ΟΜΟΡΦΙΑ

Απώλεια βάρους: Οι 6 αλλαγές στο σπίτι που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου

Σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Instagram το διάσημο μοντέλο και ηθοποιός Kendall Jenner δήλωσε ότι έβαψε κάποιους τοίχους του σπιτιού της σε μια συγκεκριμένη απόχρωση του ροζ, επειδή είναι το μόνο χρώμα που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προκαλεί ηρεμία και μειώνει την όρεξη.

Απώλεια βάρους: Οι 6 αλλαγές στο σπίτι που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου

Πρόκειται για το χρώμα Baker – Miller pink, το οποίο σύμφωνα με τον Alexander Schauss, διευθυντή του Αμερικανικού Ινστιτούτου βιοκοινωνικών και ιατρικών ερευνών στην Τακόμα της Ουάσιγκτον, ηρεμούσε προσωρινά τους βίαιους κρατούμενους σε αμερικανικές φυλακές τη δεκαετία του ’70.

Στο βιβλίο «Η δύναμη των χρωμάτων» ο Dr Schauss εξηγεί: «Ακόμα και αν προσπαθήσει κανείς να θυμώσει ή να είναι επιθετικός αποτυγχάνει με την παρουσία του ροζ χρώματος. Οι μύες της καρδιάς δεν μπορούν να κινηθούν αρκετά γρήγορα. Πρόκειται για ένα ηρεμιστικό χρώμα που υπονομεύει την ενεργητικότητα. Όταν κάποιος κοιτά ροζ χρώμα, μειώνει τον θυμό και την φυσική δύναμη τόσο αποτελεσματικά, ώστε χρησιμοποιείται σε σωφρονιστικά ιδρύματα για την μείωση του αριθμού αυτοκτονιών και για να αποτρέπει την αντικοινωνική συμπεριφορά σε σχολεία για προβληματικά παιδιά».

Πέρα από τις αλλαγές που προκαλεί στη διάθεση, το ροζ χρώμα θεωρείται από παλιά ότι βοηθά τη λειτουργία του πεπτικού και έτσι προέκυψε ο αγγλικός ιδιωματισμός in the pink (στα ροζ) που σημαίνει σε φόρμα, σε καλή κατάσταση.

pink

Αν πάντως δεν θέλετε να βάψετε ροζ το σπίτι σας, δείτε ποιες άλλες αλλαγές μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να βοηθηθείτε στην προσπάθεια απώλειας βάρους:

Αλλάξτε σερβίτσια

Ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως η ψευδαίσθηση του Delboeuf αναφέρει πως εάν έχετε δύο μαύρους κύκλους στο ίδιο μέγεθος, εκείνος που περιβάλλεται από έναν μεγαλύτερο κύκλο θα φαίνεται μικρότερος, ακόμη και εάν στην πραγματικότητα δεν είναι. Αυτό ισχύει και με τα σερβίτσια του φαγητού και του ποτού. Αν θέλετε να αδυνατίσετε, οι ειδικοί προτείνουν να αντικαταστήσετε στο σερβίτσιο σας τα μεγάλα πιάτα με μικρότερα και να χρησιμοποιείτε στενόμακρα αντί για φαρδιά και κοντά ποτήρια. Ο λόγος; Η ίδια ποσότητα φαγητού ή ποτού φαίνεται μεγαλύτερη μέσα στο μικρό πιάτο ή ποτήρι και μικρότερη μέσα στο μεγάλο.

Βγάλτε την τηλεόραση από την κουζίνα

Αν την ώρα που τρώτε δεν εστιάζετε στο φαγητό, αλλά ασχολείστε παράλληλα με κάτι άλλο (π.χ. διαβάζετε ή βλέπετε τηλεόραση) τότε θα καταναλώσετε περισσότερο φαγητό. Επισκόπηση 24 μελετών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε πως οι άνθρωποι που τρώνε βλέποντας τηλεόραση, ακούγοντας μουσική ή διαβάζοντας, καταναλώνουν 10% περισσότερο φαγητό, ενώ όσοι είναι συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια του φαγητού διατηρούν πιο εύκολα το σωματικό τους βάρος και αδυνατίζουν πιο γρήγορα.

Κρεμάστε έναν καθρέφτη στην κουζίνα

Μπορεί η κουζίνα να μην είναι το ιδανικό μέρος για ένα καθρέφτη, θα σας βοηθήσει όμως να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού. Ειδικότερα, έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη τρώμε κατά 30% λιγότερη ποσότητα φαγητού. Άλλη έρευνα έδειξε ότι η παρουσία ενός καθρέφτη μπορεί να κάνει το ανθυγιεινό φαγητό λιγότερο νόστιμο λόγω της αύξησης της αυτογνωσίας.

Ο κατάλληλος φωτισμός

Έρευνα έδειξε πως ο χαμηλός φωτισμός και η απαλή μουσική έκαναν τους ανθρώπους όχι μόνο να τρώνε λιγότερο, αλλά και να βρίσκουν το φαγητό τους πιο απολαυστικό. Αυτό σημαίνει πως αν τρώτε σε ένα όμορφο και χαλαρωτικό περιβάλλον θα νιώσετε πιο γρήγορα την αίσθηση του κορεσμού.

Μυρίστε μέντα

Η μυρωδιά της μέντας απενεργοποιεί την όρεξη, επειδή «χτυπά» τους υποδοχείς των νεύρων μέσα στη μύτη. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται ειδοποιούν τον εγκέφαλο ότι το «στομάχι γέμισε», ακόμα και εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Σχετική έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που μύριζαν μέντα κάθε δύο ώρες έτρωγαν 2.800 λιγότερες θερμίδες στη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου σε σύγκριση με αυτούς που δεν το έκαναν.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε λιγούρες που φανερώνουν πρόβλημα υγείας

Νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού: Επιτρέπεται τελικά ή όχι;