πορεία στη ζωή σας;

Πώς συνδέεται η κοινωνικοοικονομική εξέλιξη του ατόμου με την άνοια

Αν η απάντηση είναι θετική, πιθανότατα έχετε ωφελήσει και την υγεία του εγκεφάλου σας, σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη.

Οι άνθρωποι που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία όσον αφορά την άνοδο στη συγκεκριμένη κλίμακα, είχαν την τάση να μην εμφανίζουν άνοια ή να την αναπτύσσουν χρόνια αργότερα από τους ανθρώπους των οποίων η ζωή δεν ήταν σε τόσο επιτυχημένη τροχιά, αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ryoto Sakaniwa, καθηγητή κοινωνικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

«Χάρη σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων, τα ευρήματά μας εδραιώνουν τη σχέση μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κινητικότητας και του κινδύνου άνοιας», δήλωσε.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από τη γνωστή ως Japan Gerontological Evaluation Study, η οποία παρακολούθησε σχεδόν 9.200 συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω από το 2010 έως το 2016.

Αξιολογήθηκαν οι μεταβολές κατά τη διάρκεια της ζωής στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση κάθε συμμετέχοντα, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, και στη συνέχεια συγκρίθηκαν με εθνικά δεδομένα για τη νοσηλευτική φροντίδα για δεδομένα σχετικά με τις διαγνώσεις άνοιας.

Αναδείχθηκαν σαφείς τάσεις: Οι άνθρωποι με πτωτική κοινωνικοοικονομική κατάσταση έτειναν να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη άνοιας, διαπίστωσε η ομάδα του Sakaniwa.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που ανέβηκαν επιτυχώς την κοινωνική και οικονομική κλίμακα, είχαν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η κοινωνικοοικονομική κατάσταση παρέμεινε σταθερή.

Ο τρόπος ζωής, οι ασθένειες και οι κοινωνικοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο στη σχέση μεταξύ της κοινωνικής κινητικότητας και του κινδύνου άνοιας, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η διαπίστωσή μας ότι η ανοδική κοινωνική κινητικότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου συσχετίζεται με μια παρατεταμένη περίοδο γήρανσης χωρίς άνοια σημαίνει ότι η βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την πρόληψη της άνοιας και την υγιέστερη μακροζωία», κατέληξε ο Sakaniwa.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.