ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος το αντηλιακό σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όταν βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους με το μωρό σας, είτε για μια γρήγορη βόλτα, είτε για μια μέρα στην παραλία, είναι σημαντικό να το κρατάτε μακριά από τον ήλιο.

Κίνδυνος το αντηλιακό σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά
Bigstock

Πρέπει όμως να βάλετε αντηλιακό στο μωρό σας για να το προστατέψετε από τις ακτίνες του ήλιου; Κατά κανόνα όχι, λένε ειδικοί.

Το ευαίσθητο δέρμα του μωρού είναι ευάλωτο σε σοβαρά εγκαύματα. Αλλά το αντηλιακό δεν είναι η απάντηση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βρέφη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι ενήλικες από παρενέργειες αντηλιακού, όπως εξάνθημα.

Ο FDA και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστούν να κρατάτε τα νεογέννητα και τα μωρά μικρότερα των 6 μηνών μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Η καλύτερη αντηλιακή προστασία γι' αυτά τα παιδιά είναι να μένουν στη σκιά. Αναζητήστε φυσική σκιά, όπως κάτω από ένα δέντρο. Ή δημιουργήστε τη δική σας κάτω από μια ομπρέλα παραλίας, μια σκηνή ή τον θόλο του καροτσιού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατάτε το μωρό σας μακριά από τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός και οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) είναι πιο έντονες. Εάν πρέπει να βρίσκεστε έξω στον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, φροντίστε να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις. Και συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν εφαρμόσετε αντηλιακό σε παιδιά μικρότερα των 6 μηνών.

Ντύστε το μωρό σας σωστά

Η AAP προτείνει να ντύνετε τα βρέφη με ελαφριά ρούχα, όπως μακριά παντελόνια και πουκάμισα με μακριά μανίκια. Τα μωρά πρέπει να φορούν καπέλο με περιμετρικό γείσο που σκιάζει τον λαιμό για να αποτρέψετε το ηλιακό έγκαυμα. Όχι καπέλα με γείσο μόνο μπροστά, τα οποία δεν σκιάζουν τον αυχένα και τα αυτιά, διότι αυτά είναι δύο ευαίσθητα σημεία για ένα μωρό. Και για τα υφάσματα, οι πυκνές πλέξεις είναι καλύτερες από τις χαλαρές.

Η ζέστη του καλοκαιριού παρουσιάζει και άλλα προβλήματα για τα μωρά. Ο ιδρώτας μας δροσίζει φυσικά όταν είμαστε ζεστοί. Όμως τα μωρά δεν ιδρώνουν όπως οι ενήλικες. Το σώμα τους δεν έχει αναπτύξει πλήρως αυτό το ενσωματωμένο σύστημα θέρμανσης και ψύξης. Έτσι υπερθερμαίνονται εύκολα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης.

Συμβουλές για την ασφάλεια των βρεφών στον ήλιο

Τι πρέπει να έχετε κατά νου αυτό το καλοκαίρι όταν είστε έξω με βρέφος μικρότερο των 6 μηνών:

  • Κρατήστε το μωρό σας στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Μιλήστε με τον παιδίατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντηλιακό στο μωρό σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας φοράει ρούχα που καλύπτουν και προστατεύουν το ευαίσθητο δέρμα του. Εάν κρατάτε το ύφασμα στο χέρι σας και είναι αρκετά διαφανές για να το δείτε, πιθανότατα δεν προσφέρει αρκετή προστασία.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας φοράει ένα καπέλο που παρέχει σκιά στο πρόσωπο, τον αυχένα και τα αυτιά.
  • Παρακολουθείτε προσεκτικά το μωρό σας για προειδοποιητικά σημάδια ηλιακού εγκαύματος ή αφυδάτωσης. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν ταραχή, ερυθρότητα και υπερβολικό κλάμα.
  • Εάν το μωρό σας καίγεται από τον ήλιο, βγείτε αμέσως από τον ήλιο και εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στις πληγείσες περιοχές. Καλέστε αμέσως τον παιδίατρο του μωρού σας.
  • Ενυδάτωση! Δώστε στο παιδί σας φόρμουλα ή μητρικό γάλα εάν είστε έξω στον ήλιο για περισσότερα από λίγα λεπτά.
  • Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας κάποιο φορητό ψυγειάκι για να αποθηκεύετε τα υγρά.

Πηγή: fda.gov