Καρκίνος μαστού: Πρέπει οι ασθενείς να ζητάνε δεύτερη γνώμη & πώς επηρεάζει αυτό τη θεραπεία;
Είναι απολύτως φυσιολογικό για μια γυναίκα που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού, να κυριεύεται από αίσθημα άγχους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ωστόσο, ότι η ανησυχία τους για την καθυστέρηση έναρξης της θεραπείας, δεν πρέπει να τις αποτρέπει από το να ζητήσουν μια δεύτερη γνώμη για τη διάγνωση και τη θεραπεία τους.
Οι ασθενείς που ζήτησαν μια δεύτερη γνώμη μετά την αρχική βιοψία τους, προχώρησαν αμέσως στη θεραπεία, ανέφεραν οι ερευνητές την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Μαστού, στο Λας Βέγκας.
«Ο χρόνος από τη βιοψία έως την πρώτη θεραπεία ήταν εντός των ορίων των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής για τον Καρκίνο (CoC)», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Pooja Varman, ειδικευόμενη γενική χειρουργός στην Κλινική Κλίβελαντ.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 226 ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2024 και υποβλήθηκαν σε θεραπεία στην Κλινική Κλίβελαντ.
Οι ασθενείς που ζήτησαν δεύτερη γνώμη στην Κλινική του Κλίβελαντ ξεκίνησαν τη θεραπεία μετά από 41 ημέρες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 35 ημέρες για όσες ξεκίνησαν τη θεραπεία στην κλινική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Ο μέσος χρόνος από το πρώτο ραντεβού με έναν χειρουργό καρκίνου έως την πρώτη θεραπεία ήταν 21 ημέρες, χωρίς στατιστική διαφορά μεταξύ όσων ήρθαν πρώτα στην κλινική και όσων ήρθαν για δεύτερη γνώμη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τον Καρκίνο (CoC) απαιτούν την έναρξη της θεραπείας εντός 60 ημερών, σημείωσαν οι ερευνητές.
Οι ακτινολόγοι συχνά συνιστούσαν πρόσθετες εξετάσεις για άτομα που έρχονταν για δεύτερη γνώμη, 68% έναντι περίπου 26%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Ωστόσο, οι χειρουργοί είχαν την τάση να συνιστούν πρόσθετες εξετάσεις σε παρόμοια ποσοστά μεταξύ των δύο ομάδων, 61% έναντι 64%.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι ασθενείς που ήρθαν για δεύτερη γνώμη, χρειάστηκαν πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις και βιοψίες σε περίπου 90% των περιπτώσεων, συγκριτικά με 68% των περιπτώσεων όσων ξεκίνησαν θεραπεία στην κλινική.
«Ο καρκίνος του μαστού είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή», δήλωσε η Varman.
«Είναι ζωτικής σημασίας για τις ασθενείς να διερευνήσουν όλες τις θεραπευτικές επιλογές και να βρουν έναν γιατρό και μια κλινική ομάδα με τους οποίους αισθάνονται άνετα. Η θεραπεία του καρκίνου είναι μια δύσκολη διαδρομή, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αισθάνεται κανείς άνετα με την πορεία που έχει επιλέξει. Αυτή η μελέτη θα πρέπει να καθησυχάσει τις ασθενείς ότι μια δεύτερη γνώμη δεν επηρεάζει την τόσο σημαντική έγκαιρη παροχή φροντίδας», πρόσθεσε.