ΥΓΕΙΑ

Οι καρκίνοι του εντέρου αυξάνονται στους νέους: Τα προειδοποιητικά σημάδια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερο τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 50 ετών και μια νέα μελέτη περιγράφει τα προειδοποιητικά σημάδια που συναντούν για πρώτη φορά αυτοί οι ασθενείς.

Οι καρκίνοι του εντέρου αυξάνονται στους νέους: Τα προειδοποιητικά σημάδια
Bigstock

Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από 80 διαφορετικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 25 εκατομμύρια ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Σχεδόν στις μισές (45%) των περιπτώσεων, το αίμα στα κόπρανα ήταν ένα αρχικό σύμπτωμα, ακολουθούμενο από κοιλιακές κράμπες (40% των περιπτώσεων) και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (27% των περιπτώσεων), σύμφωνα με μια ομάδα με επικεφαλής τον Joshua Demb, μεταπτυχιακό φοιτητή Γαστρεντερολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ωστόσο, συχνά χρειαζόταν πολύς χρόνος για οριστική διάγνωση πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου μετά από αυτά τα συμπτώματα.

“Ο χρόνος από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων έως τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν συχνά μεταξύ 4 και 6 μηνών”, αναφέρουν οι ερευνητές στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JAMA Network Open.

Τα ανησυχητικά στοιχεία από τις ΗΠΑ

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται μεταξύ των νεαρών και των έγχρωμων Αμερικανών, τόσο πολύ που η νόσος είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για άνδρες κάτω των 50 ετών και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος για γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δημοσίευσε αυτά τα στατιστικά στοιχεία σε σχετική της Έκθεση για το 2024, κάνοντας πολλούς ειδικούς να ζητήσουν καλύτερο έλεγχο σε νεότερους ασθενείς.

“Τα νούμερα είναι ανησυχητικά. Από το 1995, σημειώθηκε αύξηση 45% στις διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών", δήλωσε ο δρ. Folasade May, ερευνητής σε θέματα πρόληψης του καρκίνου και γαστρεντερολόγος στο UCLA Health στο Λος Άντζελες.

Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν τόσο δραματική που το 2021 η Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ μείωσε τη συνιστώμενη ηλικία του πρώτου ελέγχου από τα 50 στα 45.

Καρκίνος εντέρου: Τα σημάδια-καμπανάκι για άμεση εξέταση

Πιο πολλοί νέοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου και να πιέζουν τους γιατρούς τους για δράση εάν και όταν εμφανιστούν.

Ειδικά το αίμα στα κόπρανα πρέπει να είναι ένας μεγάλος κώδωνας κινδύνου. Φυσικά, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα, επομένως ο καρκίνος δεν είναι η μόνη πιθανή αιτία.

Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσε ότι τα αιματηρά κόπρανα σε άτομα κάτω των 50 ετών συνδέονταν με πενταπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με άτομα χωρίς αυτό το σύμπτωμα.

Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, οι νεαρότεροι άνθρωποι τείνουν να καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή:

“Οι νεαρότεροι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συνεχόμενα συμπτώματα και να καθυστερήσουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Οι πιθανοί λόγοι για αυτές τις καθυστερήσεις περιλαμβάνουν έναν ασθενή που πιστεύει ότι είναι πολύ νέος για να ανησυχεί για τον καρκίνο ή την έλλειψη πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ή ασφάλιση υγείας”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ακόμη και όταν ζητείται η γνώμη ενός γιατρού, “οι ασθενείς και οι κλινικοί ιατροί μπορεί να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να αποτύχουν να αναγνωρίσουν τα βασικά καμπανάκια κινδύνου και τις κλινικές ενδείξεις που θα πρέπει να πυροδοτήσουν την υποψία για καρκίνο του παχέος εντέρου”, γράφουν χαρακτηριστικά.

Πολύ συχνά, η αιμορραγία από το ορθό στους νέους αποδίδεται σε πιο καλοήθεις καταστάσεις όπως οι αιμορροΐδες.

Αποφύγετε τις καθυστερήσεις

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διάγνωση μπορεί να είναι μοιραία, καθώς όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί ένας καρκίνος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα καλύτερου θεραπευτικού αποτελέσματος.

Συνολικά, “οι καθυστερήσεις στη διαγνωστική εξέταση μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι έως και 40% μεγαλύτερες στους νεότερους σε σύγκριση με τα ηλικιωμένα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το 58-89% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου κάτω των 50 ετών διαγιγνώσκονται μόνο όταν η νόσος τους φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, σε σύγκριση με το 30-63% των ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας.

Για να εντοπιστούν έγκαιρα οι καρκίνοι, “οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συνεργαστούν με τους ασθενείς για να διασφαλίσουν ότι τα συμπτώματα υποβάλλονται σε διαγνωστική αξιολόγηση για τον εντοπισμό και την επίλυση της υποκείμενης αιτίας”, συμβουλεύουν οι ερευνητές της τελευταίας αυτής μελέτης.

Φυσικά, ο συνήθης προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου (είτε μέσω εξετάσεων με βάση τα κόπρανα ή/και κολονοσκόπησης) είναι καίριας σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου, λένε οι ειδικοί.

Πηγή: healthday.com