Ποιες παθήσεις είναι πιο θανατηφόρες για τους άνδρες
Σε πολλές χώρες, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες να νοσήσουν και να πεθάνουν από τρεις κοινές παθήσεις και λιγότερο πιθανό να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Πολλές πολιτικές υγείας είναι ίδιες για άνδρες και γυναίκες, παρόλο που υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το φύλο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της υγείας ενός ατόμου.
Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, συγκέντρωσε παγκόσμια δεδομένα υγείας για άτομα διαφορετικού φύλου και ηλικίας για τρεις παθήσεις: υπέρταση, διαβήτη και HIV / AIDS.
Συγκρίνοντας τα ποσοστά των ασθενειών μεταξύ ανδρών και γυναικών και τις διαφορές στη διάγνωση και τη θεραπεία, οι ερευνητές προσπάθησαν να φωτίσουν και να μειώσουν τις ανισότητες στην υγεία μεταξύ των φύλων.
Η ανάλυση εντόπισε σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων σε κάθε στάδιο της «διαδρομής της υγείας», η οποία περιλαμβάνει την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, την ανάπτυξη της πάθησης, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τον θάνατο. Οι άνδρες και οι γυναίκες έλαβαν διαφορετική φροντίδα για την υπέρταση, τον διαβήτη και τον HIV σε 200, 39 και 76 χώρες, αντίστοιχα.
Οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά νόσησης και θανάτου σε σύγκριση με τις γυναίκες και, σε ορισμένες χώρες, ήταν λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν περίθαλψη και να ακολουθήσουν τη θεραπεία.
Στις περισσότερες χώρες, οι άνδρες ήταν επίσης πιο πιθανό να καπνίζουν, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκες και να έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.
Συνολικά, η μελέτη υποδηλώνει ότι οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές για να ενθαρρύνουν τους άνδρες να συμμετέχουν σε υπηρεσίες πρόληψης και υγειονομικής περίθαλψης. Οι ερευνητές τονίζουν επίσης τη σημασία της εξέτασης των δεδομένων υγείας ανά φύλο για την κατανόηση των ανισοτήτων στην υγεία και την καθοδήγηση κατάλληλων παρεμβάσεων σε πολλαπλά σημεία της πορείας της υγείας.
Οι καθηγητές Kent Buse και Sarah Hawkes, δηλώνουν: «Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε τα οφέλη της δημοσίευσης δεδομένων ανά φύλο. Όπως δείχνει η μελέτη Gendered Health Pathways, τα δεδομένα αυτά μπορούν να αποκαλύψουν πού διαφέρουν οι διαδρομές υγείας ανδρών και γυναικών, είτε σε σχέση με τους παράγοντες κινδύνου στους οποίους εκτίθενται, είτε με τις συμπεριφορές τους όσον αφορά την αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης, είτε με τις εμπειρίες τους στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ισότητα στην υγεία. Οι περισσότερες από αυτές τις διαφορές δεν εξηγούνται μόνο από το φύλο (βιολογία), αλλά από το κοινωνικά κατασκευασμένο φύλο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υιοθέτησης μιας προσέγγισης ισότητας των φύλων για τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία. Μια ανάλυση με βάση το φύλο μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση συστημάτων υγείας για όλους».
Η Angela Chang, ανώτερη συγγραφέας, προσθέτει: «Τα στοιχεία είναι σαφή: οι διαφορές μεταξύ των φύλων παραμένουν σε σχεδόν κάθε στάδιο της πορείας της υγείας, από τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στους άνδρες έως την υψηλότερη επικράτηση της παχυσαρκίας στις γυναίκες, αλλά οι παρεμβάσεις σπάνια αντανακλούν αυτό το γεγονός. Χωρίς δεδομένα κατανεμημένα ανά φύλο, κινούμαστε στα τυφλά, ανίκανοι να εντοπίσουμε ποιοι μένουν εκτός των προγραμμάτων πρόληψης, διάγνωσης και περίθαλψης».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine.