ΥΓΕΙΑ

Τα φυτικά έλαια που μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Πολλοί αποφεύγουν τα σπορέλαια επειδή ανησυχούν ότι προκαλούν φλεγμονή ή αύξηση του βάρους.

Η έρευνα δείχνει ωστόσο, ότι τα έλαια σπόρων μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Νέα μελέτη συνδέει το λινολεϊκό οξύ, το οποίο ανήκει στα πολυακόρεστα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και περιέχεται στα σπορέλαια, με μειωμένη φλεγμονή και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές μέτρησαν το ύψος, το βάρος και τα επίπεδα των συνολικών πολυακόρεστων ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, του λινολεϊκού οξέος, της ινσουλίνης και της γλυκόζης στο αίμα 1.894 ενηλίκων.

Διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα λινολεϊκού οξέος συνδέονταν με λιγότερους βιοδείκτες φλεγμονής και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Τα ευρήματα αμφισβητούν την κυρίαρχη άποψη ότι τα σπορέλαια είναι προφλεγμονώδη και αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, λέει ο Kevin C. Maki, κύριος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι το λινολεϊκό οξύ υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Στα σπορέλαια περιλαμβάνονται το καλαμποκέλαιο ή αραβοσιτέλαιο, το έλαιο canola, το σογιέλαιο, το έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού, το βαμβακέλαιο, το φιστικέλαιο και το έλαιο ρυζιού.

«Πολλοί πιστεύουν ότι τα σπορέλαια προκαλούν φλεγμονή. Αυτό δεν είναι αλήθεια» δήλωσε η Grace A. Derocha, διατροφολόγος και εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Η κατανάλωση σπορέλαιων με μέτρο, μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και κανένα μεμονωμένο συστατικό δεν μπορεί να βλάψει την υγεία, σημειώνει.

Πού χρησιμοποιούνται τα σπορέλαια

Πολλά υπερεπεξεργασμένα και με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, περιέχουν σπορέλαια. Όταν οι άνθρωποι αποφεύγουν τα σπορέλαια, συχνά αποκλείουν και αυτά τα λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα από τη διατροφή τους. Η αποχή από αυτές τις τροφές και όχι ειδικά από τα σπορέλαια, μπορεί να ωφελήσει την υγεία.

«Εκτός από τα σπορέλαια, αποφεύγετε και τα σνακ και τα πρόχειρα φαγητά με υψηλότερη θερμιδική πυκνότητα και χαμηλή ή μηδενική θρεπτική αξία», συμβουλεύει η Derocha.

Σπορέλαια έναντι κορεσμένων λιπαρών

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι αντικατέστησαν περίπου 10 γραμμάρια βουτύρου με φυτικά έλαια όπως έλαιο canola, σογιέλαιο ή ελαιόλαδο καθημερινά, είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Τα ευρήματα συμβαδίζουν με τις οδηγίες για τη χρήση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων ελαίων -όπως είναι τα σπορέλαια- αντί για κορεσμένα λιπαρά, όπως το βούτυρο, το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας σημειώνει επίσης ότι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό οξύ, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

«Το λινολεϊκό οξύ δεν είναι ο εχθρός. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τα έλαια σπόρων με τρόπο που να μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς σας», δήλωσε η Derocha.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.

Πηγή: verywellhealth

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved