ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες δίαιτες προκαλούν πρόωρη γήρανση

Άτκινς, Ντουκάν, Παλέο… Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές δίαιτες που υπόσχονται απώλεια βάρους μόνιμα, άμεσα ή σταδιακά. Ποιες είναι όμως οι πιθανές επιπτώσεις τους στη γήρανση;

Ποιες δίαιτες προκαλούν πρόωρη γήρανση

Άτκινς, Ντουκάν, Παλέο… Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές δίαιτες που υπόσχονται απώλεια βάρους μόνιμα, άμεσα ή σταδιακά. Ποιες είναι όμως οι πιθανές επιπτώσεις τους στη γήρανση;

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism δείχνει ότι μια ομάδα γονιδίων επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται σε κάθε δίαιτα και κάθε διατροφικό πρόγραμμα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι, χωρίς αυτά τα γονίδια, ακόμη και η παραμικρή αλλαγή στη διατροφή μας μπορεί να προκαλέσει την πρόωρη γήρανση ή ακόμη και το θάνατο.

Αυτή η γενετική βάση για τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού υποδεικνύει ότι κάθε άτομο είναι γενετικά προδιατεθειμένο απέναντι στην επιτυχία ή την αποτυχία μιας δίαιτας.

Τώρα, οι εξελίξεις στον τομέα της Γενετικής θα επιτρέπουν να εντοπίζουμε ποια δίαιτα είναι κατάλληλη για κάθε άτομο, με τη βοήθεια μιας απλής αιματολογικής εξέτασης.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι μεταλλάξεις των γονιδίων συνδέονται άμεσα με την επιτυχία ή την αποτυχία μιας δίαιτας, καθώς επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός επωφελείται από τα θρεπτικά συστατικά. Αυτός είναι και ο λόγος που μια δίαιτα μπορεί να είναι αποτελεσματική για μερικά άτομα και για μερικά άλλα όχι.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια πραγματοποίησαν πειράματα σε ένα πρότυπο οργανισμό (caenorhabditis elegans), ο οποίος χρησιμοποιείται ως μοντέλο της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού εδώ και αρκετά χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι ένα γονίδιο που ονομάζεται alh-6 επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, ανάλογα με το διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθείται.

Το γονίδιο αυτό υπάρχει σε μικροοργανισμούς, σε θηλαστικά αλλά και στον άνθρωπο κι έτσι η βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας του μπορεί να συμβάλει στην αναγνώριση των παραγόντων που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της δίαιτας.

Η νέα μελέτη μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τις εξατομικευμένες δίαιτες με βάση το DNA του ατόμου, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αδυνατίσετε εύκολα με το... χέρι σας!

Οι 5 πιο επικίνδυνες δίαιτες – μην τις δοκιμάσετε!

Αυτές είναι οι καλύτερες δίαιτες για το 2014

Επικίνδυνες οι δίαιτες Ντουκάν και Άτκινς, υποστηρίζουν ερευνητές