ΥΓΕΙΑ

Φάρμακα για απώλεια βάρους: Πόσο και για ποιους καρκίνους μειώνουν τον κίνδυνο

Σινάνη Αικατερίνη

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους προσφέρουν ένα νέο όπλο στον παγκόσμιο αγώνα κατά του καρκίνου, με «τεράστιες δυνατότητες» στην πρόληψη νέων κρουσμάτων και τη συρρίκνωση των όγκων, δήλωσαν οι γιατροί, καθώς η έρευνα έδειξε ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 20%.

Φάρμακα για απώλεια βάρους: Πόσο και για ποιους καρκίνους μειώνουν τον κίνδυνο

Οι δημοφιλείς ενέσεις, όπως το Wegovy, έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία της παχυσαρκίας και πρόσφατα εγκρίθηκαν για χρήση και σε άλλους τομείς της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακά.

Τώρα οι ειδικοί λένε ότι πιστεύουν όλο και περισσότερο, πως τα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, της δεύτερης κύριας αιτίας θανάτου παγκοσμίως.

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν 13 καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων των ωοθηκών, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του εντέρου και του μαστού.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 34.000 ενήλικες, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο, διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς είχαν τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν σε διάστημα 15 ετών σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν τις ενέσεις, γνωστές ως αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 (RA).

Οι συν-συγγραφείς της μελέτης, Δρ. Cindy Lin και Δρ. Benjamin Liu, δήλωσαν: «Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά στο βαθμό που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης της παχυσαρκίας, υποδηλώνοντας ότι η έγκαιρη παρέμβαση με GLP-1 RAs θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία».

Πολλοί είναι οι τρόποι με τους οποίους τα φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου - όχι μόνο βοηθώντας τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, πρόσθεσαν.

Δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), έδειξε ότι τα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και να ενισχύσουν τις πιθανότητες αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη δήλωσαν ότι τα γνωστά αντιδιαβητικά φάρμακα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και να αποτελέσουν ένα «νέο εργαλείο» κατά της νόσου.

Μια τρίτη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο και επίσης εξέταζε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τις πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου.

Μιλώντας στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), ο Δρ. Mitchell Lazar, διευθυντής του Ινστιτούτου για τον διαβήτη, την παχυσαρκία και τον μεταβολισμό στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δήλωσε: «Οι θεραπείες με βάση τα GLP-1 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους και, επομένως, ένας από τους θεμελιώδεις μηχανισμούς με τους οποίους βελτιώνουν τα αποτελέσματα του καρκίνου είναι μέσω της εντυπωσιακής απώλειας βάρους που παράγουν. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για όλους σχεδόν τους καρκίνους, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Συνεπώς, η επανάσταση στην ιατρική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, έχει τεράστιες δυνατότητες να προλάβει νέους καρκίνους, να μειώσει τη σοβαρότητα και τον ρυθμό ανάπτυξης των υφιστάμενων όγκων και να συνδράμει με νέες θεραπείες ειδικά για τον καρκίνο».

Η Δρ. Jennifer Ligibel, ιατρός στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber, η οποία δεν συμμετείχε στις μελέτες, δήλωσε: «Πρόκειται για συναρπαστικά, προκαταρκτικά ευρήματα μιας σχέσης μεταξύ της χρήσης των RAs GLP-1 και του κινδύνου καρκίνου. Επιβεβαιώνουν προηγούμενες εργασίες που υποδηλώνουν ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο έδειξε ότι συνδέονται με 50% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. «Τα άτομα με διαβήτη στα οποία είχε συνταγογραφηθεί ένα GLP-1 RA είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα στα οποία δεν είχε συνταγογραφηθεί ένα από αυτά τα φάρμακα», δήλωσε η Ligibel.

Η Δρ. Julie Gralow, επικεφαλής ιατρός στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμη σαφή ως προς το αν τα πιθανά οφέλη των φαρμάκων για την απώλεια βάρους στη μείωση του κινδύνου καρκίνου ήταν μόνο αποτέλεσμα της απώλειας βάρους - ή αν υπήρχαν και άλλοι, άγνωστοι παράγοντες που έπαιζαν ρόλο.

Η Gralow, παγκοσμίου φήμης ειδικός στον καρκίνο, η οποία ανακηρύχθηκε γυναίκα ογκολόγος της χρονιάς το 2023, δήλωσε ότι είναι απολύτως βέβαιη ότι τα αντιδιαβητικά φάρμακα θα βρεθούν στο επίκεντρο της έρευνας για την πρόληψη του καρκίνου στο μέλλον. «Όσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τους παράγοντες κινδύνου και να προλάβουμε τον καρκίνο, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι υπάρχουν τόσα πολλά πιθανά και ήδη αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία από αυτά τα φάρμακα, που θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα αν βλέπαμε ότι μειώνουν και τον καρκίνο. Είμαι πολύ αισιόδοξη για τη συνολική βελτίωση της υγείας από αυτή την κατηγορία φαρμάκων».

Ο επικεφαλής κλινικός ιατρός του Cancer Research UK, καθηγητής Charles Swanton, προειδοποίησε ότι είναι ακόμη «νωρίς». Υπήρξαν εκτιμήσεις ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, αν και πρόσφατες έρευνες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς και του παγκρέατος έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση αυτές τις ανησυχίες.

«Καλά σχεδιασμένες προοπτικές δοκιμές με τυχαιοποιημένα δεδομένα θα παράσχουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη δυνατότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων για την απώλεια βάρους στη μείωση του κινδύνου καρκίνου», δήλωσε ο Swanton.

Πηγή: Guardian