Καρκίνος μαστού στην εμμηνόπαυση: Οι τροφές που προστατεύουν τις γυναίκες
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία, αλλά οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
Νέα ανάλυση 31 μελετών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά περίπου 13%.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ελαιόλαδο, ψάρια και περιορισμένες ποσότητες γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος.
Οι μεσογειακές χώρες έχουν χαμηλότερο συνολικό ποσοστό καρκίνου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις σκανδιναβικές χώρες, και μελέτες υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, στη διατροφή.
Η νέα ανασκόπηση ανέλυσε τα ευρήματα 31 μελετών παρατήρησης που διερεύνησαν αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στις μελέτες ήταν ηλικίας 20 έως 104 ετών.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση, καθώς και ανά γεωγραφική περιοχή.
Συνολικά, η μεσογειακή διατροφή μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 13%. Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στις γυναίκες των ασιατικών περιοχών.
«Τα ευρήματα είναι συναρπαστικά και αποτελούν αντικείμενο σταθερού ενδιαφέροντος. Έδειξαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 13%, με μεγαλύτερο προστατευτικό όφελος στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», λένε οι ερευνητές.
Σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού σε όσες ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή.
Σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, το όφελος ήταν μεγαλύτερο, καθώς φάνηκε να έχουν μειωμένο κίνδυνο κατά 18%, σε σύγκριση με κλινικές μελέτες, οι οποίες έδειξαν μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού κατά 9%.
Γιατί τα οφέλη μπορεί να είναι μεγαλύτερα μετά την εμμηνόπαυση;
«Οι παράγοντες που σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι πολλοί και η γενετική πιθανώς παίζει σημαντικότερο ρόλο στις γυναίκες που διαγιγνώσκονται σε νεότερη ηλικία. Μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχει μια ορμονική αλλαγή, όπου τα οιστρογόνα που προηγουμένως παράγονταν από τις ωοθήκες τώρα παράγονται από τη συσσώρευση λίπους. Έχει αποδειχθεί ότι η μεσογειακή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους και ενδεχομένως στη μείωση του λίπους, και αυτό θα μπορούσε να είναι μια πιθανή εξήγηση για το γιατί η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει σημαντικότερη επίδραση στον κίνδυνο μιας μετεμμηνοπαυσιακής γυναίκας», σημειώνουν οι ειδικοί.
Τα ευρήματά υποστηρίζουν τη μεσογειακή διατροφή ως πιθανή στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, αλλά απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την επαλήθευση των ευρημάτων.
Τα ευρήματα της ανασκόπησης επιβεβαιώνουν άλλες μελέτες που έχουν συσχετίσει τη μείωση του κινδύνου καρκίνου με τη μεσογειακή διατροφή.
Τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής — φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο — είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία και μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
«Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για την πλούσια περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αντικαρκινική της δράση. Είναι επίσης γνωστή ως αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης του βάρους, ενώ η παχυσαρκία συνδέεται από καιρό με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού», προσθέτουν οι ειδικοί
Αν και ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου είναι άγνωστος, μελέτες υποδεικνύουν πέντε πιθανές ευεργετικές επιδράσεις:
- Μείωση των επιπέδων λιπιδίων
- Προστασία από το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και τη συσσώρευση αιμοπεταλίων
- Τροποποίηση των ορμονών και των αυξητικών παραγόντων που εμπλέκονται στην παθογένεση του καρκίνου
- Αναστολή των οδών ανίχνευσης θρεπτικών ουσιών μέσω περιορισμού συγκεκριμένων αμινοξέων
- Ενίσχυση της παραγωγής μεταβολιτών που επηρεάζουν τη μεταβολική υγεία μέσω του μικροβιώματος του εντέρου.
Οποιοδήποτε ή όλα αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δυνατότητα της διατροφής να μειώνει τον καρκίνο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Health Science Reports.