ΥΓΕΙΑ

Μπορεί μια γυναίκα που πέρασε καρκίνο του μαστού να κάνει παιδί;

Σινάνη Αικατερίνη

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για τις νεαρές γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού και θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber.

Μπορεί μια γυναίκα που πέρασε καρκίνο του μαστού να κάνει παιδί;

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε σχεδόν 200 νεαρές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, διαπίστωσε ότι η πλειονότητα όσων προσπάθησαν να συλλάβουν κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου 11 ετών μετά τη θεραπεία, μπόρεσαν να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν ένα παιδί.

Τα ευρήματα, τα οποία θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), είναι ιδιαίτερα σημαντικά επειδή απαντούν σε διάφορα ερωτήματα που είχαν μείνει αναπάντητα σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα ποσοστά κυήσεων και γεννήσεων ζώντων παιδιών μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο του μαστού, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

«Οι προηγούμενες μελέτες ήταν περιορισμένες επειδή περιλάμβαναν επιλεγμένες υποομάδες ασθενών, παρακολουθούσαν τις ασθενείς για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και δεν ρωτούσαν τις συμμετέχουσες, κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, αν είχαν επιχειρήσει να μείνουν έγκυες», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ann Partridge, ιδρύτρια και διευθύντρια του προγράμματος για νέες γυναίκες με καρκίνο του μαστού στο Dana-Farber.

«Αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να καλύψει αυτά τα κενά, παρακολουθώντας τα ποσοστά εγκυμοσύνης και ζωντανών γεννήσεων σε μια ομάδα επιζώντων από καρκίνο του μαστού και ασθενών που δήλωσαν ότι είχαν επιχειρήσει να συλλάβουν μετά τη διάγνωση του καρκίνου τους» είπε.

Οι ασθενείς της μελέτης συμμετείχαν στη μελέτη Young Women's Breast Cancer Study, η οποία παρακολουθεί την υγεία μιας ομάδας γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού σε ηλικία κάτω των 40 ετών. Από τις 1.213 συμμετέχουσες που επιλέχθηκαν, οι 197 ανέφεραν προσπάθεια να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 11 ετών. Αυτές οι γυναίκες είχαν μέση ηλικία 32 ετών όταν διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς. Οι συμμετέχουσες ρωτιούνταν ανά διαστήματα αν είχαν προσπαθήσει να μείνουν έγκυες και αν είχαν συλλάβει και γεννήσει.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 73% των γυναικών που επιχείρησαν να συλλάβουν έμειναν έγκυες και το 65% γέννησαν ζωντανό παιδί, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Όσες είχαν επιλέξει τη διατήρηση της γονιμότητας με κατάψυξη ωαρίων/εμβρύων πριν από τη θεραπεία του καρκίνου, έτειναν να έχουν υψηλότερο ποσοστό ζωντανών γεννήσεων, ενώ οι μεγαλύτερες σε ηλικία συμμετέχουσες έτειναν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης και ζωντανών γεννήσεων.

Οι συμμετέχουσες στη μελέτη είχαν καρκίνο του μαστού από το στάδιο 0, που είναι μη επεμβατικός και περιορίζεται στο εσωτερικό του γαλακτοφόρου πόρου, έως το στάδιο ΙΙΙ, στο οποίο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση δεν σχετιζόταν στατιστικά με την επίτευξη εγκυμοσύνης ή ζωντανής γέννησης.

«Για πολλές νεαρές γυναίκες με καρκίνο του μαστού, η δυνατότητα απόκτησης παιδιών μετά τη θεραπεία προκαλεί σοβαρή ανησυχία», λέει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Kimia Sorouri, από το Ινστιτούτο Dana-Farber.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας μπορούν να φανούν χρήσιμα κατά τη συμβουλευτική των ασθενών για θέματα γονιμότητας. Το εύρημα ότι η κατάψυξη ωαρίων/εμβρύων πριν από τη θεραπεία σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό ζώντων γεννήσεων, υπογράμμισε την ανάγκη για προσβασιμότητα σε υπηρεσίες διατήρησης της γονιμότητας για αυτόν τον πληθυσμό» κατέληξε.

Πηγή: American Society of Clinical Oncology