Τι μπορείτε να πάθετε από τα μικρόβια που ευδοκιμούν στις πισίνες - 10 τρόποι για να προστατευτείτε
Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όπως αυτές που διανύουμε, λίγα πράγματα είναι πιο αναζωογονητικά από μια βουτιά στην πισίνα. Έχετε αναρωτηθεί όμως πόσο καθαρή είναι η πισίνα στην οποία κολυμπάτε εσείς και τα παιδιά σας;

Η κολύμβηση, ειδικά σε δημόσιες πισίνες, ενέχει μια σειρά από κινδύνους, από μικρούς δερματικούς ερεθισμούς έως γαστρεντερικές λοιμώξεις.
Η κολύμβηση βέβαια έχει και πολλά οφέλη για τη σωματική, κοινωνική και ψυχική υγεία.
Με λίγες γνώσεις και προσοχή, μπορείτε να απολαύσετε το νερό χωρίς να ανησυχείτε για το τι μπορεί να κρύβεται κάτω από την επιφάνεια.
Το χλώριο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στις πισίνες, είναι αποτελεσματικό στην εξόντωση πολλών παθογόνων μικροοργανισμών.
Το κακό είναι ότι το χλώριο δεν δρα αμέσως και δεν εξοντώνει τα πάντα.
Κάθε καλοκαίρι, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, εκδίδουν προειδοποιήσεις σχετικά με κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με το κολύμπι και προκαλούνται από την έκθεση σε μικρόβια σε δημόσιες πισίνες και υδάτινα πάρκα.
Μια έκθεση του 2023 κατέγραψε πάνω από 200 κρούσματα που σχετίζονταν με πισίνες από το 2015 έως το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία επηρέασαν περισσότερους από 3.600 ανθρώπους.
Αυτά τα κρούσματα περιλάμβαναν δερματικές λοιμώξεις, αναπνευστικά προβλήματα, ωτίτιδες και γαστρεντερικές διαταραχές. Πολλές από τις επιπτώσεις αυτών των λοιμώξεων είναι ήπιες, αλλά ορισμένες μπορεί να είναι σοβαρές.
Μικρόβια και απολυμαντικά
Ακόμη και σε μια πισίνα που έχει υποστεί σωστό καθαρισμό με χλώριο, ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να παραμείνουν για λεπτά έως και κάποιες ημέρες.
Ένας από τους πιο συνηθισμένους ενόχους είναι το Cryptosporidium, ένα μικρόβιο που προκαλεί διάρροια. Αυτό το μονοκύτταρο παράσιτο έχει σκληρό κέλυφος που του επιτρέπει να επιβιώνει σε νερό που έχει υποστεί επεξεργασία με χλώριο για έως και 10 ημέρες. Εξαπλώνεται όταν περιττώματα -συχνά από κάποιον με διάρροια- εισέρχονται στο νερό και καταπίνονται από έναν άλλο κολυμβητή. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα, αόρατη στο μάτι, μπορεί να μολύνει δεκάδες άτομα.
Ένα άλλο κοινό μικρόβιο είναι το Pseudomonas aeruginosa, ένα βακτήριο που προκαλεί εξάνθημα και ωτίτιδα του κολυμβητή.
Ιοί όπως ο νοροϊός και ο αδενοϊός μπορούν επίσης να παραμείνουν στο νερό της πισίνας και να προκαλέσουν ασθένειες.
Οι κολυμβητές εισάγουν μια σειρά από σωματικές εκκρίσεις στο νερό, όπως ιδρώτα, ούρα, έλαια και κύτταρα του δέρματος. Αυτές οι ουσίες, ειδικά ο ιδρώτας και τα ούρα, αλληλεπιδρούν με το χλώριο και σχηματίζουν χημικά υποπροϊόντα που ονομάζονται χλωραμίνες και μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την υγεία.
Αυτά τα υποπροϊόντα είναι υπεύθυνα για την έντονη μυρωδιά χλωρίου. Μια καθαρή πισίνα δεν πρέπει να έχει έντονη μυρωδιά χλωρίου, ούτε οποιαδήποτε άλλη μυρωδιά.
Αποτελεί μύθο ότι η έντονη μυρωδιά χλωρίου είναι ένδειξη καθαρής πισίνας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για το αντίθετο, ότι το νερό είναι μολυσμένο και ίσως πρέπει να το αποφύγετε.

Πώς να είστε ασφαλείς σε μια δημόσια πισίνα
Οι περισσότεροι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις πισίνες μπορούν να μειωθούν με απλές προφυλάξεις τόσο από το προσωπικό της πισίνας όσο και από τους κολυμβητές. Παρότι οι περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με τις πισίνες δεν είναι θανατηφόρες, κανείς δεν θέλει να περάσει τις διακοπές του στην τουαλέτα λόγω εμετών και διάρροιας.
Οι 10 συμβουλές που ακολουθούν, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα μικρόβια στην πισίνα:
- Κάντε ντους πριν κολυμπήσετε. Το ξέπλυμα για τουλάχιστον ένα λεπτό, αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς και των λιπαρών ουσιών από το σώμα που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του χλωρίου.
- Αποφύγετε την πισίνα αν είστε άρρωστοι, ειδικά αν έχετε διάρροια ή ανοιχτή πληγή. Τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα στο νερό.
- Προσπαθήστε να μην πίνετε νερό για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο κατάποσης μικροβίων.
- Μην κολυμπάτε αν έχετε διάρροια για να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων.
- Αν διαγνωστείτε με κρυπτοσποριδίωση (παρασιτική νόσο που προκαλείται από το κρυπτοσπορίδιο - Cryptosporidium), περιμένετε δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή της διάρροιας πριν μπείτε σε πισίνα.
- Κάντε συχνά διαλείμματα για να πάτε στην τουαλέτα. Τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, τα τακτικά διαλείμματα για τουαλέτα βοηθούν στην πρόληψη ατυχημάτων στην πισίνα.
- Ελέγχετε τις πάνες των μικρών παιδιών ανά μία ώρα και αλλάξτε τις μακριά από την πισίνα για να αποτρέψετε πιθανή μόλυνση από κόπρανα.
- Στεγνώστε καλά τα αυτιά σας μετά το κολύμπι για να αποτρέψετε πιθανή ωτίτιδα.
- Μην κολυμπάτε με ανοιχτή πληγή - ή τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως καλυμμένη με αδιάβροχο επίδεσμο για να προστατεύσετε τόσο τον εαυτό σας όσο και τους άλλους.
- Κάντε ντους μετά το κολύμπι για να απομακρύνετε τα μικρόβια από το δέρμα σας.
Πηγή: The Conversation