ΥΓΕΙΑ

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: Ποιο είναι το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε για τις ηλικίες 50-59 ετών

Σινάνη Αικατερίνη

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την Παρασκευή για πρώτη φορά τη χρήση εμβολίου κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) για άτομα ηλικίας 50 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης.

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: Ποιο είναι το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε για τις ηλικίες 50-59 ετών

Το εμβόλιο Arexvy της φαρμακοβιομηχανίας GSK, καθώς και τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες 60 ετών και άνω, καθώς η αύξηση της ηλικίας επιφέρει υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο RSV.

Ο RSV, ο οποίος συνήθως προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, είναι η κύρια αιτία πνευμονίας σε νήπια και ηλικιωμένους, προκαλώντας 177.000 νοσηλείες και 14.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως.

Το Arexvy είναι το πρώτο που παίρνει έγκριση για άτομα ηλικίας 50 έως 59 ετών.

«Οι ενήλικες με υποκείμενες παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, η καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων από μια λοίμωξη με RSV σε σύγκριση με όσους δεν έχουν αυτές τις παθήσεις. Ο RSV μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις παθήσεις και να οδηγήσει σε πνευμονία, νοσηλεία ή θάνατο» τονίζεται στη ανακοίνωση.

Οι ειδικοί στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναμένεται να συνεδριάσουν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο, οπότε είναι πιθανό να υπογράψουν και τη χρήση του Arexvy σε άτομα ηλικίας 50 ετών.

Σύμφωνα με το CBS News, η Pfizer και η Moderna δοκιμάζουν επίσης τα εμβόλιά τους κατά του RSV για χρήση σε νεότερους ασθενείς.

Το προφίλ ασφάλειας του Arexvy στα άτομα ηλικίας 50 ετών φαίνεται να είναι παρόμοιο με εκείνο στους ηλικιωμένους. Λιγότερο από το 10% των ατόμων ηλικίας 50 ετών που έκαναν τα εμβόλια, παρουσίασαν κάποια αντίδραση, δήλωσε η GSK, με τις πιο συχνές να είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η κόπωση, ο μυϊκός πόνος και ο πονοκέφαλος.

Σύμφωνα με το CBS News, η συμβουλευτική ομάδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σταθμίζει τον κίνδυνο μιας νευρολογικής πάθησης, του συνδρόμου Guillain-Barré, που παρατηρείται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μετά τον εμβολιασμό κατά του RSV. Ο κίνδυνος προσδιορίζεται σε 1,5 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεις.

Τα τελευταία δεδομένα δεν αποκάλυψαν «ανησυχητικές» τάσεις στις περιπτώσεις του συνδρόμου στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών.

Νέα δεδομένα θα παρουσιαστούν αυτό το μήνα σχετικά με την κατανομή των αναμνηστικών εμβολίων κατά του Αναπνευστικού Συγκυτιακού ιού στους ηλικιωμένους.

«Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα. Ο κόσμος αρχικά περίμενε ότι θα έπρεπε να γίνεται το εμβόλιο κάθε χρόνο. Αλλά στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι η προστασία διαρκεί στην πραγματικότητα για περισσότερο από μία σεζόν» λένε οι ειδικοί.

Οι δοκιμές που εξετάζουν τη χρήση του Arexvy σε άτομα ηλικίας 18 έως 49 ετών αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε η GSK.

Πηγή: healthday.com