Ψευδάργυρος: Τα επίπεδα που προστατεύουν από εγκεφαλικό
Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διαταράσσεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου: το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το ισχαιμικό συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο εμποδίζεται, ενώ το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από αιμορραγία εντός ή γύρω από τον εγκέφαλο.
Τα εγκεφαλικά αποτελούν τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και την τρίτη πιο συχνή αιτία αναπηρίας, αυξάνοντας σημαντικά το κοινωνικοοικονομικό βάρος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Ο εντοπισμός του ρόλου συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που σχετίζονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου είναι απαραίτητος.
Νέα μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ψευδαργύρου από τις τροφές και της συχνότητας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες στις ΗΠΑ.
Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Συμμετέχει σε πολλές βιολογικές λειτουργίες, όπως είναι ο κυτταρικός μεταβολισμός, ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων και η ρύθμιση του οξειδωτικού στρες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι επιληπτικές κρίσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κατάθλιψη.

Έχει φανεί επίσης ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο ευάλωτοι σε χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στον ορό από ό,τι τα υγιή άτομα και ότι μπορεί να ωφεληθούν από συμπληρώματα ψευδαργύρου στη νευρολογική ανάρρωση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ερευνητές στη νέα μελέτη υπέθεσαν ότι τα άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν χαμηλότερη πρόσληψη ψευδαργύρου μέσω της διατροφής σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Η μέση πρόσληψη ψευδαργύρου των επιλεγμένων υποψηφίων αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας διατροφικά δεδομένα, ενώ τρία πολυμεταβλητά λογιστικά μοντέλα παλινδρόμησης αξιολόγησαν τις σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης ψευδαργύρου από τη διατροφή και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερα τεταρτημόρια (Q1–Q4) ανάλογα με τα επίπεδα πρόσληψης ψευδαργύρου μέσω της διατροφής: λιγότερο από 6,08 mg/ημέρα (Q1), μεταξύ 6,09 και 8,83 mg/ημέρα (Q2), μεταξύ 8,84 και 13,02 mg/ημέρα (Q3) και περισσότερο από 13,03 mg/ημέρα (Q4). Η μέση ηλικία της ομάδας μελέτης ήταν 62,8 ετών, με το 53,7% των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες.
Η ανάλυση έδειξε ότι διάφοροι παράγοντες συσχετίζονταν σημαντικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η ηλικία, το υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, το ιστορικό καπνίσματος, ο ΔΜΣ, η υπερχοληστερολαιμία και η χρήση φαρμάκων.
Σε πολυπαραμετρική ανάλυση, παρατηρήθηκε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ψευδαργύρου από τη διατροφή και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αφού συνυπολογίστηκαν πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που προσλάμβαναν μεταξύ 6,09 και 8,83 mg ψευδαργύρου την ημέρα, παρουσίασαν σημαντική μείωση στις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσα προσλάμβαναν λιγότερο από 6,08 mg/ημέρα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.