ΥΓΕΙΑ

Το ποτό που μακραίνει τη ζωή & μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων

Σινάνη Αικατερίνη

Η κατανάλωσή του μπορεί να σας τονώσει, αλλά και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το ποτό που μακραίνει τη ζωή & μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη, το συστατικό του αγαπημένου πρωινού ροφήματος στο οποίο οφείλει τις τονωτικές του ιδιότητες, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αναπτύσσονται, αναγεννώνται και ανταποκρίνονται στο στρες.

Αυτό μπορεί να προσφέρει, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, σημαντικά οφέλη για τη μακροζωία και να συμβάλει στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων όπως είναι η άνοια, ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη ωθούσε τα κύτταρα να εισέλθουν σε ένα σύστημα αποκατάστασης ενέργειας που οι επιστήμονες ονομάζουν AMPK (AMP-activated protein kinase).

Η ενεργοποιημένη πρωτεϊνική κινάση (AMPK) είναι ένα ένζυμο που ρυθμίζει τον κυτταρικό μεταβολισμό και τη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας. Είναι γνωστή ως «μεταβολικός διακόπτης» επειδή ενεργοποιείται όταν τα επίπεδα ενέργειας του κυττάρου είναι χαμηλά, και προωθεί διαδικασίες που παράγουν ενέργεια και καταστέλλει αυτές που την καταναλώνουν.

Τα κύτταρα που έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτό το σύστημα γερνούν πιο αργά, μπορούν να επιδιορθώνουν το DNA πιο αποτελεσματικά και ανταποκρίνονται καλύτερα στο στρες, παράγοντες που συνδέονται με την καταπολέμηση της γήρανσης και των ασθενειών.

Οι ερευνητές στο Queen Mary University του Λονδίνου, δήλωσαν ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ο Δρ. John-Patrick Alao, ειδικός στην κυτταρική βιολογία και επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης, εξήγησε: «Αυτά τα ευρήματα εξηγούν γιατί η καφεΐνη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία και τη μακροζωία».

woman drinking iced coffee in restaurant

Πρόσθεσε ότι η έρευνα άνοιξε επίσης τον δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργοποίηση του ίδιου συστήματος στο μέλλον.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς ένας μύκητας με ιδιότητες που μοιάζουν με αυτές των ανθρώπινων κυττάρων ανταποκρινόταν στην καφεΐνη.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πρόσφατα ότι οι λάτρεις του καφέ τείνουν να έχουν πιο υγιή καρδιά, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπιναν δύο έως τρεις κούπες μαύρο καφέ την ημέρα, είχαν τα περισσότερα οφέλη, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά σχεδόν 20%.

Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, καλύτερη υγεία του ήπατος, απώλεια βάρους και μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν πώς ο καφές επιτυγχάνει τα ευεργετικά του αποτελέσματα για την υγεία.

Κάποιοι επισημαίνουν τα οφέλη της καφεΐνης, ενώ άλλοι τονίζουν ότι το ρόφημα είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν την υγεία των κυττάρων.

Δεν είναι ωστόσο όλα τα νέα θετικά για τους λάτρεις του καφέ.

Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με προβλήματα όρασης, αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας Μ. Βρετανίας) προειδοποιεί τους Βρετανούς ότι όσοι καταναλώνουν πάνω από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, κινδυνεύουν από επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και άνοια.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πιθανώς παίζει ρόλο ο τύπος του καφέ και ο τρόπος παρασκευής του.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι συγκεκριμένοι κίνδυνοι και οφέλη συνδέονται με το αν ο καφές είναι στιγμιαίος, φρεσκοαλεσμένος ή φιλτραρισμένος.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι το τι προσθέτουν οι άνθρωποι στον καφέ τους - ζάχαρη, γάλα ή αρωματικά σιρόπια, καθώς και πόσες κούπες πίνουν την ημέρα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Microbial Cell.

Πηγή: Mail Online