ΥΓΕΙΑ

Λιπώδες ήπαρ: Σε πόσο καιρό καταλήγει σε κίρρωση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η λιπώδης ηπατική νόσος είναι η συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Λιπώδες ήπαρ: Σε πόσο καιρό καταλήγει σε κίρρωση
Bigstock

Η μακροχρόνια φλεγμονή του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ηπατικές ουλές, που ονομάζονται κίρρωση.

Οι δύο κύριοι τύποι λιπώδους ηπατικής νόσου είναι:

 1. η λιπώδης νόσος του ήπατος που σχετίζεται με το αλκοόλ (AFLD), όταν η κύρια αιτία είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και
 2. η λιπώδης νόσος του ήπατος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MAFLD) -παλαιότερα γνωστή ως μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος- όταν δεν συνδέεται με υψηλή κατανάλωση αλκοόλ

Η MAFLD σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και την παχυσαρκία. Σε μια μελέτη του 2023 σε περισσότερα από 30.000 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο 10ετής κίνδυνος της MAFLD να εξελιχθεί σε κίρρωση ήταν:

 • 3,4% σε ενήλικες κάτω των 40 ετών
 • 3,7% σε ενήλικες μεταξύ 40 και 60 ετών
 • 4,7% σε ενήλικες άνω των 60 ετών

Η ανάπτυξη ηπατικής νόσου συνδέεται με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Σύμφωνα με έρευνα αναπτύσσεται σε άτομα που καταναλώνουν 30-50 γραμμάρια (g) αλκοόλ την ημέρα για περισσότερα από 5 χρόνια. Ένα τυπικό ποτό περιέχει περίπου 14 g αλκοόλ.

Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι:

 • συσσώρευση λίπους (στεάτωση) εμφανίζεται στο 90% των ατόμων που πίνουν πάνω από 60 g αλκοόλ την ημέρα
 • κίρρωση ήπατος εμφανίζεται στο 30% των ατόμων με μακροχρόνια κατανάλωση άνω των 40 g αλκοόλ την ημέρα

Πόσο καιρό χρειάζεται το λιπώδες ήπαρ για να μετατραπεί σε κίρρωση

Η MAFLD τείνει να είναι μια αργά εξελισσόμενη νόσος, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που ονομάζεται μη-αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), όπου ο ασθενής έχει αυξημένο λίπος και φλεγμονή στο ήπαρ.

Οι ουλές στο συκώτι ονομάζονται ίνωση. Η ίνωση χωρίζεται σε στάδια από 0 έως 4 ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι. Το στάδιο 4 είναι η κίρρωση.

Έρευνες δείχνουν ότι ο ρυθμός εξέλιξης της ίνωσης ποικίλλει ευρέως. Σε μια ανασκόπηση, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο 14 χρόνια για τα άτομα με MAFLD και 7 χρόνια για τα άτομα με NASH για να φτάσουν σε ίνωση ήπατος.

Περίπου το 10-20% των ατόμων με αλκοολική ηπατίτιδα εξελίσσονται σε κίρρωση ετησίως. Η αλκοολική ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος, που οφείλεται στην υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Σε μια ανασκόπηση του 2019, οι ερευνητές εξέτασαν την εξέλιξη της ηπατικής νόσου που σχετίζεται με το αλκοόλ σε περισσότερα από 7.500 άτομα.

Στην αρχή της μελέτης:

 • το 15% είχε ήπαρ με φυσιολογική όψη
 • το 27% είχε υπερβολικό λίπος στο ήπαρ (στεάτωση)
 • το 26% είχε υπερβολικό λίπος και φλεγμονή (στεατοηπατίτιδα)
 • το 26% είχε κίρρωση

Ο ετήσιος ρυθμός εξέλιξης της νόσου ήταν:

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η AFLD μπορεί να εξελιχθεί πιο γρήγορα σε κίρρωση, όταν συνδυάζεται με παχυσαρκία ή μεταβολικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

Γενικά:

 • περίπου το 20% των ατόμων με MAFLD αναπτύσσουν NASH
 • περίπου το 10-15% των ατόμων με NASH φτάνουν σε κίρρωση ήπατος

Πηγή: healthline.com