ΥΓΕΙΑ

Δεν θα πιστεύετε με πόσα λεπτά ήπιας γυμναστικής ισοδυναμεί 1 λεπτό έντονης άσκησης!

Μπορεί το περπάτημα, η κηπουρική ή ακόμη και το... σεξ να θεωρούνται μορφές ήπιας σωματικής άσκησης, ωστόσο η κυρίαρχη τάση στο fitness σήμερα είναι η γυμναστική υψηλής έντασης.

Δεν θα πιστεύετε με πόσα λεπτά ήπιας γυμναστικής ισοδυναμεί 1 λεπτό έντονης άσκησης!

Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν τη στρατηγική αυτή από πλευράς υγείας και φυσικής κατάστασης.

bigstock Happy woman enjoying hard susp 84806015

Σύμφωνα με νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLoS One, μόλις ένα λεπτό έντονης γυμναστικής ισοδυναμεί με 45 λεπτά πιο ήπιας σωματικής άσκησης!

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κινησιολογίας Μάρτιν Γκιμπάλα, ισχυρίζονται πως αν το ένα λεπτό έντονης άσκησης είναι διακεκομμένο και συνοδευθεί από εννέα λεπτά ελαφριάς άσκησης ή χαλάρωσης, οι βελτιώσεις στην υγεία και στην φυσική κατάσταση είναι ανάλογες με 50 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης.

«Οι περισσότεροι προβάλλουν την έλλειψη χρόνου ως την κύρια δικαιολογία για να μην γυμναστούν. Η μελέτη μας δείχνει ότι σε πολύ λιγότερο χρόνο είναι δυνατό κανείς να αποκομίσει συγκρίσιμα οφέλη», δήλωσε ο Γκιμπάλα.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με 25 νέους άνδρες, οι οποίοι προηγουμένως δεν γυμνάζονταν καθόλου και οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί ακολούθησαν πρόγραμμα ήπιας και πιο μεγάλης σε διάρκεια άσκησης και οι υπόλοιποι ένα πρόγραμμα εντατικής άσκησης σε στατικό ποδήλατο. Όλοι οι συμμετέχοντες γυμνάζονταν τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες συνολικά.

Η δεύτερη ομάδα έκανε το ένα λεπτό έντονης άσκησης διακεκομμένα: μετά από προθέρμανση δύο λεπτών, έκαναν τρία «σπριντ» των 20 δευτερολέπτων το καθένα και στα ενδιάμεσα έκαναν ποδήλατο με πολύ χαλαρό ρυθμό για δύο ή τρία λεπτά. Η όλη διάρκεια της άσκησης δεν ξεπερνούσε τα δέκα λεπτά μαζί με τα διαλείμματα.

Μετά το πρόγραμμα των 12 εβδομάδων, οι δύο ομάδες εμφάνιζαν παρόμοια αεροβική βελτίωση (κατανάλωση οξυγόνου από το σώμα), της τάξης του 20% περίπου, όπως έδειξαν οι εξετάσεις στον οργανισμό τους. Επίσης, είχαν παρόμοια βελτίωση στην ινσουλινοαντίσταση (πόσο καλά αντιδρά το σώμα στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο), καθώς και ίδια βελτίωση στην μυϊκή λειτουργία (όπως έδειξε η βιοψία στους μυς τους).

bigstock Girl After Training 84212450

Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι η εναλλακτική μέθοδος εκγύμνασης (μερικά επαναλαμβανόμενα δευτερόλεπτα έντασης και λίγα λεπτά χαλαρής άσκησης), αν και πολύ πιο σύντομης διάρκειας, δεν είναι κατάλληλη για τον καθένα, καθώς απαιτεί σαφώς έντονη προσπάθεια, έστω και για ένα λεπτό. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πόσο ωφελεί σε βάθος χρόνου.

Οι Καναδοί ερευνητές θα μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα, κατ’ αρχάς κάνοντας ανάλογο πείραμα με γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:

Το 7λεπτό workout που συνιστούν οι επιστήμονες (βίντεο)

Το σεξ «μετράει» ως γυμναστική;

Πόσο περπάτημα ή τρέξιμο χρειάζεται για να κάψετε μια σοκολάτα

Πόσες θερμίδες καίμε με το περπάτημα;