ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπους καρκίνου παγκοσμίως.

Καρκίνος παχέος εντέρου: 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Αν και μπορεί να επηρεάσει τους πάντες, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου.

Αυτό το άρθρο διερευνά τους κύριους παράγοντες κινδύνου που καθιστούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου πιο πιθανό και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για την μείωση αυτού του κινδύνου.

Πώς επηρεάζει η ηλικία τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, ειδικά μετά τα 50. Ωστόσο, τα ποσοστά σε νεαρότερους ενήλικες αυξάνονται.

Καθώς τα κύτταρα γερνούν, συσσωρεύονται βλάβες στο DNA, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ανώμαλων κυττάρων. Το πεπτικό σύστημα γίνεται επίσης πιο ευάλωτο σε φλεγμονές, μεταλλάξεις και πολύποδες, πρόδρομους όγκους του παχέος εντέρου.

  • Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε ενήλικες άνω των 50 ετών
  • Τελευταία, η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται σε ενήλικες κάτω των 50 ετών, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες
  • Ο έγκαιρος έλεγχος συνιστάται πλέον από την ηλικία των 45 ετών για άτομα μεσαίου κινδύνου

Παίζει ρόλο το οικογενειακό ιστορικό ή η γενετική;

Ναι. Άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού (γονέα, αδελφό ή παιδί) με καρκίνο του παχέος εντέρου διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο. Τα κληρονομικά γενετικά σύνδρομα αυξάνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο.

Οι μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα του σώματος να επιδιορθώνει το DNA ή να καταστέλλει την ανάπτυξη του όγκου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη και επιθετική ανάπτυξη καρκίνου.

  • Το σύνδρομο Lynch και η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP) είναι δύο κύριες κληρονομικές παθήσεις.
  • Η ύπαρξη ενός συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου διπλασιάζει τον κίνδυνο.
  • Η γενετική συμβουλευτική και οι έγκαιροι έλεγχοι συνιστώνται για οικογένειες υψηλού κινδύνου.
souvlaki-meat

Ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής καθιστούν πιο πιθανό τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής συνδέονται στενά με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτές οι συμπεριφορές συχνά προάγουν τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αντίσταση στην ινσουλίνη, καταστάσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Βασικές συνήθειες:

  • Διατροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υψηλής σε λιπαρά, ειδικά εκείνες που είναι πλούσιες σε κόκκινα ή επεξεργασμένα κρέατα
  • Καθιστική ζωή - έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία, ιδιαίτερα στην κοιλιακή χώρα

Η αντιμετώπιση αυτών των τροποποιήσιμων παραγόντων μέσω διατροφής και άσκησης μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο.

Ποιες ιατρικές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο;

Αρκετές χρόνιες παθήσεις, ειδικά εκείνες που αφορούν το κόλον ή το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μακροχρόνια φλεγμονή είναι ένας κοινός υποκείμενος μηχανισμός.

Παραδείγματα ιατρικών παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο:

  • Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn
  • Διαβήτης τύπου 2, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη
  • Ιστορικό πολυπόδων ή προηγούμενου καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Ακτινοθεραπεία στην κοιλιά για άλλους καρκίνους

Τα άτομα με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε πιο συχνές εξετάσεις και παρακολούθηση.

Συνοπτικός πίνακας: Τι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Παράγοντας κινδύνουΕπεξήγησηΜπορεί να τροποποιηθεί;
1Ηλικία άνω των 50Περισσότερες κυτταρικές μεταλλάξεις και μειωμένη επιδιόρθωση του DNAΌχι
2Οικογενειακό ιστορικόΓενετικές μεταλλάξεις όπως το σύνδρομο LynchΌχι
3Διατροφή πλούσια σε κόκκινο/επεξεργασμένο κρέαςΑυξάνει τη φλεγμονή και τις καρκινογόνες ουσίεςΝαι
4ΠαχυσαρκίαΣυνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονήΝαι
5Κάπνισμα και αλκοόλΒλάπτει το DNA και προάγει την ανάπτυξη όγκωνΝαι
6Νόσος του Crohn/ελκώδης κολίτιδαΧρόνια φλεγμονή στο κόλονΌχι
7Διαβήτης τύπου 2Μεταβολικές αλλαγές και χρόνια φλεγμονήΕν μέρει
8Καθιστική ζωήΕπιβραδύνει την πέψη και αποδυναμώνει την ανοσολογική λειτουργίαΝαι

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω για να μειώσω τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Περιορίστε τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και το αλκοόλ. Αντ' αυτού, τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μπορούν οι νέοι να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ναι. Αν και είναι πιο συχνός σε ηλικιωμένους ενήλικες, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξάνονται. Το οικογενειακό ιστορικό και οι παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν ρόλο.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου;

Οι περισσότεροι θα πρέπει να ξεκινούν τον προληπτικό έλεγχο στην ηλικία των 45 ετών, αλλά όσοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να χρειάζονται νωρίτερα ή πιο συχνές εξετάσεις. Η κολονοσκόπηση είναι η βασική προληπτική εξέταση.

Αυξάνει το στρες τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Αν και το στρες από μόνο του δεν αποτελεί άμεση αιτία, μπορεί να επηρεάσει συμπεριφορές (όπως η κακή διατροφή ή το κάπνισμα) που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Σε πολλές περιπτώσεις, ναι. Ο έγκαιρος έλεγχος και οι αλλαγές στη διατροφή, το βάρος και τις συνήθειες άσκησης μπορούν να αποτρέψουν έως και 60-70% των καρκίνων του παχέος εντέρου.

Συμπέρασμα

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επηρεάζεται από ένα μείγμα γενετικής, τρόπου ζωής και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ενώ ορισμένοι κίνδυνοι -όπως η ηλικία και η γενετική- είναι αναπόφευκτοι, πολλοί άλλοι βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας. Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τροποποιήσιμους παράγοντες όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και οι τακτικές εξετάσεις, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή υποκείμενη ιατρική πάθηση, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Πηγές:
webmd.com
cdc.gov
cancer.org
clevelandclinic.org
mayoclinic.org