ΥΓΕΙΑ

Ανάρρωση από έμφραγμα: Πότε κινδυνεύετε από δεύτερο έμφραγμα, εγκεφαλικό ή θάνατο

Οι άνθρωποι που μετά από ένα έμφραγμα είναι σωματικά αδρανείς, κινδυνεύουν περισσότερο από δεύτερο έμφραγμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όσοι κάθονταν για πάνω από 14 ώρες την ημέρα το διάστημα μετά από το καρδιακό επεισόδιο, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν νέο επείγον καρδιακό συμβάν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας συνδέθηκαν με 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νέου καρδιακού επεισοδίου ή θανάτου μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αντικατάσταση της καθιστικής ζωής με κίνηση ή ύπνο, μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες ενός ατόμου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν είναι απαραίτητο να αρχίσει κανείς να τρέχει μαραθώνιους μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο για να δει τα οφέλη. Το να κάθεται λιγότερο και να κινείται ή να κοιμάται λίγο περισσότερο, μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Keith Diaz, αναπληρωτής καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

«Η περισσότερη σωματική δραστηριότητα και ο περισσότερος ύπνος είναι πιο υγιεινές συνήθειες από το να κάθεται κανείς, οπότε ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να υιοθετήσουν μια πιο ολιστική, ευέλικτη και εξατομικευμένη προσέγγιση για τη σωματική δραστηριότητα σε ασθενείς μετά από έμφραγμα ή πόνο στο θώρακα», πρόσθεσε ο Diaz.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 600 ανθρώπους ηλικίας 21 έως 96 ετών που έλαβαν θεραπεία για καρδιακή προσβολή ή θωρακικό άλγος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Columbia μεταξύ 2016 και 2020.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν στον καρπό τους συσκευή που παρακολουθούσε τις κινήσεις τους για 30 ημέρες κατά μέσο όρο μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, επιτρέποντας στους ερευνητές να εκτιμήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα για ένα χρόνο μετά την επίσκεψή τους στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και συνέκριναν την πορεία τους με τα μέσα επίπεδα κίνησής τους.

«Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία μετά από καρδιακό επεισόδιο εστιάζουν κυρίως στην ενθάρρυνση των ασθενών να ασκούνται τακτικά», δήλωσε ο Diaz. «Στη μελέτη μας, διερευνήσαμε εάν ο καθιστικός τρόπος ζωής από μόνος του μπορεί να συμβάλλει στον καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντικατάσταση μισής ώρας καθιστικής ζωής με μισή ώρα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα, μείωσε τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού ή θανάτου κατά 61%.

Ομοίως, η αντικατάσταση του ίδιου χρόνου καθιστικής ζωής με ελαφριά σωματική δραστηριότητα, μείωσε τον κίνδυνο κατά 50%.

Ακόμη και η αντικατάσταση του χρόνου καθιστικής ζωής με ύπνο, μείωσε τον κίνδυνο κατά 14%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι η αντικατάσταση του χρόνου καθιστικής ζωής με ύπνο μείωσε επίσης τον κίνδυνο. Ο ύπνος είναι μια αναζωογονητική συμπεριφορά που βοηθά το σώμα και το μυαλό να αναρρώσουν, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά από ένα σοβαρό συμβάν όπως μια καρδιακή προσβολή», κατέληξε ο Diaz.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved