ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς να χάσετε λίπος από τα πόδια σας

Αν και δεν μπορείτε άμεσα να χάσετε το λίπος στα πόδια σας σε 30 ημέρες, μπορείτε όμως να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα για ολική απώλεια του σωματικού λίπους. Η απώλεια βάρους συνήθως συμβαίνει αναλογικά στο σώμα, όμως κάποια φορά μπορεί στα πόδια να παρουσιαστεί κάποια αντίσταση/δυσκολία.

Πώς να χάσετε λίπος από τα πόδια σας

Ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, το οποίο στοχεύει στον έλεγχο κατανάλωσης της τροφής, αποτελεί ιδανική αφετηρία. Η ημερήσια μείωση κατά 500kcal των συνολικών ενεργειακών αναγκών καθημερινά, μπορεί να εξασφαλίσει μείωση ½ κιλού εβδομαδιαία, ενώ αν προστεθεί και άσκηση μπορεί αν φτάσεις και την απώλεια 1 κιλού.

Πρέπει να είστε ενήμεροι για τις θερμιδικές σας ανάγκες γι αυτό, είναι θεμιτό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διαιτολόγο ώστε να διεξαχθεί μια αξιολόγηση της διατροφικής σας πρόσληψης. Αν θελήσετε να το κάνετε μόνοι σας, μην τρώτε λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα, αν είστε γυναίκα, ή λιγότερες από 1.800 αν είστε άνδρας, διότι κινδυνεύετε να επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας.

Ίσως επιθυμείτε έναν ταχύτερο ρυθμό απώλειας βάρους, ώστε ο στόχος σας να πραγματοποιηθεί εντός 30 ημερών, αλλά είναι γνωστό ότι η ταχεία προσπάθεια απώλειας βάρους συχνά έχει αντίθετα αποτελέσματα. Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται λειτουργώντας προστατευτικά στην ακραία απώλεια βάρους, την οποία εκλαμβάνεται από το αίσθημα πείνας. Είναι προτιμότερο να συμβιβαστείτε με ένα μέτριο ρυθμό απώλειας βάρους, έτσι ώστε το βάρος που χάνετε να είναι ουσιαστικό και μόνιμο.

Τρόφιμα που στοχεύουν στο λίπος των ποδιών

Κανένα τρόφιμο δε θα σας βοηθήσει να χάσετε αποκλειστικά λίπος από τα πόδια σας, όμως ορισμένα τρόφιμα έχουν πιο ευνοϊκή δράση όταν στοχεύετε στην απώλεια λίπους.

Ένας εύκολος τρόπος για να διαχειριστείτε τα τμήματα του φαγητού και να παραμείνετε εντός των θερμιδικών σας ορίων είναι να γεμίσετε το μισό του πιάτου σας με ινώδη λαχανικά - όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Τα τρόφιμα, αυτά, είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες και προσδίδουν το αίσθημα κορεσμού.

Στόχο επίσης αποτελεί και η κατανάλωση τουλάχιστον 0,8γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως για να σας κάνει να αισθάνεστε ικανοποιημένοι με τα γεύματα σας ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση των μυών κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους.

Όσον αφορά στους υδατάνθρακες, επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι ή ψωμί ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν φυτικές ίνες οι οποίες προσδίδουν ενέργεια στον οργανισμό ακόμα και όταν οι θερμίδες είναι περιορισμένες ενώ συνδέονται με την απώλεια βάρους.

Η αερόβια άσκηση επίσης, αποτελεί έναν αποτελεσματικό συν παράγοντα στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. Ασκηθείτε για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα σε μέτριο προς έντονο ρυθμό ή 300 λεπτά την εβδομάδα, ανάλογα με τις αντοχές σας, επιλογή η οποία θα σας βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην απώλεια βάρους και θα σας παρέχει θετικά οφέλη.

Τέλος, η εκγύμναση των μυών αποτελεί, επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού απώλειας βάρους, καθώς το σώμα μας χρησιμοποιεί περισσότερες θερμίδες για να διατηρήσει το μυϊκό ιστό από το λιπώδη ιστό. Όταν έχετε επιπλέον μύες, το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες όλη την ημέρα και έτσι είναι πιο εύκολο να χάσετε το λίπος.

Επίσης θεμιτό είναι να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας και ασκήσεις για το πάνω μέρος του σώματος για μια ισορροπημένη σωματική διάπλαση.

Ειρήνη Καλαμπούκα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Υψηλός ΔΜΣ vs. αυξημένο σωματικό λίπος: Τι είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία



Τεστ: Δείτε αν το βάρος σας είναι φυσιολογικό

Εφαρμογή: Υπολογίστε πόση άσκηση χρειάζεται για να κάψετε οτιδήποτε τρώτε!

Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται λιγότερη ενέργεια απο τους άνδρες;