ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σέρβιραν σφηνάκια τεκίλα με καυστική σόδα αντί γι' αλάτι: Τι έπαθαν οι πελάτες μπαρ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πρόστιμο επιβλήθηκε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Λονδίνο, όπου κατά λάθος σέρβιραν σφηνάκια τεκίλα με καυστική σόδα αντί γι' αλάτι.

Σέρβιραν σφηνάκια τεκίλα με καυστική σόδα αντί γι' αλάτι: Τι έπαθαν οι πελάτες μπαρ
Bigstock

Στις 7 Δεκεμβρίου 2021, τέσσερις πελάτες στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Tiger Tiger ζήτησαν σφηνάκια τεκίλα, που παραδοσιακά σερβίρονται με αλάτι και λάιμ. Ο μπάρμαν παρατήρησε ότι δεν υπήρχε αλάτι και, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Δημοτικού Συμβουλίου του Westminster, πήγε σε ένα σημείο πίσω από το μπαρ, όπου είχε ελλιπή φωτισμό, και μάζεψε αυτό που νόμιζε ότι ήταν αλάτι σε ένα φλιτζάνι από ένα λευκό δοχείο σε ένα ράφι.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση: “Οι πελάτες μετά έριξαν την λευκή ουσία στο πίσω μέρος των χεριών τους, την έγλειψαν και ήπιαν το σφηνάκι. Σε αυτό το σημείο, ο μπάρμαν συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς οι πελάτες αμέσως είχαν πρόβλημα. Αφού δοκίμασε την ουσία για τον εαυτό του, έκαψε το στόμα και τη γλώσσα του και αμέσως κατάλαβε ότι δεν ήταν αλάτι".

Οι πελάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εμετούς και εγκαύματα στο στόμα τους.

Τι κάνει η καυστική σόδα

Τυπικά, η καυστική σόδα είναι αλάτι, απλώς δεν είναι ο τύπος αλατιού που θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική ή για να πιείτε σφηνάκια τεκίλας! Μπορεί να τη γνωρίζετε με το όνομα υδροξείδιο του νατρίου (NaOH) ή “αλυσίβα”, όπως εμφανίζεται στην παρακάτω σκηνή από την πασίγνωστη ταινία Fight Club.

Η καυστική σόδα χρησιμοποιείται γενικά για καθαρισμό. Η επαφή με αυτήν μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στα μάτια, το δέρμα, το πεπτικό σύστημα ή τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα μόνιμη βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

Αυτά τα εγκαύματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα, ακόμη και σε σύγκριση με εγκαύματα από οξύ.

Τα περισσότερα οξέα παράγουν πηκτική νέκρωση μετουσιώνοντας πρωτεΐνες και σχηματίζοντας ένα πήγμα που περιορίζει την περαιτέρω διείσδυση του οξέος. Αντίθετα, η καυστική σόδα προκαλεί συνήθως έναν πιο σοβαρό τραυματισμό, γνωστό ως υγροποιητική νέκρωση. Αυτό περιλαμβάνει την μετουσίωση των πρωτεϊνών καθώς και τη σαπωνοποίηση του λιπώδους ιστού, που δεν περιορίζει τη περαιτέρω διείσδυση στους ιστούς. Η καυστική σόδα προκαλεί βαθύτερα εγκαύματα καθώς συνεχίζουν να διεισδύει στο δέρμα μετά την αρχική επαφή.

Στο νυχτερινό κέντρο επιβλήθηκε πρόστιμο 120.000 λιρών (περίπου 138.000 ευρώ).

Πηγές: westminster.gov.uk, news.sky.com