ΥΓΕΙΑ

Κρεατοελιές: Εμβόλιο που προκαλεί την αυτοκαταστροφή τους έφτιαξαν οι επιστήμονες

Σινάνη Αικατερίνη

Οι μικρές κρεατοελιές του δέρματος είναι πολύ συνηθισμένες. 

Κρεατοελιές: Εμβόλιο που προκαλεί την αυτοκαταστροφή τους έφτιαξαν οι επιστήμονες

Υπάρχει όμως μια σπάνια και επώδυνη δερματική πάθηση που προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις στη μήτρα, η οποία ονομάζεται συγγενής μελανοκυτταρικός σπίλος (congenital melanocytic naevus syndrome, CMN).

Οι μεγάλοι σπίλοι είναι συχνότεροι στα κορίτσια και δημιουργούνται κατά τα πρώτα στάδια της εμβρυογένεσης, μεταξύ 5ης και 24ης εβδομάδας.

Τα παιδιά και οι ενήλικες με αυτή την πάθηση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα, τον πιο σοβαρό τύπο καρκίνου του δέρματος.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Frances Crick στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα εξατομικευμένο εμβόλιο που μπορεί να προκαλέσει την «αυτοκαταστροφή» των κρεατοελιών.

Πιστεύουν ότι αυτό το πειραματικό εμβόλιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων μεθόδων αφαίρεσης των κρεατοελιών.

Οι ερευνητές σίγησαν ένα γονίδιο που ονομάζεται NRAS, το οποίο μεταλλάσσεται στα κύτταρα των σπίλων.

Το NRAS ανήκει σε μια ομάδα γονιδίων τα οποία όταν μεταλλαχθούν, μπορούν να προκαλέσουν σπίλους και να αυξήσουν την προδιάθεση ενός ατόμου για την ανάπτυξη καρκίνου.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια γενετική θεραπεία που ονομάζεται σίγαση RNA για να αφοπλίσει το μεταλλαγμένο γονίδιο NRAS. Στη συνέχεια χορήγησε τη θεραπεία ενδοφλέβια σε ποντίκια με CMN, η οποία σίγησε το γονίδιο NRAS μετά από μόλις 48 ώρες, προκαλώντας την απόπτωση των κυττάρων.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία και σε κύτταρα και ολόκληρα τμήματα δέρματος από παιδιά με CMN με τα ίδια «συναρπαστικά» αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η θεραπεία τους, η οποία χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR), θα δοκιμαστεί σύντομα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Investigate Dermatology.