ΟΜΟΡΦΙΑ

Θέλεις καθαρό δέρμα; Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Μια ισορροπημένη διατροφή υποστηρίζει καλύτερα ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες δερματολογικές παθήσεις όλων των τύπων.

Θέλεις καθαρό δέρμα; Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Αυτά που τρώμε και πίνουμε μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Κάποιες τροφές κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο και απαλό και προστατεύουν τα κύτταρά του από διάφορες βλάβες (π.χ. ρυτίδες, ξηρότητα κ.ά).

Υπάρχουν όμως τροφές που μπορεί να βλάψουν το δέρμα σας.

Δείτε ποιες είναι:

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Τροφές με άμυλο, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα και τα γλυκά, είναι καλύτερο να αποφεύγονται, αν θέλετε να έχετε ενυδατωμένη και υγιή επιδερμίδα. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσουν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Μελέτη που έγινε το 2007 στην Αυστραλία, διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μείωσε την ακμή σε νέους άνδρες. Αν διαπιστώνετε εξάρσεις ακμής όταν καταναλώνετε τροφές όπως π.χ. τηγανητές πατάτες, αυτό μπορεί να οφείλεται στο άμυλο και όχι στα λιπαρά.

muffins

Γάλα

Μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα του δέρματος. Μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλότερη κατανάλωση γάλακτος -και ειδικά αποβουτυρωμένου- με την παρουσία ακμής. Αυτό εξηγείται πιθανόν από την υψηλότερη ποσότητας βιοδιαθέσιμων ορμονών στο αποβουτυρωμένο γάλα, που δεν μπορούν να απορροφηθούν από το περιβάλλον λίπος, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να διεγείρει τους αδένες που παράγουν τις φυσικές εκκρίσεις λίπους του δέρματός μας. Σε μερικούς ανθρώπους με ροδόχρου ακμή, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη ερυθρότητα.

milk

Αλάτι

Το αλάτι προκαλεί μεγάλη κατακράτηση υγρών στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο. Επειδή το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό, η περιοχή πρήζεται εύκολα και μαρτυρά όσα φάγατε το προηγούμενο βράδυ. Αυτή η επίδραση του αλατιού, σίγουρα σχετίζεται και με την ηλικία και είναι πιο κοινή στη μέση ηλικία.

salt 3

Ζάχαρη

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν τους ιστούς και το κολλαγόνο που περιέχουν και κάνουν την επιδερμίδα περισσότερο ευάλωτη σε γραμμές και ρυτίδες. Δεν είναι λοιπόν η σοκολάτα που προκαλεί ακμή, αλλά η ζάχαρη που περιέχει αυτή αλλά και τα περισσότερα γλυκά. Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη σοκολάτα, προτιμήστε τη μαύρη, που έχει και περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν την επιδερμίδα σας

Πώς θα προσέξετε την επιδερμίδα σας γύρω από τα μάτια