Καρπούζι: Το λάθος που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση
Εάν κόβετε το καρπούζι αμέσως μόλις το αγοράζετε, ενδέχεται να εκθέτετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Αν όμως πλύνετε καλά την εξωτερική του επιφάνεια, μπορεί να γλιτώσετε από δυσάρεστα συμπτώματα.
Γιατί πρέπει να πλένετε το καρπούζι
Όταν κόβετε ένα καρπούζι, το μαχαίρι μπορεί να μεταφέρει βακτήρια από την επιφάνεια της φλούδας στο εσωτερικό του φρούτου.
Αν στη φλούδα του καρπουζιού υπάρχουν βακτήρια, όπως σαλμονέλα ή E. coli, το μαχαίρι μπορεί να τα μεταφέρει στο εσωτερικό του. Όταν συμβαίνει αυτό, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, ειδικά εάν το κομμένο φρούτο μείνει εκτός ψυγείου για πολλή ώρα και δεν αποθηκευτεί σωστά.
Το καρπούζι μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια σε διάφορα σημεία κατά τη μεταφορά του από το χωράφι μέχρι τον πάγκο της κουζίνας.
Επειδή μεγαλώνει στο έδαφος, μπορεί να έρθει σε επαφή με χώμα, νερά απορροής ή ακόμα και περιττώματα ζώων.
Τα βακτήρια παραμένουν κατά τη συγκομιδή, τη μεταφορά, τη διακίνηση, ακόμα και ενώ βρίσκεται στο καλάθι των αγορών ή στο ταμείο του σούπερ μάρκετ. Μπορεί επίσης να το αγγίξουν πολλά χέρια στο σούπερ μάρκετ.
Για όλους αυτούς του λόγους, είναι σημαντικό να το πλύνετε καλά πριν το κόψετε.

Πώς να προετοιμάσετε με ασφάλεια το καρπούζι
Ακολουθώντας μερικά απλά βήματα κατά το κόψιμο του καρπουζιού, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Αυτοί οι κανόνες ασφαλείας, είναι καλό να ακολουθούνται για τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά:
- Πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά το χειρισμό των τροφών.
- Πλύνετε όλη την εξωτερική επιφάνεια του καρπουζιού κάτω από τρεχούμενο νερό. Επειδή η φλούδα είναι παχιά και σκληρή, μπορείτε να την τρίψετε απαλά με βούρτσα για φρούτα και λαχανικά.
- Στεγνώστε το εξωτερικό με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας πριν το κόψετε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υγρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.
- Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό μαχαίρι και μια καθαρή σανίδα κοπής για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση από άλλα τρόφιμα ή επιφάνειες.
- Παρόλο που το καρπούζι φαίνεται να έχει πολύ χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης, είναι ένα ωμό φρούτο, και τα ωμά τρόφιμα μπορεί μερικές φορές να μεταφέρουν μικρόβια. Αυτά τα μικρόβια δεν εξοντώνονται, καθώς το φρούτο δεν μαγειρεύεται.
- Μόλις κοπεί, το καρπούζι πρέπει να αποθηκευτεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Όπως πολλά φρέσκα τρόφιμα, μπορεί να μην είναι ασφαλές αν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα. Το κομμένο καρπούζι παραμένει φρέσκο στο ψυγείο για περίπου τρεις έως πέντε ημέρες.

Συμβουλές συντήρησης
- Τοποθετήστε το καρπούζι στο ψυγείο αμέσως μόλις το κόψετε, ειδικά αν κάνει ζέστη.
- Διατηρήστε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας στους 4 °C ή λιγότερο κάτω. Αυτό βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων και διατηρεί τα προϊόντα φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Αποθηκεύστε το καρπούζι σε σφραγισμένο δοχείο ή σακούλα. Αυτό βοηθά να μην πιάσει κρούστα η επιφάνειά του και το προστατεύει από τις οσμές και τα βακτήρια από άλλα τρόφιμα.
- Διατηρήστε το ψυγείο σας καθαρό. Να σκουπίζετε αμέσως τα υγρά, ειδικά αν προέρχονται από ωμό κρέας, για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
- Αν αμφιβάλλετε για την ασφάλεια του καρπουζιού, πετάξτε το. Αν το καρπούζι σας φαίνεται μαλακό, μυρίζει άσχημα ή έχει γίνει βαθύ κόκκινο, είναι καλύτερο να μην το διακινδυνεύσετε.
Πηγή: verywellhealth