Προσθέσετε ένα κουταλάκι στον καφέ: Το έντερο, οι αρθρώσεις και το δέρμα σας θα σάς ευγνωμονούν
Τα λειτουργικά ποτά είναι μια σύγχρονη διατροφική τάση που συνδυάζει γεύση και οφέλη για την υγεία.

Εκτός από ενυδάτωση, τα ποτά αυτά περιέχουν βιοενεργά συστατικά που προάγουν την ευεξία και τη σωματική υγεία.
Ένα τέτοιο λειτουργικό ποτό είναι ο καφές με κολλαγόνο. Πρόκειται για ποτό που όχι μόνο διεγείρει τον μεταβολισμό, αλλά υποστηρίζει και το δέρμα, τις αρθρώσεις και τη γενική κατάσταση του σώματος.
Πώς θα το φτιάξετε και πώς ακριβώς λειτουργεί
Ο καφές αποτελεί για πολλούς, αν όχι για τους περισσότερους ανθρώπους, κομμάτι της πρωινής ρουτίνας τους. Προσφέρει απόλαυση, ενώ πλήθος επιστημονικών στοιχείων δείχνουν ότι είναι ευεργετικός για την υγεία.
Ο συνδυασμός καφεΐνης και κολλαγόνου στοχεύει όχι μόνο στην τόνωση του σώματος, αλλά και στην υποστήριξη του δέρματος, των αρθρώσεων, των μαλλιών και των νυχιών, τα οποία απαιτούν περισσότερη φροντίδα καθώς μεγαλώνουμε.
Το κολλαγόνο είναι αναγνωρισμένο συμπλήρωμα διατροφής, ενώ η προσθήκη του στον καφέ προσφέρει ευκολία και αποτελεσματικότητα. Χάρη στις σύγχρονες φόρμες –ειδικά τα υδρολυμένα πεπτίδια κολλαγόνου– μπορεί να προστεθεί σε ζεστά ροφήματα χωρίς να αλλάξει η γεύση ή η υφή τους. Επιπλέον, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να δράσει συνεργιστικά και να υποστηρίξει φυσικές αναγεννητικές διεργασίες στο σώμα.

Γιατί να πιείτε καφέ με κολλαγόνο;
Η προσθήκη κολλαγόνου στον καφέ είναι ένας βολικός τρόπος για να λαμβάνετε καθημερινά το συμπλήρωμα χωρίς να χρειάζεται να παίρνετε κάψουλες ή ξεχωριστό συμπλήρωμα. Τα πεπτίδια κολλαγόνου, τα οποία είναι η πιο εύπεπτη μορφή αυτής της πρωτεΐνης, διαλύονται αποτελεσματικά σε ζεστά υγρά, είναι άγευστα και δεν αλλάζουν την υφή του ποτού. Αυτό καθιστά εύκολη την κατανάλωσή τους, αφού δεν αλλοιώνεται η γεύση του ποτού.
Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ έχει θετική επίδραση στη μικροκυκλοφορία του δέρματος. Σε συνδυασμό με τη δράση του κολλαγόνου, το οποίο υποστηρίζει τη δομή του δέρματος εκ των έσω, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορατά αποτελέσματα για την επιδερμίδα, όπως αυξημένη ενυδάτωση, ελαστικότητα και μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών.
Καλύτερη όψη της επιδερμίδας
Η πιο συχνά αναφερόμενη επίδραση της τακτικής κατανάλωσης κολλαγόνου, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης του στον καφέ, είναι η βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος. Η τακτική κατανάλωση κολλαγόνου μπορεί να αυξήσει την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος και να μειώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών.
Υποστήριξη αρθρώσεων και οστών
Το κολλαγόνο μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο στις αρθρώσεις, να βελτιώσει την κινητικότητα των αρθρώσεων και να συμβάλει στην αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου. Τα συμπληρώματα βοηθούν στην αποκατάσταση του αρθρικού χόνδρου και βοηθούν στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας, ειδικά σε σωματικά δραστήριους ανθρώπους ή ηλικιωμένους.
Δυνατά μαλλιά και νύχια
Κάποιοι παρατηρούν ταχύτερη ανάπτυξη των μαλλιών και λιγότερο σπάσιμο μετά από λίγες εβδομάδες λήψης κολλαγόνου. Τα νύχια γίνονται πιο δυνατά, λιγότερο εύθραυστα και πιο ανθεκτικά σε μηχανικές βλάβες.
Βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου
Το κολλαγόνο μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ειδικά του εντέρου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία αμινοξέων όπως η γλυκίνη, η γλουταμίνη και η προλίνη, τα οποία απαντώνται φυσικά στο κολλαγόνο και παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση του εντερικού επιθηλίου και στη διατήρηση του λεγόμενου εντερικού φραγμού. Το κολλαγόνο συμβάλλει στην αποκατάσταση του φραγμού του εντέρου, στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της πέψης.

Πώς να προετοιμάσετε καφέ με κολλαγόνο
Η παρασκευή καφέ με κολλαγόνο είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί αλλαγή στην πρωινή σας ρουτίνα. Η επιλογή του σωστού τύπου κολλαγόνου είναι καίριας σημασίας. To πιο κατάλληλο είναι το υδρολυμένο κολλαγόνο, δηλαδή το διασπασμένο σε μικρότερα μόρια (πεπτίδια) που διαλύονται εύκολα και απορροφώνται καλά στο σώμα. Αυτό το κολλαγόνο δεν αλλάζει τη γεύση του καφέ και διαλύεται εντελώς σε ζεστά υγρά, επομένως είναι ιδανικό για προσθήκη σε ένα ποτό.
Είναι καλύτερο να περιμένετε λίγο για να πέσει η θερμοκρασία του καφέ. Τότε μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά ίση με 5-10 γραμμάρια κολλαγόνου. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε αν θέλετε γάλα.
Το καλοκαίρι, που οι περισσότεροι προτιμούν τα κρύα ποτά, μπορείτε πρώτα να διαλύσετε το κολλαγόνο σε μικρή ποσότητα ζεστού νερού ή γάλακτος και στη συνέχεια να το προσθέσετε σε παγωμένο καφέ με παγάκια.
Η καλύτερη ώρα για να πίνετε καφέ με κολλαγόνο είναι το πρωί. Το βασικό είναι η κανονικότητα. Η καθημερινή κατανάλωση επί αρκετές εβδομάδες, θα βελτιώσει την επιδερμίδα, θα ενισχύσει τα μαλλιά και τα νύχια, θα μειώσει τους πόνους στις αρθρώσεις και θα βελτιώσει την πέψη.
Πόσο συχνά μπορώ να πίνω καφέ με κολλαγόνο;
Μπορείτε να πίνετε το λειτουργικό ρόφημα καθημερινά. Το κολλαγόνο δεν λειτουργεί αμέσως. Είναι μια πρωτεΐνη που προάγει σταδιακά την ανανέωση και την ενίσχυση των ιστών, γι΄ αυτό συνιστάται να το παίρνετε καθημερινά για τουλάχιστον 6-8 εβδομάδες για να δείτε τα πρώτα αποτελέσματα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μία μερίδα την ημέρα, δηλαδή ένα φλιτζάνι καφέ με την προσθήκη 5-10 γραμμαρίων κολλαγόνου, είναι αρκετή.
Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν καφέ με κολλαγόνο
Αν και το κολλαγόνο σε αυτή τη μορφή είναι ασφαλές και καλά ανεκτό από τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις.
Ο καφές με κολλαγόνο δεν πρέπει να καταναλώνεται από:
- όσους είναι αλλεργικοί σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, όπως τα ψάρια ή το βόειο κρέας (ανάλογα με την πηγή κολλαγόνου)
- υποφέρουν από νεφρική νόσο, ειδικά εάν ο γιατρός έχει συστήσει τον περιορισμό της πρόσληψης πρωτεΐνης
- έχουν δυσανεξία στην καφεΐνη, υποφέρουν από ανεξέλεγκτη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακές αρρυθμίες ή άλλες ασθένειες για τις οποίες συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης καφέ. Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται να εξετάσετε το ενδεχόμενο προσθήκης κολλαγόνου σε άλλο ποτό, όπως αφέψημα βοτάνων, νερό με λεμόνι ή smoothie
- έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες – αν και το κολλαγόνο θεωρείται ασφαλές, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η ποιότητα του κολλαγόνου. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε καθαρά προϊόντα χωρίς περιττά πρόσθετα και με πιστοποιητικά που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και τη σύνθεση.