ΥΓΕΙΑ

Στηθάγχη: Τύποι και συμπτώματα - Γιατί είναι πιο δύσκολη η διάγνωση στις γυναίκες

Σινάνη Αικατερίνη

Η στηθάγχη είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυσφορία στο στήθος που εμφανίζεται λόγω της μειωμένης ροής του αίματος και του οξυγόνου στον καρδιακό μυ εξαιτίας των φραγμένων αρτηριών της καρδιάς.

Στηθάγχη: Τύποι και συμπτώματα - Γιατί είναι πιο δύσκολη η διάγνωση στις γυναίκες

Ενώ συχνά περιγράφεται ως πίεση, βάρος ή σφίξιμο στο στήθος, μπορεί επίσης να παρουσιαστεί με:

  • Ιδρώτα
  • Ζάλη
  • Δυσπεψία
  • Ναυτία/εμετό
  • Πόνο στον αριστερό ή δεξιό ώμο

Οι γυναίκες έχουν συχνά πιο «άτυπες» εκδηλώσεις στηθάγχης. Αντί για το πιο συνηθισμένο βάρος ή σφίξιμο στο στήθος, μπορεί να παρουσιάζουν κόπωση και δύσπνοια.

Αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη διάγνωση της στηθάγχης στις γυναίκες και συχνά οδηγεί σε καθυστερήσεις στην περίθαλψη και τη θεραπεία.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια για τα συμπτώματα της στηθάγχης;

Όποιος εμφανίζει στηθάγχη για πρώτη φορά, θα πρέπει να αναζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια, καθώς το πρώτο επεισόδιο στηθάγχης μπορεί να είναι καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, όποιος έχει στηθάγχη αλλά με συμπτώματα που επιδεινώνονται (εμφανίζεται με λιγότερη πίεση) θα πρέπει επίσης να αναζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Η σταθερή στηθάγχη συχνά αντιμετωπίζεται με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής υπό την καθοδήγηση καρδιολόγου.

Τύποι στηθάγχης

Η στηθάγχη προκαλείται τις περισσότερες φορές από φραγμένες αρτηρίες στην καρδιά, αλλά μπορεί να έχει και άλλες αιτίες, όπως σπασμούς και ασθένειες των μικρών αιμοφόρων αγγείων στην καρδιά.

Σταθερή στηθάγχη: Αυτός ο τύπος είναι χρόνιος και εμφανίζεται με προβλεψιμότητα και συνέπεια.

Ασταθής στηθάγχη: Ξαφνική επιδείνωση της απόφραξης των αρτηριών. Ορίζεται ως η στηθάγχη που είναι νέας έναρξης ή μια περίπτωση σταθερής στηθάγχης που επιδεινώνεται σε ποιότητα ή συχνότητα.

Μικροαγγειακή στηθάγχη: Αυτός ο τύπος εμφανίζεται ελλείψει απόφραξης των μεγαλύτερων αρτηριών της καρδιάς και οφείλεται στην κακή λειτουργία των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς. Είναι πιο συχνός στις γυναίκες.

Αγγειοσπαστική στηθάγχη: Εμφανίζεται λόγω σπασμού των αρτηριών που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ, οδηγώντας σε προσωρινή έλλειψη ροής αίματος, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσφορία.

Παράγοντες κινδύνου

Δεδομένου ότι η στηθάγχη είναι νόσος των στεφανιαίων (καρδιακών) αρτηριών, οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Κληρονομικότητα (για παράδειγμα, ύπαρξη συγγενών πρώτου βαθμού με έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών)

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την καθιστική ζωή, το άγχος, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ουσιών.

Πώς διαγιγνώσκεται η στηθάγχη;

Ο καρδιολόγος πραγματοποιεί φυσική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Μπορεί επίσης να υποβάλει τον ασθενή σε τεστ κοπώσεως ή αξονική τομογραφία καρδιάς.

Θεραπεία

Πολλά είναι τα διαθέσιμα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της στηθάγχης. Αυτά τα φάρμακα δρουν κυρίως μειώνοντας τις απαιτήσεις στον καρδιακό μυ ή/και βοηθώντας τις αρτηρίες της καρδιάς να διασταλούν και να χαλαρώσουν, επιτρέποντας μεγαλύτερη ροή αίματος.

Ταυτόχρονα, οι καρδιολόγοι αντιμετωπίζουν τους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, η οποία είναι αυτή που οδήγησε εξαρχής στην απόφραξη των αρτηριών. Αυτό συνίσταται σε φαρμακευτική αγωγή που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στον έλεγχο του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη βοήθεια των ασθενών με στηθάγχη. Η πιο σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος, ακολουθούμενη από βελτιωμένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Οι ασθενείς μπορούν να ζουν αρκετά άνετα με τη στηθάγχη, καθώς αποτελεί σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου. Τα φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συνήθως συνεχίζονται για το υπόλοιπο της ζωής του ατόμου, ώστε να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εξέλιξης της νόσου.

Πηγή: Mount Sinai Fuster Heart Hospital