Είναι τα γυάλινα μπουκάλια περισσότερο ή εξίσου επικίνδυνα με τα πλαστικά για την υγεία μας;
Προκειμένου να αποφύγουν τα μικροπλαστικά, τα μικροσκοπικά σωματίδια που πλέον υπάρχουν παντού και έχουν συνδεθεί με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σκεύη από γυαλί.

Πρόσφατη μελέτη ωστόσο, διαπίστωσε ότι κάποια γυάλινα μπουκάλια περιέχουν υψηλότερα επίπεδα μικροπλαστικών από τα πλαστικά μπουκάλια.
Γάλλοι ερευνητές μέτρησαν τη μόλυνση από μικροπλαστικά σε νερό, αναψυκτικά, μπύρα και κρασί σε διαφορετικά δοχεία, συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων μπουκαλιών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όλα τα δείγματα περιείχαν μικροπλαστικά, αλλά τα ποτά που πωλούνταν σε γυάλινα δοχεία ήταν γενικά πιο μολυσμένα.
Τα μικροπλαστικά που βρέθηκαν στα γυάλινα μπουκάλια ποτού είχαν το ίδιο χρώμα με το χρώμα στο καπάκι του μπουκαλιού. Πολλά από αυτά τα καπάκια ήταν γρατσουνισμένα, κάτι που θα μπορούσε να έχει βοηθήσει στην εισαγωγή μικροπλαστικών σε αυτά τα ποτά.
«Πιστεύω ότι υπάρχει μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας όταν χρησιμοποιούμε γυαλί. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές, πιθανότατα σχετίζεται με τα πλαστικά καπάκια, κάτι που οι άνθρωποι πιθανώς προσπερνούσαν», δήλωσε η Mary M. Johnson, ερευνήτρια στο τμήμα περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Τα γυάλινα μπουκάλια κρασιού που δοκιμάστηκαν στη μελέτη δεν περιείχαν υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών, πιθανώς επειδή ήταν σφραγισμένα με φελλούς αντί για βαμμένα καπάκια.
Παρόλο που η μελέτη διεξήχθη στη Γαλλία, οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν εάν όλα τα ποτά παράγονταν ή κατασκευάζονταν σε αυτή τη χώρα. Επομένως, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να προσδιοριστεί εάν τα ποτά που πωλούνται στις άλλες χώρες, θα είχαν τα ίδια επίπεδα μόλυνσης.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν όλα τα μικροπλαστικά
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φασματοσκοπία FTIR, μια δημοφιλή ανάλυση μικροπλαστικών που δεν αναγνωρίζει σωματίδια μικρότερα από 20 έως 30 μικρόμετρα (µm).
Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα νανοπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό, τα οποία έχουν μέγεθος μικρότερο από 1 µm. Οι ερευνητές βρήκαν 240.000 θραύσματα πλαστικού σε ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού. Το 90% αυτών ταξινομήθηκαν ως νανοπλαστικά.
Δεδομένου ότι στη γαλλική μελέτη δεν χρησιμοποιήθηκε τόσο ευαίσθητο τεστ μικροσωματιδίων, πιθανώς ξέφυγαν σωματίδια μικρότερα από 20 µm.
Είναι αδύνατο να αποφύγετε εντελώς τα μικροπλαστικά
Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε γυάλινα μπουκάλια, υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ρύζι, επιτραπέζιο αλάτι και κονσερβοποιημένα ψάρια. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το ζέσταμα πλαστικών δοχείων σε φούρνο μικροκυμάτων και η παρασκευή τσαγιού από τα φακελάκια του εμπορίου, μπορούν να απελευθερώσουν δισεκατομμύρια μικρο- και νανοπλαστικά σωματίδια.
Δεδομένου ότι τα μικροπλαστικά υπάρχουν παντού, μπορεί να αναρωτιέστε πώς να περιορίσετε την έκθεση.
Η κατάψυξη ή το ζέσταμα σε φούρνο μικροκυμάτων δεν πρέπει να γίνεται σε πλαστικό. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε γυαλί. Βεβαιωθείτε ότι τα γυάλινα δοχεία δεν έχουν πλαστικά καπάκια.
Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στον οργανισμό μας από τον αέρα, τα τρόφιμα και το νερό, αλλά δεν είναι σαφές πόσο επιβλαβή είναι για την υγεία μας. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν μπορείτε να αποφύγετε πλήρως όλα τα μικροπλαστικά, αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε αυτά.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μικροπλαστικά συνδέεται με άνοια, καρδιαγγειακές παθήσεις, θνησιμότητα και υπογονιμότητα, επομένως δεν γνωρίζουμε ακόμη πού βρίσκεται το όριο», καταλήγουν οι ερευνητές.
Πηγή: verywellhealth