ΥΓΕΙΑ

Πόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός λόγω έλλειψης ύπνου

Σαν να μην έφτανε που η έλλειψη ύπνου μάς «σπρώχνει» σε παχυντικά φαγητά και γλυκά, οι παραπάνω θερμίδες που παίρνουμε δεν καταναλώνονται εξίσου εύκολα αν δεν έχουμε απολαύσει μια νύχτα επαρκούς ξεκούρασης.

Πόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός λόγω έλλειψης ύπνου

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obesity, η έλλειψη ύπνου επιδρά αρνητικά στο μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται περισσότερες θερμίδες στο σώμα.

bigstock Feet on bathroom scale with ha 83218232

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, ο ύπνος διάρκειας τεσσάρων ωρών για πέντε συνεχόμενες ημέρες έχει σαν αποτέλεσμα ο βασικός μεταβολισμός –δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που καίμε σε κατάσταση χαλάρωσης– να μειώνεται σχεδόν κατά 3%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 42 θερμίδες, περίπου όσες παίρνουμε από ένα σοκολατάκι.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έκβαση αυτή οφείλεται στη διατάραξη της ομοιόστασης, δηλαδή του συνόλου των συντονισμένων βιολογικών διεργασιών που εξασφαλίζουν ότι όλα τα επιμέρους συστήματα του οργανισμού συνεργάζονται ομαλά και λειτουργούν ισορροπημένα.

Το καλό είναι ότι ο μεταβολικός ρυθμός των συμμετεχόντων επανήλθε στο φυσιολογικό μετά από μια 12ωρη «υπνοθεραπεία».

Επειδή ο λίγος ύπνος συνεπάγεται περισσότερες ώρες δραστηριοποίησης, ο οργανισμός πασχίζει να εξοικονομήσει θερμίδες για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ημέρας, γι’ αυτό και ο ρυθμός καύσης των θερμίδων μειώνεται.

Βέβαια, συνδυάζοντας την επιβράδυνση του μεταβολισμού με τις λιγούρες που μας ταλαιπωρούν όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά, τα αποτελέσματα στο δείκτη της ζυγαριάς δεν είναι και πολύ ευχάριστα σε βάθος χρόνου...

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ (για τους ενήλικες), προκειμένου να έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε ώστε να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητά μας.

Δείτε κι αυτό:

Έλλειψη ύπνου: Πώς οδηγεί στην παχυσαρκία

Ο πιο εύκολος τρόπος να γλιτώσετε 200 θερμίδες την ημέρα!

Δείτε πόσο σεξ πρέπει να κάνετε για να κάψετε μια σοκολάτα!