ΥΓΕΙΑ

Ουδετερόφιλα: Τι είναι και τι δείχνουν τα υψηλά και τα χαμηλά

Σινάνη Αικατερίνη

Τα ουδετερόφιλα είναι ο πιο κοινός τύπος λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας.

Ουδετερόφιλα: Τι είναι και τι δείχνουν τα υψηλά και τα χαμηλά

Βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να θεραπεύει τους τραυματισμούς.

Ο απόλυτος αριθμός ουδετερόφιλων προσδιορίζει εάν το σώμα μας έχει αρκετά ουδετερόφιλα ή εάν ο αριθμός τους είναι πάνω ή κάτω από το φυσιολογικό εύρος.

Αρκετές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν υψηλό ή χαμηλό αριθμό ουδετερόφιλων.

Ο ρόλος των ουδετερόφιλων

Τα ουδετερόφιλα, τα οποία λέγονται και λευκοκύτταρα, αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας και συνεργάζονται με άλλα λευκά αιμοσφαίρια για την προστασία από λοιμώξεις και τραυματισμούς.

Αν και τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν μόνο το 1% των κυττάρων του αίματός μας, έχουμε περισσότερα ουδετερόφιλα από οποιονδήποτε άλλο τύπο. Ο υψηλός αριθμός τους σημαίνει ότι τα ουδετερόφιλα διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας.

Λειτουργία

Φανταστείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ως έναν στρατηγό που διοικεί τις άμυνες του σώματός σας, εμποδίζοντας την είσοδο βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Τα λευκά αιμοσφαίρια λειτουργούν ως στρατιώτες που περιπολούν την κυκλοφορία του αίματος και τους ιστούς, εντοπίζοντας πιθανές απειλές.

Όταν εμφανίζεται μια λοίμωξη, τα ουδετερόφιλα είναι τα πρώτα που ανταποκρίνονται.

Εξουδετερώνουν τους εισβολείς (βακτήρια και μικροοργανισμούς) παγιδεύοντάς τα και καταπίνοντάς τα. Η αντίδραση του σώματός σας σε αυτή την ανοσολογική δραστηριότητα περιλαμβάνει ερυθρότητα και φλεγμονή. Ενώ συμβαίνει αυτό, τα ουδετερόφιλα ξεκινούν τη διαδικασία αποκατάστασης των ιστών.

Πού βρίσκονται τα ουδετερόφιλα;

Τα ουδετερόφιλα σχηματίζονται και αναπτύσσονται στον μυελό των οστών. Μόλις ωριμάσουν, ταξιδεύουν σε όλο το σώμα μέσω του αίματος, των ιστών και των λεμφαδένων.

Πώς είναι τα ουδετερόφιλα;

Τα ουδετερόφιλα έχουν διαυγές χρώμα. Όταν ο γιατρός εξετάζει τα κύτταρα με μικροσκόπιο, προσθέτει μια χρωστική ουσία που αλλάζει το χρώμα τους, ώστε να είναι ορατά. Τα ουδετερόφιλα έχουν σφαιρικό σχήμα (όπως μια μπίλια) όταν είναι σε ηρεμία, αλλά αλλάζουν σχήμα για να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

Πόσα ουδετερόφιλα υπάρχουν στο σώμα μου;

Τα ουδετερόφιλα είναι ο πιο κοινός τύπος λευκών αιμοσφαιρίων. Αποτελούν πάνω από το ήμισυ (από 55% έως 70%) όλων των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα σας. Ζουν λιγότερο από 24 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας παράγει συνεχώς νέα. Ο μέσος υγιής ενήλικας παράγει πάνω από 100 δισεκατομμύρια ουδετερόφιλα την ημέρα.

Ποιες παθήσεις και διαταραχές επηρεάζουν τα ουδετερόφιλα;

Ο αριθμός των ουδετερόφιλων πρέπει να παραμένει σε ένα συγκεκριμένο εύρος για να λειτουργεί φυσιολογικά το σώμα σας.

Ο υψηλός ή χαμηλός αριθμός ουδετερόφιλων μπορεί να σας εκθέσει σε κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις:

Ο χαμηλός αριθμός ουδετερόφιλων ονομάζεται ουδετεροπενία.

Η ουδετεροπενία εμφανίζεται όταν ο μυελός των οστών δεν παράγει αρκετά ουδετερόφιλα, όταν τα ουδετερόφιλα καταστρέφονται πολύ νωρίς ή όταν τα ουδετερόφιλα καταστρέφονται.

Οποιοδήποτε από τα παρακάτω μπορεί να προκαλέσει ουδετεροπενία.

  • Γενετικές παθήσεις
  • Λοιμώξεις: Οι ιογενείς, βακτηριακές και παρασιτικές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν ουδετεροπενία (HIV, ηπατίτιδα, φυματίωση, σήψη κλπ.)
  • Καρκίνος: Ο καρκίνος και άλλες διαταραχές του αίματος ή/και του μυελού των οστών, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, μπορούν να εμποδίσουν τον οργανισμό σας να παράγει επαρκή ποσότητα υγιών λευκών αιμοσφαιρίων, προκαλώντας ουδετεροπενία.
  • Φάρμακα: Οι θεραπείες κατά του καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, μπορούν να βλάψουν ή να καταστρέψουν τα ουδετερόφιλα και/ή τον μυελό των οστών που τα παράγει, ως παρενέργεια. Φάρμακα για παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο μπορεί επίσης να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα ουδετερόφιλων.
  • Διατροφικές ανεπάρκειες: Η έλλειψη βιταμινών ή μετάλλων στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει ουδετεροπενία.
  • Αυτοάνοσες ανεπάρκειες: Σε ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις, το σώμα σας παράγει αντισώματα που καταστρέφουν τα υγιή ουδετερόφιλα. Οι αυτοάνοσες παθήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη νόσο του Crohn, τον λύκο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η χρόνια ιδιοπαθής ουδετεροπενία είναι ένας συγκεκριμένος τύπος ουδετεροπενίας που δεν έχει σαφή αιτία.

Ο υψηλός αριθμός ουδετερόφιλων ονομάζεται ουδετεροφιλία.

Η ουδετεροφιλία είναι η αντίδραση του οργανισμού σας σε μια σειρά προβλημάτων, από σοβαρές διαταραχές του αίματος έως μια απλή λοίμωξη ή μια αγχωτική μέρα στη δουλειά.

Οι αιτίες της ουδετεροφιλίας ταξινομούνται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς.

Διάγνωση

Μια εξέταση αίματος που ονομάζεται απόλυτος αριθμός ουδετερόφιλων προσδιορίζει πόσα ουδετερόφιλα υπάρχουν σε ένα δείγμα αίματος. Το φυσιολογικό εύρος των ουδετερόφιλων σε έναν υγιή ενήλικα είναι μεταξύ 2.500 και 7.000 ουδετερόφιλα ανά μικρολίτρο αίματος. Οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από 7.000 ή κάτω από 2.500 σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε μια πάθηση που σχετίζεται με τα ουδετερόφιλα.

Σημάδια/συμπτώματα ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο σώμα σας που μπορεί να σχετίζονται με υψηλά ή χαμηλά επίπεδα ουδετερόφιλων.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Πυρετό
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
  • Οίδημα στους λεμφαδένες ή στις αρθρώσεις
  • Πληγές που δεν επουλώνονται (συχνά εμφανίζονται στο στόμα ή γύρω από τον πρωκτό)

Ο γιατρός θα σάς εξετάσεις φυσικά και θα σάς ζητήσει να κάνετε εξέταση αίματος, όπως πλήρη αιματολογική εξέταση και απόλυτη μέτρηση ουδετερόφιλων, για να ελέγξει τα επίπεδά σας. Ανάλογα με τον αριθμό των ουδετερόφιλων, ενδέχεται να χρειαστείτε περισσότερες εξετάσεις για να διαγνωστεί μια υποκείμενη πάθηση.

Πηγή: Cleveland Clinic