ΥΓΕΙΑ

Βακτηριακή κολπίτιδα: Συμπτώματα, αντιμετώπιση, επιπλοκές

Σινάνη Αικατερίνη

Κάθε υγιής γυναικείος κόλπος περιέχει βακτήρια, τα οποία ιδανικά πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία.

Βακτηριακή κολπίτιδα: Συμπτώματα, αντιμετώπιση, επιπλοκές

Μερικές φορές, τα «κακά» βακτήρια αναπτύσσονται υπερβολικά και υπερισχύουν των «καλών» βακτηρίων. Αυτό διαταράσσει την ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο και οδηγεί σε βακτηριακή κολπίτιδα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να προκαλέσει δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, ενώ σε ορισμένες γυναίκες μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στον κόλπο.

Κάποιες γυναίκες δεν εκδηλώνουν συμπτώματα.

Πόσο συχνή είναι η βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο συχνή διαταραχή του κόλπου στις γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών. Περίπου το 35% των γυναικών εμφανίζουν βακτηριακή κολπίτιδα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες. Είναι σπάνιο να εμφανιστεί σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ σεξ. Κάποιες γυναίκες παράγουν φυσιολογικά υπερβολική ποσότητα των βακτηρίων που προκαλούν βακτηριακή κολπίτιδα.

Μπορεί να αντιμετωπίζετε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσετε βακτηριακή κολπίτιδα εάν:

  • Είστε έγκυος
  • Δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό
  • Έχετε ενδομήτριο σπειράμα (σπιράλ)
  • Έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους
  • Έχετε νέο σεξουαλικό σύντροφο
  • Κάνετε κολπικές πλύσεις για τον καθαρισμό του κόλπου
  • Παίρνετε αντιβιοτικά

Συμπτώματα και αιτίες

Έως και το 84% των γυναικών με βακτηριακή κολπίτιδα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Λευκές, γκρι ή πρασινωπές εκκρίσεις
  • Κολπικές εκκρίσεις με οσμή ψαριού, ειδικά μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Κνησμός ή ερεθισμός στον κόλπο
  • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

Τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας μοιάζουν με αυτά άλλων λοιμώξεων.

Πώς προσβάλλεται μια γυναίκα από βακτηριακή κολπίτιδα;

Ο γυναικείος κόλπος φιλοξενεί πολλούς τύπους βακτηρίων. Μια αλλαγή στην ισορροπία των βακτηρίων προκαλεί βακτηριακή κολπίτιδα. Συγκεκριμένα, η βακτηριακή κολπίτιδα εμφανίζεται όταν τα «κακά» βακτήρια (αναερόβια) αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα «καλά» βακτήρια (γαλακτοβακτήρια). Η υπερβολική παρουσία ενός τύπου βακτηρίων οδηγεί σε ανισορροπία.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οτιδήποτε αλλάζει τη φυσική χημεία του κόλπου, μπορεί να επηρεάσει τα βακτήρια στον κόλπο σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες δραστηριότητες, όπως είναι οι κολπικές πλύσεις ή το σεξ χωρίς προφυλάξεις, μπορούν να οδηγήσουν σε βακτηριακή λοίμωξη.

Δεν μπορείτε να «κολλήσετε» βακτηριακή λοίμωξη από τζακούζι, πισίνες ή κάθισμα τουαλέτας.

Επίσης, δεν μπορείτε να κολλήσετε βακτηριακή λοίμωξη από το άγγιγμα μιας επιφάνειας που έχει αγγίξει ένα άτομο με βακτηριακή κολπίτιδα.

Είναι μεταδοτική η βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, αλλά η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν μεταδίδεται σεξουαλικά, αλλά συνδέεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σεξ μπορεί να αλλάξει τα βακτήρια του κόλπου, αυξάνοντας τις πιθανότητες υπερανάπτυξης βακτηρίων.

Διαφορά μεταξύ βακτηριακής κολπίτιδας και κολπικής μυκητίασης

Τόσο η βακτηριακή κολπίτιδα όσο και οι κολπικές μυκητιάσεις αυξάνουν την ποσότητα των εκκρίσεων.

Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Εκκρίσεις: Το χαρακτηριστικό σημάδι της βακτηριακής κολπίτιδας είναι οι εκκρίσεις με μυρωδιά ψαριού. Οι εκκρίσεις λόγω κολπικής μυκητίασης συνήθως δεν έχουν έντονη μυρωδιά, αλλά έχουν παχύρρευστη υφή.

Κολπικός ερεθισμός: Η βακτηριακή κολπίτιδα συνήθως δεν προκαλεί κολπικό ερεθισμό ή κνησμό, ενώ η κολπική μυκητίαση προκαλεί.

Διαφορετική θεραπεία: Η κολπική μυκητίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η βακτηριακή κολπίτιδα όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Διάγνωση και εξετάσεις

Μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει τη βακτηριακή κολπίτιδα. Εάν έχετε συμπτώματα βακτηριακής κολπίτιδας, ο γιατρός θα σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων των κολπικών λοιμώξεων ή των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Μπορεί επίσης:

  • Να πραγματοποιήσει κολπική εξέταση
  • Να πάρει δείγμα κολπικών εκκρίσεων και να το στείλει στο εργαστήριο για ανάλυση, προκειμένου να εντοπιστούν οι τύποι των βακτηρίων

Αντιμετώπιση

Συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, όπως μετρονιδαζόλη ή κλινδαμυκίνη. Αυτά τα φάρμακα διατίθενται σε μορφή γέλης ή κρέμας που εισάγεται στον κόλπο.

Μπορείτε επίσης να λάβετε από του στόματος αντιβιοτικά.

Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τη θεραπεία με τα αντιβιοτικά και να τα παίρνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Η πρόωρη διακοπή της θεραπείας επειδή τα συμπτώματα υποχωρούν, αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της βακτηριακής κολπίτιδας.

Μπορεί η βακτηριακή κολπίτιδα να υποχωρήσει χωρίς φάρμακα;

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας υποχωρούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Εάν επιμένουν όμως, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Η βακτηριακή κολπίτιδα σας καθιστά επιρρεπείς σε ΣΜΝ και μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη.

Υπάρχει φυσική θεραπεία για τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Δεν υπάρχουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας.

Αποφύγετε τη χρήση κολπικών πλύσεων ή προϊόντων για τη θεραπεία της κολπικής μυκητίασης, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τη βακτηριακή κολπίτιδα.

Πόσο διαρκεί η βακτηριακή κολπίτιδα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας κύκλος αντιβιοτικών που λαμβάνεται για έως και επτά ημέρες, εξαλείφει τη λοίμωξη. Περίπου το 10%-15% των ατόμων χρειάζονται έναν δεύτερο κύκλο θεραπείας.

Πρόληψη

Δεν μπορείτε να προλάβετε τη βακτηριακή κολπίτιδα, η λήψη των παρακάτω προφυλάξεων όμως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο:

Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις. Αλλάζουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο. Αντ' αυτού, ακολουθήστε μια υγιεινή φροντίδα του κόλπου και του αιδοίου.

Αποφύγετε την επαφή του κόλπου με οτιδήποτε έχει έρθει σε επαφή με τον πρωκτό σας. Αντικείμενα όπως το χαρτί υγείας και τα σεξουαλικά βοηθήματα μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια που βρίσκονται στα κόπρανα στον κόλπο.

Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων. Έρευνες δείχνουν ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε βακτηριακή κολπίτιδα αν έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά: Αν και δεν είναι σαφές το γιατί, οι έρευνες δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζεται με τη βακτηριακή κολπίτιδα.

Φοράτε εσώρουχα από βαμβάκι ή με βαμβακερή επένδυση: Τα βακτήρια αναπτύσσονται σε υγρά περιβάλλοντα. Το βαμβάκι βοηθά στην απομάκρυνση της υγρασίας.

Μπορείτε να πάθετε βακτηριακή κολπίτιδα πολλές φορές;

Ναι. Έως και το 80% των ατόμων εμφανίζουν πάνω από μία φορές βακτηριακή κολπίτιδα ξανά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της βακτηριακής κολπίτιδας

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν προκαλεί συνήθως σοβαρές επιπλοκές.

Αν δεν αντιμετωπιστεί όμως, μπορεί να οδηγήσει σε:

Επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Αν είστε έγκυος και έχετε βακτηριακή κολπίτιδα, μπορεί να γεννήσετε πρόωρα.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Η βακτηριακή κολπίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο ΣΜΝ, όπως είναι τα χλαμύδια και η γονόρροια. Αν έχετε HIV και αναπτύξετε βακτηριακή κολπίτιδα, μεγαλώνει ο κίνδυνος να μεταδώσετε τον HIV στον σύντροφό σας.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου: Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, μια λοίμωξη των αναπαραγωγικών οργάνων. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην εγκυμοσύνη.

Μπορούν οι άνδρες να προσβληθούν από βακτηριακή κολπίτιδα;

Όχι, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τα βακτήρια που προκαλούν την βακτηριακή κολπίτιδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσβληθούν από τα βακτήρια μιας συντρόφου που έχει τη λοίμωξη και να τη μεταδώσουν σε μια άλλη σύντροφο.

Είναι οι έγκυες πιο επιρρεπείς στη βακτηριακή κολπίτιδα;

Ναι. Περίπου το 25% των εγκύων γυναικών θα προσβληθούν από βακτηριακή κολπίτιδα. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Με πληροφορίες από Cleveland Clinic