ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι μπορείτε να φάτε για πρωινό αν έχετε διαβήτη τύπου 2

Μερικές από τις πλέον κλασικές επιλογές στο πρωινό γεύμα, όπως το ψωμί με βούτυρο και μέλι, οι φρυγανιές με μαρμελάδα, το κρουασάν και το κέικ, είναι απαγορευτικές για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι ανεβάζουν κατακόρυφα το σάκχαρο του αίματος.

Τι μπορείτε να φάτε για πρωινό αν έχετε διαβήτη τύπου 2

Η παράλειψη του πρωινού δεν αποτελεί επιλογή, καθώς είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεύμα που δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Έτσι, μοναδική λύση είναι να βρούμε έξυπνες εναλλακτικές που θα μας χορτάσουν χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία μας.

Δείτε μερικές καλές επιλογές για το πρωινό σας εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.

- Smoothie

Οι χυμοί φρούτων δεν είναι καλή επιλογή για τους διαβητικούς, καθώς παρέχουν τα σάκχαρα των φρούτων χωρίς τις πολύτιμες φυτικές ίνες τους. Ένα smoothie είναι ιδανική εναλλακτική λύση, αρκεί βέβαια να περιέχει τα κατάλληλα υλικά. Δοκιμάστε το smoothie από μούρα (βατόμουρα, μύρτιλα, κράνμπερι) σε συνδυασμό με σπόρους chia και γιαούρτι, ώστε να πάρετε λιπαρά και πρωτεΐνες που θα σας χορτάσουν μέχρι το επόμενο γεύμα σας και επίσης θα επιβραδύνουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων των φρούτων.

bigstock Blueberry Smoothie With Chia S 109581353

- Βρόμη

Η βρόμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες διευκολύνουν την πέψη, επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα. Παρέχει επίσης πρωτεΐνες (περίπου 5,5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι), επομένως είναι μια εξαιρετική και θρεπτικά πυκνή επιλογή πρωινού. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα ή ξηρούς καρπούς για γεύση, καλό θα ήταν όμως να αποφύγετε προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης ή μέλι. Μπορείτε να δώσετε γλυκιά γεύση στη βρόμη συνδυάζοντάς την με ένα φρούτο, όπως λίγα κεράσια ή μούρα.

- Αυγά

Ένα μεγάλο αυγό παρέχει περίπου 6-7 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη στο πρωινό για να μας «κρατήσει» και να μη νιώσουμε πείνα ή λιγούρα λίγη ώρα μετά. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του 2015, το αυγό συνδέεται με την καλύτερη διαχείριση του σακχάρου του αίματος και συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη. Για να συνδυάσετε τις πρωτεΐνες του αυγού και κάποια πηγή φυτικών ινών, μπορείτε να το απολαύσετε σε ομελέτα μαζί με σπανάκι ή λαχανίδα.

bigstock Sliced Egg 31032821

- Γιαούρτι με φρούτα

Το γιαούρτι (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) είναι ένα πολύ υγιεινό πρωινό, ιδανικό για τους διαβητικούς. Προσθέστε μερικά μούρα για πιο γλυκιά γεύση και λιναρόσπορο για μια καλή δόση φυτικών ινών.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Διαβήτης: Τα 6 σημαντικά οφέλη της γυμναστικής για πάσχοντες και μη

Νέα έρευνα: Πότε ο διαβήτης αποτελεί ένδειξη για «κρυφό» καρκίνο