ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί συνεχίζουμε να κάνουμε πράγματα που γνωρίζουμε ότι μας βλάπτουν;

Μπορεί να γνωρίζουμε ότι συνήθειες όπως το σολάριουμ ή τοκάπνισμα βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, ωστόσο συνεχίζουμε να τις κάνουμε.Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Γιατί συνεχίζουμε να κάνουμε πράγματα που γνωρίζουμε ότι μας βλάπτουν;

Μπορεί να γνωρίζουμε ότι συνήθειες όπως το σολάριουμ ή τοκάπνισμα βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, ωστόσο συνεχίζουμε να τις κάνουμε.Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με ερευνητές από το Τμήμα Ψυχιατρικής &Συμπεριφορικών Επιστημών του Κέντρου Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering, στη ΝέαΥόρκη, η άποψη ότι κίνδυνοι υπάρχουν παντού, αποτελεί πολύ συνηθισμένοεπιχείρημα για την αιτιολόγηση συγκεκριμένων ριψοκίνδυνων συμπεριφορών.

Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στηδιαδικτυακή πύλη της επιθεώρησης «Archives of Dermatology», οι ερευνητές πήρανσυνεντεύξεις από 600 φοιτητές.

Όπως διαπίστωσαν, το 59% όσων είχαν κάνει σολάριουμ στο παρελθόνσυμφωνούσαν με την πρόταση «τα σολάριουμ μπορεί να με αρρωστήσουν, αλλά ταπάντα γύρω μου είναι καρκινογόνα».

Την ίδια ώρα, το 52% συμφωνούσε με την πρόταση «τα σολάριουμδεν είναι πιο επικίνδυνα από πολλά άλλα πράγματα που κάνουμε σήμερα».

Ωστόσο, πολύ λιγότεροι ήταν όσοι συμφωνούσαν με προτάσεις οιοποίες εξέφραζαν σκεπτικισμό για τα επιστημονικά δεδομένα που συσχετίζουν τασολάριουμ με τον κίνδυνο καρκίνου.

Παράλληλα, λίγοι ήταν και αυτοί που συμφωνούσαν με προτάσεις,οι οποίες ουσιαστικά υποδήλωναν πως η χρήση των σολάριουμ αξίζει τον κόπο παράτους δυνητικούς κινδύνους.

Για παράδειγμα, μόλις το 10% δήλωσαν ότι συμφωνούν με τηνπρόταση «η χρήση του σολάριουμ δεν μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής, αφού οιπερισσότεροι απ’ όσους τα χρησιμοποιούν έχουν μακρά, υγιή ζωή».

Ακόμη, μόλις το 12% είπαν πως συμφωνούν με την πρόταση«είναι πιο σημαντικό για εμένα να είμαι τώρα μαυρισμένος, παρά να ανησυχώ γιατον καρκίνο του δέρματος».

«Η άποψη ότι κίνδυνοι υπάρχουν παντού και συνεπώς είναιαναπόφευκτοι, αποτελεί πολύ συνηθισμένο επιχείρημα για την αιτιολόγηση των ριψοκίνδυνωνσυμπεριφορών», εξήγησε σχετικά ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σμίτα Μπανερτζέε.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουντι είναι αυτό που κάνει τους νέους να εκλογικεύουν τις ριψοκίνδυνεςσυμπεριφορές τους, διότι θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν τα κατάλληλαενημερωτικά μηνύματα που θα τους πείσουν ότι κάνουν λάθος.