ΥΓΕΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος της κρεατίνης στην υγεία του εγκεφάλου

Η κρεατίνη είναι γνωστή για τον ρόλο της στο μεταβολισμό της ενέργειας, είναι όμως σημαντική και για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας λειτουργίες όπως η μνήμη και η μάθηση.

Σε άτομα με διαταραχές έλλειψης κρεατίνης, τα συμπληρώματα συχνά δεν καταφέρνουν να βελτιώσουν την νευροανάπτυξη, επειδή το προστατευτικό φράγμα του εγκεφάλου εμποδίζει την πρόσβαση.

Οι ερευνητές αναπτύσσουν μια νέα τεχνική για την απευθείας χορήγηση κρεατίνης στον εγκέφαλο, παρακάμπτοντας αυτό το φράγμα, για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η τεχνική αυτή υπόσχεται να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου, αντιμετωπίζοντας προβλήματα που σήμερα προκαλούν σε πολλούς ανθρώπους δια βίου γνωστικές δυσκολίες.

«Η κρεατίνη είναι πολύ σημαντική για τα κύτταρα που χρειάζονται ενέργεια στους σκελετικούς μύες σε όλο το σώμα, αλλά και στον εγκέφαλο και στην καρδιά», δήλωσε η Chin-Yi Chen, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Fralin του Virginia Tech Carilion (VTC).

H Chen είναι μέλος μιας ερευνητικής ομάδας που εργάζεται για την ανάπτυξη μιας τεχνικής που χρησιμοποιεί εστιασμένο υπερηχογράφημα για την απευθείας χορήγηση κρεατίνης στον εγκέφαλο.

Η κρεατίνη παίζει ζωτικό ρόλο στον εγκέφαλο, όπου αλληλεπιδρά με το φωσφορικό οξύ για τη δημιουργία τριφωσφορικής αδενοσίνης, ενός μορίου απαραίτητου για την παραγωγή ενέργειας στα ζωντανά κύτταρα. Εκτός από τον ρόλο της στην παραγωγή ενέργειας, η κρεατίνη επηρεάζει επίσης τα συστήματα νευροδιαβιβαστών.

Για παράδειγμα, επηρεάζει τις κύριες ανασταλτικές οδούς του εγκεφάλου που χρησιμοποιούν τον νευροδιαβιβαστή γ-αμινοβουτυρικό οξύ, ο οποίος περιορίζει την νευρωνική διεγερσιμότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Μπορεί να παίζει ρόλο σε μια σειρά λειτουργιών, όπως ο έλεγχος των επιληπτικών κρίσεων, η μάθηση, η μνήμη και η ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κρεατίνη μπορεί να λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής, καθώς μεταφέρεται στους νευρώνες από τα γλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου και μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες σηματοδότησης μεταξύ άλλων νευρώνων.

Οι διαταραχές έλλειψης κρεατίνης μπορούν να αποδυναμώσουν τους σκελετικούς μύες και την καρδιά, επηρεάζουν όμως σοβαρά και τον εγκέφαλο.

Πολλοί ασθενείς που λαμβάνουν συμπληρώματα κρεατίνης, παρατηρούν αύξηση της μυϊκής μάζας και του σωματικού βάρους, συνεχίζουν όμως να αντιμετωπίζουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές που εμποδίζουν την ικανότητά τους να μιλούν, να διαβάζουν ή να γράφουν.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ρόλο του αιματοεγκεφαλικού φραγμού του εγκεφάλου, ο οποίος λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα, εμποδίζοντας την είσοδο στον εγκεφαλικό ιστό επιβλαβών ουσιών, όπως είναι οι τοξίνες και τα παθογόνα, μπορεί όμως και να εμποδίσει την πρόσβαση ευεργετικών ενώσεων, όπως είναι η κρεατίνη όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά.

Οι ερευνητές μελετούν τη θεραπευτική εστιασμένη υπερηχογραφία, η οποία κατευθύνει με ακρίβεια τα ηχητικά κύματα σε περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες έχει ανοίξει προσωρινά πρόσβαση. Η διαδικασία επιτρέπει στα φάρμακα να φτάσουν στον παθολογικό ιστό χωρίς να βλάψουν τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ερευνάται ως πιθανή θεραπεία για τον παιδικό καρκίνο του εγκεφάλου, εκτιμάται όμως ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στην ανεπάρκεια κρεατίνης.

Οι ερευνητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι που μπορούν να προχωρήσουν από τη βασική έρευνα σε κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς.

Επειδή η ανεπάρκεια κρεατίνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τα πρώτα στάδια της μελέτης θα επικεντρωθούν στη χρήση εστιασμένων υπερήχων για τη μεταφορά κρεατίνης μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Η Chen ελπίζει ότι η τεχνική αυτή θα αποκαταστήσει τη φυσιολογική εγκεφαλική μάζα σε μοντέλα ανεπάρκειας κρεατίνης.

Πηγή: Neuroscience News

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved