ΥΓΕΙΑ

5 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας

Σινάνη Αικατερίνη

Η εκκολπωματίτιδα εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται μικρά εξογκώματα - θυλάκια στο τοίχωμα του εντέρου (εκκολπώματα) στα οποία αναπτύσσεται λοίμωξη και φλεγμονή λόγω της υπερανάπτυξης μικροβίων από τις εγκλωβισμένες τροφές ή τα κόπρανα.

5 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας

Είναι μια συχνή αιτία νοσηλείας και σημαντικός λόγος για επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο κόλον.

Στην ανάπτυξη της πάθησης συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής, δεν είναι όμως σαφές πώς ακριβώς αλληλεπιδρούν ή σε ποιο βαθμό μπορεί ο τρόπος ζωής να αντισταθμίσει τον γενετικό κίνδυνο.

Για να ρίξουν περισσότερο φως στα αίτια της εκκολπωματίτιδας, οι ερευνητές κατέληξαν σε μια συνολική βαθμολογία υγιεινού τρόπου ζωής (0-5) από τις απαντήσεις 179.564 συμμετεχόντων σε τρεις προοπτικές μελέτες.

Η βαθμολογία βασίστηκε σε πέντε στοιχεία που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης εκκολπωματίτιδας:

  • κάπνισμα
  • βάρος (ΔΜΣ)
  • σωματική δραστηριότητα
  • πρόσληψη φυτικών ινών
  • πρόσληψη κόκκινου/επεξεργασμένου κρέατος

Ο γενετικός κίνδυνος αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μια πολυγονιδιακή βαθμολογία κινδύνου (PRS) σε 36.077 άτομα με πληροφορίες για τον γονότυπό τους.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 20 ετών, καταγράφηκαν 10.299 νέες περιπτώσεις εκκολπωματίτιδας. Και οι πέντε παράγοντες του τρόπου ζωής συσχετίστηκαν σημαντικά με την ανάπτυξη της πάθησης.

Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με ΔΜΣ κάτω από 25, όσοι ήταν υπέρβαροι είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εκκολπωματίτιδα, ενώ εκείνοι που ήταν παχύσαρκοι είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες.

Οι συμμετέχοντες που κάπνιζαν στο παρελθόν ή που εξακολουθούσαν να καπνίζουν είχαν 17% και 13%, αντίστοιχα, περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με εκκολπωματίτιδα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συσχετίζονταν με 16% μείωση του κινδύνου σε σύγκριση με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Ενώ η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών συσχετίζονταν με 14% μείωση του κινδύνου, η υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος συσχετίζονταν με 9% αύξηση του κινδύνου.

Κάθε αύξηση κατά 1 βαθμό στη βαθμολογία υγιεινού τρόπου ζωής, συσχετίστηκε με 12% μείωση του κινδύνου εκκολπωματίτιδας. Οι συμμετέχοντες με βαθμολογία 5 είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με την πάθηση σε σύγκριση με εκείνους με βαθμολογία 0.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής φάνηκε να αντισταθμίζει τη γενετική προδιάθεση για την πάθηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.