ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται λιγότερη ενέργεια απο τους άνδρες;

Είναι μια πολύ συχνή ερώτηση που τίθεται στους διαιτολόγους-διατροφολόγους. Η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός ότι από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει οι άνδρες φαίνεται να είναι περισσότερο απρόσεκτοι όσον αφορά τις διαιτητικές τους συνήθειες έναντι των γυναικών, εντούτοις διατηρούν χαμηλότερο βάρος από τις γυναίκες. Είναι άλλωστε γνωστή η λαϊκή προτροπή «άφησε τον να φάει παραπάνω: είναι άνδρας».

Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται λιγότερη ενέργεια απο τους άνδρες;

Οι λόγοι που οι άνδρες εμφανίζουν σαφώς μικρότερα ποσοστά Υπέρβαρου και Παχυσαρκίας είναι δύο: αφενός οι ενεργειακές τους απαιτήσεις είναι πολύ υψηλότερες έναντι των γυναικών και αφετέρου παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σε σχέση με τις γυναίκες.

Τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, όπως παρουσιάζονται, μπορεί να είναι αυξημένα, κατά τεκμήριο, στους άνδρες, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί βιολογική επιλογή. Σαφώς και σε αντίθεση με την παραπάνω εκδοχή υπάρχουν γυναίκες που εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα φυσικής δραστηριοποίησης από αρκετές κατηγορίες ανδρών.

Αντίθετα όμως και ως προς την πρώτη διαπίστωση θα πρέπει να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει οι άνδρες να έχουν υψηλότερες μεταβολικές απαιτήσεις. Η φύση προφανώς επέλεξε τον άνδρα ως το «ισχυρό» φύλο, αποδίδοντάς του τις αρμοδιότητες της έμπρακτης υποστήριξης της οικογενειακής προσφοράς και ασφάλειας. Έτσι φρόντισε να τον εξοπλίσει με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του με επιτυχία. Τα εφόδια αυτά δεν είναι άλλα από την ενίσχυση του ανδρικού σώματος σε μυϊκή μάζα και κατά συνέπεια σε φυσική δύναμη, με στόχο να μπορεί να αντεπεξέλθει επαρκώς στις αναμφισβήτητες φυσικές αντιξοότητες που υπήρχαν τα παλαιότερα χρόνια, τις συνθήκες δηλαδή που επικρατούσαν όταν η φύση επέλεγε τον ρόλο του.

Ο σκοπός αυτής της μικρής εισαγωγής είναι να προσπαθήσει να τεκμηριώσει τη διαφορά στη σύσταση της μάζας σώματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, διότι φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκφραση των απαιτήσεων σε ενέργεια μεταξύ των δύο φύλων. Είναι δεδομένο ότι ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά ενεργός, κατά συνέπεια απαιτεί ενέργεια για τη διατήρησή του, σε αντίθεση με τον λιπώδη. Όσο δηλαδή υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερα ποσά ενέργειας (θερμίδες) χρειάζεται. Έτσι οι γυναίκες, με δεδομένη τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα που παρουσιάζει η σύσταση του σώματός τους, σε «μεταβολικά ανενεργό» λίπος (δεν καταναλώνει ενέργεια ο λιπώδης ιστός), είναι φυσιολογικό να παρουσιάζουν μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια.

Η βιολογική άποψη αυτή παρέχει μια αρκετά ικανοποιητική εξήγηση σε πολύ περισσότερα από το πιο πάνω ερωτήματα. Με τον τρόπο αυτόν είναι δυνατό να ερμηνευθούν αφενός η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων που παρατηρείται με την πάροδο της ηλικίας, αφού συνοδεύεται ταυτόχρονα και από μείωση της μεταβολικά ενεργούς μυϊκής μάζας, αλλά και το φαινόμενο του «αδρανούς μεταβολισμού» που παρατηρείται σε άτομα που έχουν επανειλημμένα χάσει και επαναπροσλάβει βάρος κι έχουν εφαρμόσει αλλεπάλληλες δίαιτες. Στο φαινόμενο του «κατεστραμμένου μεταβολισμού» αποδίδονται τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας που παρατηρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Διαβάστε ακόμη:

Πέντε λόγοι που εξηγούν γιατί ξυπνήσατε 2 κιλά βαρύτεροιΤεστ: Δείτε αν το βάρος σας είναι φυσιολογικό

Πόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός λόγω έλλειψης ύπνου

Πώς θα κάψετε για πάντα το λίπος: Με φυσική άσκηση και την... ιρισίνη

Μήπως για να αδυνατίσετε πρέπει να τρώτε περισσότερο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ