ΥΓΕΙΑ

Φράουλες: Τα οφέλη τους για τον εγκέφαλο και την καρδιαγγειακή υγεία

Οι φράουλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνης B9) και καλίου.

Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικές ενώσεις και έχουν σημαντικά οφέλη για
την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να βοηθήσουν και στην πρόληψη της άνοιας.

Οι φράουλες μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

Είναι γνωστό ότι η μείωση της ταχύτητας της γνωστικής επεξεργασίας που σχετίζεται με την ηλικία, αποτελεί σύμπτωμα της άνοιας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως φλαβονοειδή και περιέχονται στις φράουλες, μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς.

Η νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, στις ΗΠΑ, συμπεριέλαβε 35 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 70 ετών για να διαπιστώσει αν παρατηρούνται οι ίδιες επιδράσεις στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες έδωσαν στους συμμετέχοντες σκόνη από φράουλες που είχαν υποβληθεί στη διαδικασία ψυχρής αφυδάτωσης, την οποία διέλυσαν σε νερό και έπιναν καθημερινά επί οκτώ εβδομάδες.

Επανέλαβαν το πείραμα με σκόνη με γεύση φρούτων που δεν περιείχε κανένα από τα συστατικά που ωφελούν την υγεία και περιέχονται στις φράουλες. Στη συνέχεια ζήτησαν από τους εθελοντές να υποβληθούν σε γνωστικά τεστ.

Διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση στην ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση της σκόνης φράουλας, αλλά ελάχιστη αλλαγή με το ποτό φρούτων.

Αν και η βελτίωση στις βαθμολογίες των τεστ μνήμης μετά την κατανάλωση φράουλας ήταν μικρή, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αλλαγή στην ικανότητα επεξεργασίας ήταν σημαντική.

Είναι γνωστό ότι η βραδύτερη ταχύτητα επεξεργασίας εμποδίζει τις οδηγικές ικανότητες των ανθρώπων και δυσχεραίνει τη λήψη οικονομικών αποφάσεων.

Οι φράουλες συνέβαλαν επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και οδήγησαν σε αύξηση των επιπέδων των αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ασθένειες στο αίμα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

«Η κατανάλωση φραουλών μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις για τα οφέλη της για την υγεία του εγκεφάλου», υπογράμμισαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved